0

П ървата група от 31-вата българска антарктическа експедиция успя макар и със закъснение да стигне да базата „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън.

Ръководителят на полярните ни мисии проф. Христо Пимпирев е разговарял по сателитния телефон с командира на базата д-р Атанас Пелтеков. Той обяснил, че нашите са дебаркирали на 7 декември около полунощ на брега. Десетимата членове на екипа - д-р Атанас Пелтеков, инж. Петър Сапунджиев, механикът енергетик Константин Недев, логистиците Камен Недков и Петър Тризлинцев, географката д-р Теменужка Спасова, сеизмоложката д-р Гергана Георгиева, дерматологът д-р Иван Богданов, радиоложката Виктория Недялкова и биологът Атилла Марков, са в добро здраве и започват разконсервирането на базата след зимния период в очакване на следващата група и на кораба "Св. св. Кирил и Методий".

Мисията

Българите пътуваха до Ливингстън на корабостоп поради липса на собствен транспорт, разказа пред „Телеграф“ проф. Христо Пимпирев. С придобиването на новия ни полярен изследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ обаче тази практика ще се промени и вече ще разчитаме на него за експедициите до Ледения континент.

Нашите тръгнаха от София на 23 ноември. В Пунта Аренас, Патагония, те изчакаха няколко дни чилийския военен ледоразбивач „Агилес“, който трябваше да ги превози до българската база през бурните води на пролива „Дрейк“. Поради спешна друга мисия обаче корабът ги е оставил на съседния остров Кинг Джордж, където се е наложило ново чакане. В крайна сметка българите са се качили на друг чилийски военен кораб - „Галварино“, който след 10-часово плаване е стигнал до Ливингстън. После, използвайки сравнително доброто време, са разтоварили с надуваеми лодки багажа на експедицията. На българската база има една мултифункционална машина „Маниту“ - трактор, кран и булдозер в едно, която е била запалена успешно и с нея са смъкнали на брега товарите.

Планове

Снегът тази година на Ливингстън е по-малко, каза проф. Пимпирев. Нашите са включили генераторите, предстои да осигурят водоснабдяването и да пуснат интернета на базата. Започват и планираните научни изследвания.

Междувременно стана известно, че проф. Христо Пимпирев ще бъде удостоен с един от най-престижните испански ордени „Изабел Католическа“, който е основан през 1815 година. Крал Фелипе VI e издал указ за награждаването на проф. Пимпирев. Отличието се дава на испански и чуждестранни граждани за голям принос в развитието на връзките с Испания. Церемонията по връчване на ордена ще бъде идния вторник в посолството на Кралство Испания в София.