0

Е дна от най-развитите държави в Европа и света - Швейцария обмисля въвеждане на режим на ток.

Колкото и невроятно да звучи държава с толкова развита икономика може да прибегне до четиричасови регионални прекъсвания на електрозахранването, ако енергийната криза в Европа доведе до недостиг на ток през зимата, заяви в сряда високопоставен представител на комуналния сектор, цитиран от Ройтерс, предаде БНР.

Страната се подготвя за недостиг на електроенергия и газ поради войната в Украйна, възможни прекъсвания на доставките на газ и евентуални проблеми в атомните електроцентрали във Франция, въпреки че енергийните доставки засега са сигурни, казаха официални швейцарски представители.

Майкъл Франк, директор на асоциацията VSE на швейцарските електроенергийни компании, каза, че Швейцария планира постепенно да въведе все по-строги мерки за пестене на енергия, ако е необходимо.

Първо, правителството ще поиска доброволни стъпки за икономии, като ще се проведе кампания за осведомяване на обществеността какво предстои през следващия месец. След това правителството може да ограничи несъществената употреба на електрическа енергия като осветяване на витрини, използване на мобилни нагреватели или осветление през нощта, посочи Майкъл Франк правителствен брифинг в Берн..

След това може да се нареди на около 30 000 компании да спестят до 30% от потреблението на енергия при екстремен сценарий. Франк изчисли, че първите три фази могат да намалят търсенето на електроенергия с 25-30%.

В краен случай Берн може да започне да въвежда режим на тока в отделните региони на страната.

"Трябва да си представите това като пъзел. Отделни сегменти ще бъдат изключвани от енергийната мрежа за четири часа, след което ще бъдат включвани отново, след което докато други ще бъдат изключвани. Някои части от мрежата, или "парчетата от пъзела", няма да имат захранване за четири часа, след това отново ще имат захранване за четири или осем часа в зависимост от ситуацията", каза той.

Швейцария избра подход на разпределение, защото иска да избегне директно пълно спиране на мрежата, както Франция предвижда при евентуална екстремна ситуация, добави той.

Междувременно всички погледи продължават да бъдат насочени към това дали руският газ ще потече отново към Западна Европа, откъдето Швейцария получава своите доставки, особено след края на ремонтните работи по газопровода "Северен поток 1", планирани да приключат до четвъртък.