0

С мъртоносна инфекция плъзна на Балканите. Гърция, Хърватия и Румъния вече са засегнати. Съседна Сърбия е на тръни кога болестта ще премине границите ѝ. Можем ли да се разминем с драмата, ако, както казват хората, "мечката вече играе в съседния двор"?

Инфекцията нанесе огромни щети на животновъдите в Гърция и Румъния, сега и Хърватия забрани вноса на преживни животни, след като чумата по козите удари местните стада. Ами ако дойде в Сърбия? - паникьосани са съседите на запад.

Pixabay

В Хърватия от началото на август е забранен вносът на живи овце и кози от Гърция и Румъния поради разпространението на чумата по преживните животни (PPR), която причини катастрофални щети в тези две страни.

Хърватия информира Европейската комисия, както и компетентния орган на Румъния за решението, от където са пристигнали най-много дребни преживни животни.

Смъртоносният вирус, който засяга овцете и козите, продължава да тормози фермите в Гърция и Румъния, като кара правителствата там да наложат ограничения върху транспортирането на животни, за да намалят разпространението на болестта.

Pixabay

Началото

Чумата по козите , известна още като чума по дребните преживни животни, беше открита за първи път в Гърция през юли. Този силно заразен вирус, идентифициран за първи път в Кот д'Ивоар през 1942 г., въпреки че не засяга хората, може да убие до 70 процента от заразения добитък.

Уикипедия

Министерството на земеделието на Сърбия също предприема мерки и дейности за предотвратяване на заразяването с вируса на чумата по дребните преживни животни в страната, беше посочено наскоро в публикация на официалната му страница в Instagram. Надяваме се мерките, предприети от съседите, да имат добър ефект, за да не прескочи заразата и у нас.

За първи път чумата по дребните преживни животни (ЧПЖ) беше регистрирана на европейския континент през 2018 г., когато беше диагностицирана първата епидемия в България, в град Болярово, близо до границата с Турция.

Кошмарът с чумата в Болярово свърши

Заболяването протича от остра до подостра форма с прояви на треска и общи, храносмилателни и дихателни нарушения, кървене, язвени лезии, ерозии или некрози по лигавиците на храносмилателните и дихателните органи, както и промени в белите дробове (бронхопневмония).

Вирусът

Вирусът, причиняващ чума по козите, принадлежи към групата на парамиксовирусите. PPR показва някои клинични и епидемиологични разлики в сравнение със симптомите на чумата по говедата, на които донякъде прилича и може да бъде объркан (причинителят е РНК вирус със сферична форма, 150 nm в диаметър и с геном, антигенно много подобен на чумата по говедата вирус, който има относително ниска устойчивост на физични и химични агенти , унищожен за 60 минути при 50°C, с полуживот от 2 часа при 37°C, устойчив на ph ≤4 или ≥11, много чувствителен към алкохол, фенол и повечето дезинфектанти (2% натриев хидроксид в рамките на 24 часа), докато охлаждането и замразяването го запазва.

Pixabay

Най-честият непосредствен начин на заразяване е вдишване на вируса по аерогенен път. Изпражненията, секретите от носа и очите са богати на вируси, а поглъщането на замърсена с тях храна и вода също е един от възможните начини за заразяване.

В Африка заболяването също се характеризира със сезонност. Пикът на епидемията настъпва през дъждовния и сухия сезон.

Лечение

Pixabay

Заразените животни се лекуват с антибиотици като хлорамфеникол, пеницилин и стрептомицин, а симптоматичното лечение също може да бъде от полза.

Освен това е разработена ваксина, която може да намали смъртните случаи в стадото.

* Източник: Blic Business, Wikipedia, Agrosmart, tPortal