0

П рисъединяването на Украйна към Европейския съюз ще отнеме "без съмнение 15 или 20 години", каза днес френският делегиран министър по европейските въпроси Клеман Бон, цитиран от АФП.

Той подкрепи идеята на президента Еманюел Макрон междувременно бившата съветска република да се подготви за членство като част от "европейска политическа общност".

"Трябва да сме честни. . . Ако някой казва, че Украйна ще влезе в ЕС след 6 месеца, една или две години, той лъже. Това не е вярно. (Ще са необходими) без съмнение 15 или 20 години, това е много дълъг (период)", заяви френският делегиран министър по европейските въпроси по Радио Жи.

"Не искам да продаваме на украинците илюзии и лъжи", подчерта Клеман Бон. Той подкрепи предложената от Макрон "европейска политическа общност" - "политически проект, към който (украинците) може да се присъединят. . . докато чакат (за членство в ЕС)".

"Нямаме нужда от алтернативи на кандидатурата на Украйна за (влизане в Европейския съюз), нямаме нужда от такива компромиси", каза вчера украинският президент Володимир Зеленски.

Клеман Бон заяви днес, че "разбира" Зеленски, тъй като перспективата за присъединяване към ЕС "мобилизира неговия народ". "Но отговарям: присъединяването към Европейския (съюз), нека бъдем честни, отнема време."

Целта за Франция "е да няма руска военна победа" и да "бъде освободена Украйна, каза още днес Бон в интервю за няколко френски медии. Той подчерта, че руският президент Владимир Путин е човекът, подпалил войната.

Украинците "не провокираха войната. Те се опитват да се освободят от една страна, която окупира суверенна държава" като Украйна, отчете френският делегиран министър по европейските въпроси. Клеман Бон подчерта, че оказването на помощ на Украйна "не е само морален дълг". Ако Европа не помага на Украйна, "Русия на Путин ще може да прави каквото си поиска. Това би било опасно за нашата сигурност", предупреди той.

"Когато сте слаби, не постигате мир", заключи Клеман Бон.

Междувременно френският президент Еманюел Макрон поиска от страните членки на Световната здравна организация (СЗО) да подкрепят резолюция, осъждаща военната агресия на Русия срещу Украйна, и изрази отново "пълната солидарност на Франция и ЕС с Украйна", предаде АФП.

"Осъждаме най-категорично военната агресия, извършена от Русия, с виновното съучастие на Беларус", се казва във видеопослание на френския президент за откриването на Световната здравна асамблея, която ще се проведе в Женева тази седмица. Той подчерта опустошителните последствия от войната за здравеопазването, за хората, за институциите и за здравните работници, "които биват взети на прицел".

"Призовавам всички страни членки да подкрепят резолюцията, представена от Украйна", която вече беше подкрепена от водещите съюзници, включително САЩ и ЕС.

Очаква се текстът да бъде приет във вторник, но въпреки че осъжда Русия, той не призовава за изключването ѝ от организацията. Санкциите, позволени от правилника на СЗО, не са толкова тежки, отбеляза западен дипломат, цитиран от АФП. Много страни смятат здравното сътрудничество за отделна област, която трябва да остане такава.

Войната в Украйна и съпътстващите я глад и болести със сигурност ще бъдат част от дискусиите на 194-те страни членки на СЗО, обсъждащи реформа на световната здравна система, чиито слабости бяха изложени на показ от най-тежката пандемия за последните 100 години.

"Където иде войната, гладът и болестите скоро я следват", предупреди генералният секретар на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус в реч, изпълнена с емоции и спомени за детството му по време на войната в Етиопия.

Макрон подчерта, че войната не трябва "да ни кара да забравяме множеството други спешни ситуации в останалата част на планетата", на първо място пандемията.

Практически сигурно е, че Тедрос Аданом Гебрейесус, който няма съперници за поста си, ще получи втори петгодишен мандат, въпреки някои гафове, допуснати по време на първия, отбелязва АФП.

В същото време новата френска външна министърка Катрин Колона разговаря с германската си колежка Аналена Бербок, което беше първият проведен от нея разговор с чужд дипломат откакто заема поста, предаде АФП, като цитира изявление на министерството.

"Този разговор показва централното място и значението на френско-германските отношения в служба на Европа", подчерта френското дипломатическо ведомство. "Двете министърки имат обща решимост да развиват тесни и доверени отношения".

Очаква се в най-скоро време Колона да посети Берлин във връзка с подготовката на следващите международни и европейски срещи, по-специално Европейския съвет на 30 и 31 май. На тях ще се наблегне на европейската енергийна стабилност, подобряването на европейската отбрана и отговорът на Европейския съюз на войната в Украйна, както и конференцията за Западните Балкани, която ще се проведе в края на юни, добави министерството.

Катрин Колона разговаря днес и с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, съобщи Ройтерс, като цитира изявление на американския Държавен департамент. Двамата са обсъдили НАТО, включително най-добрият начин да бъдат подкрепени кандидатурите на Финландия и Швеция.

Двамата външни министри са подчертали и значението на продължаването на подкрепата за Украйна и поддържането на санкциите, наложени на Русия заради нашествието в съседната страна, добави говорителят Нед Прайс.