0

"Европол" е загрижен за съдбата на оръжията, доставени в Украйна, и възнамерява да създаде международна работна група, която да предотврати попадането на оръжие в ръцете на престъпници. Това заяви директорът на намиращата се в Хага полицейската служба на Европейския съюз (ЕС) Катрин де Бол, съобщи германското списание "Шпигел", цитирано от световните агенции.

"Някой ден войната ще свърши. Искаме да предотвратим ситуация като преди 30 години по време на Балканските войни. Оръжията от тази война все още се използват от престъпни групировки", каза де Бол.

"Каквото и да е споразумение, бъде постигнато с Русия, то няма да струва и пукната пара", пък написа в "Телеграм" Михайло Подоляк - съветник на украинския президент Володимир Зеленски и преговарящия на Киев в преговорите с Русия, предаде Ройтерс.

"Възможно ли е да се преговаря с една страна, която винаги лъже цинично и пропагандно?", попита Подоляк. Той допълни, че на каквото и да е споразумение с Русия не трябва да се има доверие и че единственият начин да бъде спряна инвазията на Москва е чрез сила.

Междувременно руският посланик във Великобритания заяви пред Би Би Си, че не вярва, че страната му ще използва тактически ядрени оръжия във войната срещу Украйна. Андрей Келин каза, че според руските военни правила такива оръжия не се използват в конфликти като този.

Русия има много строги разпоредби за тяхното използване, каза той, главно когато съществуването на държавата е застрашено. „Това няма нищо общо с настоящата операция“, уточни дипломатът.

Когато Владимир Путин постави ядрените си сили в повишена готовност в края на февруари, скоро след инвазията, това бе широко възприето като предупреждение. Путин обвини за това агресията на Запада и НАТО.

Министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс определи постъпката като опит да се отклони вниманието на хората от „това, което се случва в Украйна“, заявявайки, че Русия изостава от графика на своето нахлуване само с няколко дни и се опитва да „напомни на света“, че тя разполага с възпиращ фактор.

Тактическите ядрени оръжия са тези, които могат да се използват на относително къси разстояния, за разлика от „стратегическите“, които има възможност да бъдат изстреляни на много по-дълги разстояния и да събудят призрака на тоталната ядрена война.

Но терминът все още включва много видове оръжия, включително по-малки бомби и ракети, използвани на бойно поле. Смята се, че Русия има около 2 000 тактически ядрени оръжия.