0

Г олемият режисьор Александър Морфов стана „Рицар на честта“ след премиерата на новата му постановка „И все пак, Животът е прекрасен“.

Актьорът Валери Йорданов му връчи статуетка на Дон Кихот, която е специално излята за режисьора от българи, живеещи в САЩ, от сдружение „Сцена без граници“.

Александър Морфов със статуетката на Дон Кихот.

 Александър Морфов със статуетката на Дон Кихот.
Фейсбук/Кръстю Атанасов

„Трябваше да го направи Кръстю Лафазанов, който е играл Дон Кихот в спектакъл на Морфов, но е с вирус и се притеснява да не зарази колегите“, разкри пред „Телеграф“ Валери Йорданов.

„Това е най-хубавата награда – на публиката“, коментира пред „Телеграф“ и съпругата на режисьора – Рени Врангова, която също участва в спектакъла.

Интимно

„И все пак, Животът е прекрасен“ е нова версия на представлението, което преди десетина години се играеше в Народния театър по пиесата „Самоубиецът“ на Николай Ердман.

„Сашо никога няма да повтори нещо, затова сега е вкарал нови герои, нови са декорите и костюмите, има и нови колеги.

Актьорите от И все пак, Животът е прекрасен обраха овациите на публиката.

 Актьорите от И все пак, Животът е прекрасен обраха овациите на публиката.
Фейсбук/Кръстю Атанасов

Сцената в „Théatro отсам канала“ също е нова – по-малка е, но пък по-уютна и звучи по-интимно, публиката се чувства все едно ни е в хола“, сподели пред „Телеграф“ актрисата Албена Колева.

Един от новите герои Морфов е поверил на Валери Йорданов.

„Играя човек от пролетариата, но трябваше да подам две молби, за да ме пуснат от Народния. Първия път мотивите бяха много соц, а на Рени Врангова и Вальо Танев даже не са им разрешили официално. Не стига че не ни разпределят в нови постановки, не ни програмират представленията, а искат да стоим по 8 часа работен ден в театъра“, сподели Валери Йорданов.

Кауза

Билетите за новия спектакъл на Морфов са свършили само за 6 часа след пускането им в продажба, а следващата дата е 7 март.

„След премиерата Сашо ни събра, но не на парти, а на общ разговор-равносметка и бележки за другия път“, каза Йорданов.

„Сашо никога не е доволен, винаги иска още и още. Но аз съм щастлива, че се доказахме като артисти, че седим зад кауза, защото държавата подкрепя театрите, които умеят да й служат. А ние намерихме начин в частния театър и не успяха да ни спрат. Макар че е много трудно, защото държавата дава по 4 лв. за всеки лев от билета като помощ за театъра и това са пари от данъкоплатеца, които после си ги разпределят както искат.

Не знам обаче дали ги разбират тези представления с лев за 4“, заяви Албена Колева. „Темата на спектакъла е много актуална и днес – убеждават един човек да се самоубие и трябва някой да умре, за да го чуят“, добави Валери Йорданов.