0

Б ългарин се катери по небостъргачите в Милано.

Това е 38-годишният Димитър Харизанов, който в Италия е известен под името Спайдърмен от Милано.

Той израства в софийския квартал „Надежда“. От 2014 г. заживява в Италия. „Дойдох тук, защото съм висококвалифициран във височинния монтаж. Откакто завърших 40-о училище през 2004, никога не съм работил друг вид работа.

.

 .
Личен архив

След 9 години изкачване на професионалната стълбичка в България нямаше накъде да се развивам повече. Тогава с моя най-добър приятел Цветомир Василев, с когото съм отраснал и сега пак работим заедно, решихме тогава да отидем в две различни държави в чужбина и който намери по-яката работа, да се обади на другия“, разказва той. Той тръгва към Германия, в посока Англия, а приятелят му към Холандия, като малко след това пристига в Италия.

„След година и четири месеца ми звънна и ми каза, че е намерил готината работа - да висим по небостъргачите. От 2014 с него и нашия първи работодател от България Илиян Кинов работим заедно в Милано“, добавя Харизанов. Той разказва, че преди да замине зад граница, у нас поставя изолация, след това работи за телекомуникационни фирми, както и във военни зони.

Заради стремежа му да се развива завършва интернационални курсове, които му позволяват да практикува най-опасните работи в света, свързани с нефтени платформи, вятърни турбини, спасителни акции с хеликоптери.

„За мен тази професия не е просто работа, а начин на живот. Голяма част от хората, които я практикуват, се занимават с екстремни спортове, защото работата ни го изисква. Нещата, които ме плашат мен и един нормален човек, са два различни свята“, споделя смелият мъж и подчертава, че най-много го плаши незнанието, защото същността на работата му не е да мие прозорци, а да преценява риска. 

Предизвикателства

Милано е един от големите метрополитен градове в Италия и е с най-много небостъргачи. „Така започна нашата история Bella Italia”, казва той. Българинът се спуска по най-високите небостъргачи, като всеки ден се намира на височина между 100 и 230 м, като най-високото му достижение са 328 м.

Там се изкачва, за да извършва различни дейности по фасадите на небостъргачите - миене на прозорци, подмяна и пр. „Работата ни е свързана с много физика и математика“, казва Митко и споделя, че когато учителката в школото му казвала това, той не й вярвал.

Личен архив

Години по-късно и той мисли като нея. Харизанов разказва, че един прозорец на небостъргач може да тежи между 600 и 1000 кг, а евентуалната му смяна е специфична и трудна задача. „Един такъв прозорец трябва да ти го качат или свалят с кран.

Когато обаче си на 180 м височина, при най-малкия вятър може да се създадат големи щети, но може да се случи и най-лошото“, казва височинният експерт и добавя, че всеки един от тях е обучен да прави повече от 12 вида спасителни акции.

„Когато си в сбруя, имаш 25 мин. и след това време, ако стане някакъв инцидент, човекът, който е до теб, трябва да може да те свали от мястото, на което се намираш. След 25 мин. спира циркулацията на кръвта в човека, който е припаднал в сбруя“, обяснява Димитър. Той е категоричен, че тази професия изисква екипна работа, а за да са подготвени, ходят на курсове на всеки 3 години.

Спайдърмен

Прозвището му Спайдърмен от Милано идва от другата му страст - фотографията. „От 2016 насам в Италия и във фотографския свят съм известен така. Тогава от върха на един от небостъргачите видях един невероятен изглед над самия град. Т

ова беше моментът, в който се зароди желанието ми да споделя тази гледка, която се разкри пред мен“, споделя Димитър, който освен височинен работник и фотограф пише стихове, песни, свири на китара, композира музика, но всичко това аматьорски.

Има и опит като музикант в няколко рок групи - „Хайп“, „Орион“, с които ходи по концерти. „Трябва ми малко, за да вляза в света на изкуството, макар и на любителско ниво. Аз съм отраснал в Националната библиотека, защото там работеше майка ми“, казва той.

Когато се запалил по фотографията, ходел в библиотеката и се самообучил, като прочел над 300-400 книги. Заради различния ъгъл и представяне на кадрите той е номиниран за първия в света архитектурен фотограф от въжета. Харизанов участва със свои снимки в колективни изложби в Ню Йорк, Париж, Рим, Милано, Дюселдорф, като има и две самостоятелни в Милано.

„Основно представям сгради от четири перспективи. Десетки пъти са писали за мен най-големите италиански вестници, бил съм на първите страници на „Република“, „Кориере дела сера“. Бил е и рекламно лице на световноизвестна марка дънки.

Личен архив

Също така работи с един от най-популярните архитекти Стефано Боери, който създава първия в света небостъргач с дървета. В снимките си създава нов стил във фотографията - „От високата гледна точка“. „Гледайки света отвисоко, когато се намира между 100 и 230 м., използвайки отражението на сградите и накланяйки апарата надолу и слагайки окото си във визьора, започвам да откривам геометрии на несъществуващи форми, които наподобяват супергерои или анимационни герои.

Този стил във фотографията цели, използвайки реалността, да покаже измислицата в света, в който се намираме. Виждал съм „Спайдърмен“, „костенурките Нинджа“, „Волтрон“, „Доналд Дък“, „Батман“, много интересни форми“, разкрива той. Според него в този свят има 8 млрд. планети, съответстващи на населението на планетата.

Известни 

В своята работа Спайдърмен от Милано се среща с различни хора, някои от тях световноизвестни. „Имам възможността да виждам панорамните гледки на едни метрополитни градове, всеки ден виждам отвисоко хората като мравчици“, казва той.

Същевременно от такава височина вижда и едни други хора, които се намират от другата страна на прозореца. Те се снимат с теб, усмихват ти се, пишат ти съобщение от сорта, че си страхотен и много смел, разказва алпинистът.

„Да виждаш известни хора, които те адмирират за това, което правиш, те кара да летиш“, споделя той и добавя, че с него са се снимали Донатела Версаче, Лучано Спалети, рап певецът Федес, мъжът на Киара Ферани и много други, защото човек е голям колкото са мечтите му. „Големите хора са големи, защото уважават малкия и обикновен човек. А тези, които не знаят какви са, се държат по арогантен начин“, смята Харизанов.