0

Б ританският принц Чарлз изрази днес дълбоката си тъга във връзка с робството. Той е направил това в реч, произнесена пред лидерите на страните от организацията Общността на нациите, която днес и утре има среща на върха в столицата на Руанда - Кигали. Принцът е признал, че организацията е изградена въз основа на болезнен период от историята, предаде Ройтерс.

Общността на нациите се състои от 54 страни, повечето от които бивши британски колонии и обхваща около една трета от човечеството. Организацията се обрисува като мрежа от равноправни партньори. Някои от държавите членки на Общността обаче призовават да бъде направена равносметка на колониалното минало.

"Искам да призная, че корените на нашата настояща асоциация идват от най-болезнения период на нашата история", заяви принц Чарлз.

Между 15-ти и 19-ти век Великобритания, както и други европейски страни са поробили над 10 милиона африканци и са ги транспортирали през Атлантическия океан към Карибите и Америките, където те са използвани като работна ръка на плантациите. Много от тези роби са умрели още по време на транспортирането. В Общността на нациите влизат и страни от Западна Африка, като Нигерия и Гана, където в миналото били залавяни голяма част от робите, както и 12 карибски страни, където тези хора са прекарали останалата част от живота си.

Никога досега в Общността на нациите не е дискутирала открито обременяващото наследство, свързано с робството. Някои министри от карибските страни призоваха това да бъде обсъдено, в това число и въпроса с репарациите, който принц Чарлз не спомена.

"Ако ще изграждаме общо бъдеще в полза на нашите граждани, ние също ще трябва да намерим нови начини да признаем нашето минало. Съвсем просто, това е разговор, на който му е дошло времето", заяви британският престолонаследник.

Президентът на Руанда Пол Кагаме, чиято страна се присъедини към Общността на нациите през 2009 година, предложи различна гледна точка в свето обръщение, произнесено преди речта на принц Чарлз. "Фактът, че провеждаме тази среща в Руанда, нов член без никаква историческа връзка с британската империя, изразява нашият избор да продължим да преосмисляме Общността на нациите в един променящ се свят", каза той.

Срещата на върха ще разгледа предложенията на бившите френски колонии Того и Габон за присъединяване към Общността.

На срещата на върха присъстват лидерите на 29 страни членки на Общността, а останалите 25 страни, като Република Южна Африка, Индия, Пакистан, Австралия и Нова Зеландия, са представяни от свои министри или дипломати.

Също така във фокуса на вниманието е противоречивата британска политик за изпращането на кандидати за убежище от Великобритания към Руанда, описана от принц Чарлз като "ужасяваща", съобщиха британски медии.

Въпреки мнение на кралския престолонаследник премиерът на Великобритания Борис Джонсън, както и президентът на Руанда Пол Кагаме, защитават и двамата тази идея.