0

П етдесет и пет актуални заглавия включва окончателната цялостна селекция на „Киномания 2018“ - 32-рото издание на международната филмова панорама, която ще се състои от 15 до 29 ноември.

Петдесет и пет актуални заглавия включва окончателната цялостна селекция на „Киномания 2018“ - 32-рото издание на международната филмова панорама, която ще се състои от 15 до 29 ноември.

Над 1 милион бг зрители са успели да вкусят от каймака на световното седмо изкуство през годините, обявиха организаторите на фестивала в новия Клуб 1 на НДК (бивша зала 42), където вече ще имат покрив съпътстващи прояви преди и след ключови събития в представителната зала 1.

Френското кино е сред акцентите в тазгодишната програма – ще бъдат показани 9 филма, повечето предпремиери и премиери за България, сред които ще преобладават комедиите със социален привкус. Програмата в кино „Люмиер Лидл“ще открие на 16 ноември „Чуствам се добре“ на режисьорите Беноа Делепин и Гюстав Керверн – съвременна история за патилата на безработен предприемач. Сред останалите предложения са „Усещане за празник“, „Споделен мъж“, „Вижте как танцуваме“ и други заглавия, които ще качат на екран звезди като Карол Буке, Летисия Каста, Лили Роуз Деп... С особено нетърпение феновете ще очакват

„Светът е твой“ с Изабел Аджани и Венсан Касел

на Ромен Гаврас – син на знаменития режисьор Коста Гаврас. Действието на екшън-комедията отвежда в дебрите на опасните парижки предградия. Място в афиша е намерила и анимацията по Джек Лондон „Белият зъб“. Италианското кино ще заложи на „Те“, новия игрален филм на носителя на „Оскар“ Паоло Сорентино за Силвио Берлускони – сатира на пороците на италианското общество и политика. В добрите филмови традиции на Ботуша той е ироничен в драмата и драматичен в иронията, обясни директорът на Италианския културен институт в София Луиджина Педи.

От световните хитове ще видим още „Ван Гог: Пред портите на вечността“ на Джулиан Шнабел с Уилям Дефо, новият филм на Спайк Лий с Адам Драйвър BlacKkKlansman, „Мария Магдалена“ с Руни Мара и Хоакин Финикс, последният филм на Робърт Редфорд като актьор – „Старецът и оръжието“. Рубриката „От любов към театъра“ включва биографични филми за Бертолт Брехт, за неизяснената и до днес гибел на известния руски драматург Александър Вампилов в езерото Байкал през 1972 г. и др.

Освен откриващия филм „Времето е наше“ („Разруха“), за който „Монитор“ вече писа, още 4 столични игрални премиери на родни заглавия ще има на „Киномания“. „Далеч от брега“ за талантлив театрален режисьор, „заточен“ в провинцията по време на соца, скрепява дългогодишното сътрудничество между режисьора Костадин Бонев и актьора Пенко Господинов. Той говори за цената, която е трябвало да платиш не за да си герой, а да си просто почтен. „В пиесата, която героят иска да постави, става дума за

кораб, управляван от луд капитан

и режисьорът намира, че това е важно за онова време. А според мен е важно и днес“, казва Костадин Бонев. За новия филм на Киран Коларов „Мълчанието на сестра ми“ изпълнителят на една от главните роли Ованес Торосян призна, че е трябвало 10 дни да се упражнява, докато извади нормален музикален звук от кларинета на героя си. Лентата е филмов дебют за младата театрална звезда Каталин Старейшинска. Името на популярния Пенко Господинов се свързва и с образа на баща от първата българска коледна семейна комедия за малки и големи: „Смарт Коледа“. Там той е редом с хлапето Константин Гергинов (Тими от едноименната късометражка), Калин Врачански, Кръстю Лафазанов, Орлин Павлов, Поли Генова, Славчо Пеев... Зад дългото заглавие „Не ме интересува дали историята ще ни запомни като варвари“ се разкрива копродукция на известния румънски режисьор Раду Жуде, в която страната ни е с миноритарно участие. В основата на сюжета стои етническото прочистване на евреи при завладяването на Одеса от румънската армия през 1941 г.

Българското кино от 11 месеца е без финансиране, алармираха от съсловието, след като обявиха добрите новини. Причините са административни – закъснение в поредното синхронизиране на законовия регламент в родното кинопроизводство с европейските директиви. Според други обаче имало преразход на средства за предишни продукции, затова финансовите траншове за договорените през настоящата година се бавят.