0

С еверозападът е едно от местата в България, което е приютило изключително много забележителности, които заслужават да се посетят. Навън температурите се покачват, ковид ограниченията падат и хората започват да планират пътешествия. Преди да тръгнат на обиколка по света, може да се отбият в няколко града на северозапад от София. Крепости и манастири в района на Берковица, Монтана и Видин са като магнит за пътешественици, които искат да видят и най-закътаните кътчета в страната.

Маршрутът е с дължина 215 км и може да бъде изминат за около 3 часа и 40 минути с автомобил или  организиран автобусен транспорт. При наличие на нощувки те могат да бъдат в Белоградчик, Вършец, Монтана или Видин. В този маршрут туристите могат да посетят Клисурския манастир, Историческия музей във Вършец, Етнографския музей - Берковица, Античната крепост в Монтана, Историческия музей - Монтана, Лопушанския манастир, Чипровския манастир, Белоградчишките скали, Белоградчишката крепост, Магурата, крепостта Кастра Мартис - гр. Кула, крепоста Баба Вида.

Монтана е една от спирките, която трябва да направите. Музеят в града е създаден през 1951 г., като е посветен на Септемврийското въстание. По-късно наред с политическата си ориентация музеят събира ценни експонати от богатата история на областта и през 1991 г. е преобразуван в исторически музей.


В него са съхранени находки от най-древната история на града - енеолита. Събрана е богата колекция от оръдия на труда от кремък, камък и кост - кремъчни стъргалки, ножове и върхове на стрели, каменни чукове и брадви, мотики и шила от еленов рог. От времето на траките, които обитават Монтана до I век сл. Хр., са останали много находки. Изложена е керамика с различни орнаменти, както и тракийско бойно снаряжение от края на късножелязната епоха.
Особено ценен експонат е Якимовското съкровище, открито през 1972 г. Състои се от 4 конични купи, кантарос, 2 масивни гривни с краища змийски глави и 2 апликации. Всички предмети са изработени от сребро. Съкровището е датирано от ІІ-І в. пр. Хр. Копие на съкровището е изложено в Монтана, а оригиналът се съхранява в Националния исторически музей в София.

Специално внимание е обърнато на периода на Римската империя, когато Монтана е бил много развит град и важен областен център. Освен богатата колекция от съдове и монети като част от музея в Попската градина е изграден лапидариум, който съхранява 56 паметници, открити в града. Особено важни са мраморните плочи с надписи, които са единствените писмени източници за историята на града през II - IIІ в.

Етнографският музей на Берковица представя материалната и духовната култура на града и региона. Помещава се в Сърбинската къща - сграда, типичен представител на старата градска къща в Берковица. В различните колекции на музея посетителите могат да видят експонати от берковска керамика, чипровски килими, каракачански костюми, градски рокли от 20-те години на ХІХ в. Представени са и характерните за региона занаяти - грънчарство, медникарство, свиларство (производство на коприна) и др.

За посетителите на музея особено интересна е вътрешната баня - заради начина на затопляне на водата - на едната от стените на банята са били закачени две керамични делви, а в стаята от другата страна на стената, където се е намирала кухнята, е имало стенна печка. Когато стенната печка е била запалена, се е нагрявала и водата в делвите. В къщата може да се види още керамична канализация за извеждане на мръсната вода и „мийка” - мястото за миене на съдовете в кухнята.
С билета за Етнографския музей могат да бъдат посетени още два туристически обекта в града. Единият от тях е къщата музей „Иван Вазов”, която се намира много близо до Етнографския музей. Другият обект, който може да бъде посетен, е Градската художествена галерия, която се намира в двора на църквата „Свети Николай Чудотворец”. Галерията съхранява над 1400 художествени творби - графики, карикатури, скулптури и др.

Етнографският музей на Берковица често е домакин на временни и тематични изложби и сбирки. В него се организират концерти, премиери на книги, демонстрират се занаяти и др. Включен е в списъка на Стоте национални туристически обекта. Крепостта край град Монтана - Кастра ад Монтанезиум, се намира в северозападния край на града, на хълма Калето. Той е обект на множество археологически проучвания, които разкриват ценна информация за историята на град Монтана.

На площ от 9,5 дка на брега на река Дунав в северната част на Видин се намира крепостта „Бабини Видини кули”, или още наричана Баба Вида. Тя е изградена върху останки на античния град Бонония. Строежът на средновековния замък започва през втората половина на Х век, но по време на Второто българско царство се извършва и най-същественият градеж. Последният български цар преди падането на България под османско владичество Иван Срацимир (1324 -1397 г.) е живял в крепостта.

Съществува легенда, според която Вида е била най-голямата дъщеря на заможен български болярин. Заради неуспешните бракове на сестрите си Кула и Гъмза Вида отхвърляла всички предложения за женитба, изградила замъка и останала в него през целия си живот.
По време на османското владичество в крепостта са обособени складови помещения за храна и боеприпаси и караулни помещения. А след освобождението (1878 г.) достъпът до нея е бил забранен, защото обектът се използвал от военните.

Крепостта е заобиколена от ров, който някога се е пълнел с вода от река Дунав, а мостът е бил подвижен. Баба Вида имала девет ъглови и междинни кули, а стените и кулите завършвали с бойници. В момента за посещение са достъпни две от кулите. В крепостта има затвор, в който могат да бъдат видени уреди за изтезания. Атрактивни са фигурите на палач и затворник, с които туристите често се снимат. На една от терасите са експонирани топове и бесило.
Баба Вида е сред най-запазените средновековни отбранителни съоръжения в България и не случайно често е декор за заснемане на филми. В крепостта се намира и летният театър на град Видин, в който се провеждат концерти, театрални постановки и др.

Врачанският Балкан е вторият по големина природен парк у нас

Природен парк „Врачански Балкан“ в Западна Стара планина е вторият по големина у нас. Характерен е с живописен карстов релеф, уникална пещерна фауна и голямо разнообразие от редки и застрашени животински и растителни видове. С тези характеристики туроператори привличат туристи към региона. Белоградчишките скали са нацио­налният претендент в глобалната надпревара за Новите чудеса на света. Изваяни от вятъра и дъждовете преди повече от 200 млн. години, скалите се отличават с червеникавия си цвят, дължащ се на залежите на желязна руда в района. Има множество великолепни образци на религиозната архитектура, като най-изпъкващи сред тях са Лопушанският, Чипровският и Черепишкият манастир. Друг шедьовър на религиозната архитектура е катедралният храм „Свети Димитър“ във Видин - втората по големина църква в България, синагогата във Видин, която е в процес на реконструкция.

Чипровските килими са вписани в листата на ЮНЕСКО

 Традицията на производство на чипровски килими е вписана в листата на ЮНЕСКО като част от нематериалното културно наследство. Чипровските килими се правят от вълната на кочовете от породата Реплянски овце, затова в миналото тук е  процъфтявало добре развито килимарство,  което е създавало поминък на голяма част от местното население.

Някои от жителите на Северозапада наричат себе си торлаци. Населяват 30-ина планински села във Видинско и Монтанско от Салаш и Стакевци през Чупрене до Чипровци и Говежда.  Те говорят на свой език и имат собствени песни, танци и кухня.

Прочути са с рибената чорба

Видинският регион е прочут със своята пикантна храна, около Враца, Видин и Лом се приготвя прочутата рибена чорба саламура - печена на огън риба, която ври в бистър зеленчуков бульон. Скроб, косачко кисело, компировица, коприва цоловарка, бело пръжено шльопаво, керкеле - все имена на ястия. Най-популярното е Бел муж, което се приготвя от овче, краве или козе несолено сирене, което се пържи и към него се добавя брашно. Типичният за Северозапада винен сорт грозде е Гъмза, отглеждан най- вече във Видинско. Други популярни сортове за района са Памид, Каберне Совиньон, Мерло, Пино Ноар, Траминер, Ризлинг, Совиньон блан, Шардоне. Силните винарски зони са около Видин, Ново село, Враца и Белоградчик.