0

К иселините в стомаха са неприятен проблем, който засяга както бебетата, така и възрастните хора. Има обаче ефективни билки за елиминиране на неприятното усещане. Чувството за парене и болка зад гръдната кост се появяват най-често при нарушаване дейността на долния езофагеален сфинктер. Това е мускулната клапа, която затваря стомаха и не позволява храната да се връща нагоре в хранопровода, обясняват лекарите. По думите им, ако това се случи, лигавицата на хранопровода се възпалява от солната киселина, разграждащия белтъчините ензим пепсин и жлъчен сок. Естествено, няма нищо по-неприятно от появата на киселини в стомаха след вкусната вечеря. За съжаление обаче твърде голяма част от българите имат този проблем. Някои хора получават киселини ежедневно, а други – по-рядко. И в двата случая обаче в един момент човек може да развие гастрит и дори да направи язва. Ето защо трябва да се вземат мерки. В природата има няколко растения, които идеално се справят с тази задача.

Корен от аир Той значително намалява спазмите и повишената киселинност. Това водно растение помага още при газове и колики, подобрява храносмилането. Ще го намерите без проблем в специализираните аптеки, не е скъп и е много ефикасен, твърдят лекарите. Те препоръчват на всички хора със стомашни проблеми да запарват 2 супени лъжици ситно нарязан изсушен корен от аир в половин литър гореща вода. След като изстине, се прецежда и от отварата се приема по 15-20 капки разредени във вода три пъти дневно преди хранене. Лечението продължава до подобряване на състоянието.
 

Ангелика Тази билка действа перфектно на храносмилането и помага както при киселини, така и при колики, нервен стомах и подуване. Успокояващото й действие се дължи основно на съдържанието на валерианова киселина. Имайте предвид обаче, че в големи количества ангеликата е отровна и може да повлияе върху кръвното налягане и дишането, съветват още медиците. Те препоръчват 2 чаени лъжички нарязан корен да се оставят да заврят в чаша вода за около 1-2 минути и след това да се охлади за 15 минути. Чаят се пие вечер преди лягане, когато човек има киселини.

Бял равнец Растението е изключително ценено от билкарите, тъй като е пръв помощник както при стомашно-чревни проблеми, така и при различни възпалителни процеси. Белият равнец е полезен при подуване на корема, увеличено отделяне на газове и киселини. Две до три чаши чай дневно от тази билка могат да решат проблемите трайно, категорични са лекарите. По думите им, ако човек иска да се отърве от неприятното парене и оригване след хранене, трябва да смеси билката с мента. Този чай се изпива 10 минути преди хранене.
 

Чаят от джинджифил върши чудеса

 Чаят от джинджифил върши чудеса
iStock

Джинджифил Има ли човек, който да не познава този странен корен с лют вкус и остър мирис?! Лекарите са категорични, че няма по-добър „защитник” на стомаха от киселини и болестотворни бактерии. Желателно е да се приема под формата на чай. В гореща вода се поставят 5-6 шайби от корена, който преди това трябва да се обели от кората. След като заври, се дърпа от огъня и се оставя да постои така 5-6 минути. Желателно е чаят да се пие преди хранене. Но с него обаче не трябва да се прекалява. Според специалистите 300 грама джинджифил дневно са повече от достатъчни.
 

Лайка Добрата стара българска билка пречиства стомаха от всякакви микроби и бактерии. С лечебна цел се използват цветовете, които се събират от май до юни. Етеричните масла с лайка имат противовъзпалително и успокояващо действие и това превръща растението в изключително полезно за хората със стомашно-чревни проблеми. Медиците твърдят, че помага при киселини, гастрити, язви, колики, газове и т.н. От билката се приготвя чай, който се пие на гладно три пъти на ден.

Лавандула От това растение се извлича етерично масло, което се използва широко за лечението на различни болести, включително хроничен рефлукс. Лекарите препоръчват на хората с киселини да си приготвят напитка от 2 супени лъжици цвят и 1200 милилитра вряща вода. Билката се запарва 5 минути и течността се прецежда. След като чаят леко изстине, към него се добавят 2 лъжици мед и сокът от един лимон. Напитката може да се пие студена, което я прави идеален заместител на чайовете в горещите дни.

Мащерка Ако ви допада миризмата и вкусът на тази билка и подправка, можете спокойно да й се доверите, твърдят лекарите. Тя не просто се справя с киселините, но потиска гаденето и премахва болките в стомаха. С лечебна цел се използват листата и цветовете на растението. В тях се съдържат няколко вида антиоксиданти – флавоноиди, терпинен и бета каротин, които почистват тялото от свободни радикали и защитават от увреждане лигавицата на стомаха и червата. Чаят се използва както при киселини в стомаха, така и за почистване на дебелото черво от паразити. Запарва се по стандартния начин – в гореща вода за около 5-6 минути. Желателно е да се пие преди хранене.
 

Мента Това популярно растение успешно регулира стомашните киселини и има противовъзпалителен ефект, а и като че ли е най-приятното на вкус от всички изброени по-горе билки и подправки. С лечебна цел се използват листата на ментата, в които има етерични масла. Те се извличат чрез парна дестилация и се предписват на пациенти с болки в стомаха, гадене, киселини или газове. Ментолът успокоява спазмите и възвръща апетита. Важно е обаче, ако се приема под формата на капки, да не се превишава препоръчаната доза. Най-безопасно е ментата да се консумира под формата на чай между основните хранения.

Има билки, които могат да предотвратят връщането на стомашни киселини към хранопровода

 Има билки, които могат да предотвратят връщането на стомашни киселини към хранопровода
iStock

Бял трън Растението съдържа в себе си силимарин. Той е популярен с това, че защитава клетките на черния дроб от увреждания. Билката оказва подобно действие и върху лигавицата на стомаха. Някои специалисти я препоръчват също така при проблеми с жлъчката. С лечебна цел се използват семената, които са богати на ненаситени мастни киселини. Те се счукват или смилат в електрическа кафемелачка. Може да се консумират директно 4-5 пъти дневно по 1 чаена лъжичка. Другият вариант е 1 супена лъжица смлени семена да се варят 10 минути в половин литър вода. Отварата се пие на 4-5 порции на гладно или 30 минути преди хранене.

Маточина Тази билка е предназначена за намаляване на спазмите на стомаха, като в същото време го предпазва от подуване. Тя обаче облекчава и неприятното оригване и парене зад гръдната кост, които се получават при хроничен рефлукс. Листата на маточината са богати на антиоксиданти, които блокират свободните радикали и се грижат за лигавицата на стомаха и червата. Лекарите препоръчват да се консумира под формата на чай 3-4 пъти дневно. Така освен с киселините в стомаха човек ще се справи и с ленивите си черва, запека, газовете и коликите.