0

В ъпреки малкия си размер щитовидната жлеза играе съществена роля за функционирането на организма. От хормоните, които произвежда, зависи нашият метаболизъм. Ето защо е важно тя да функционира нормално. Дейността на всеки един орган в човешкото тяло се разстройва при каквато и да било дисфункция на тази жлеза. Нарушенията могат да се разглеждат в три групи – хипертиреоидизъм (повишена функция), хипотиреоидизъм (понижена функция) и автоимунни заболявания, при които се откриват възли. Заболяванията на щитовидната жлеза са силно разпространени у нас. За щастие обаче има какво да се направи за тяхното овладяване. Наред с медикаментите за потискан или стимулиране на дейността й, лекарите предлагат и няколко билки. Те също биха могли да се използват в подпомагане на щитовидната жлеза.

Маточина Маточината може да помогне за нормализиране при хиперфункция на щитовидната жлеза посредством намаляване на ТХС. Тази билка съдържа флавоноиди, феноли киселини и други полезни съединения, които регулират съответния орган. В действителност, тя блокира активността на антителата, които стимулират щитовидната жлеза и причиняват базедова болест – често срещана форма на хипертиреоидизъм. Ето защо специалистите съветват да се консумира чай от маточина за да се възстанови щитовидната активност на здравословно ниво.

Женско биле Женското биле също нормализира функциите на жлезите с вътрешна секреция. Билката е подходяща за справяне с усещането за постоянна умора и липса на енергия. Женското биле съдържа глициретинова киселина. За нея има научни данни, че потиска образуването на ракови клетки, което прави женското биле подходящо за прием дори при рак на щитовидната жлеза и ендокринни нарушения.

Черен орех Черният орех е богат източник на йод, а щитовидната жлеза се нуждае от него, за да синтезира хормони. Приемът на достатъчно йод допринася не само за нормалното функциониране на щитовидната жлеза, но и за подобряване на общото здраве. Дефицитът на йод е причина за редици неприятни състояния като хронична умора, депресивни мисли, потиснатост и т.н. С приема на йод обаче не бива да се прекалява, основно, по две причини. Първо, защото свръхприемът може да доведе до хиперфункция на щитовидната жлеза – особено, ако има признаци за това състояние. И второ, при автоимунните състояния специалистите не препоръчват прием на йод под формата на добавки, тъй като това може да й повлияе негативно при наличие на възли.

Коприва Копривата може да бъде от полза за тези, които имат както слабо активна щитовидна жлеза, така и хиперфункция. Копривата често е определяна като тоник за щитовидната жлеза. И това не е случайно, защото нейното високо съдържание на йод може да помогне за намаляване на дефицита на този хранителен елемент. Консумирането на копривата под формата на чай обикновено е най-лесният и най-полезен начин за контролиране на дейността на жлезата.

Ленено семе Лененото семе се цени заради богатството на омега-3 мастни киселини, които са полезни и за щитовидната жлеза. Според изследване на Медицинския център към Университета Мериленд, САЩ, омега-3 подпомагат процесите по образуване на тиреоидни хормони, което прави всички техни източници особено ценни за хората с хипотиреоидизъм. Друг богат източник на омега-3 е рибеното масло. То освен на капсули може да се набави чрез консумация на мазните видове риба като сьомга, скумрия и други.

Има много билки, които коригират функциите на тази жлеза.

 Има много билки, които коригират функциите на тази жлеза.
iStock

Ехинацея Ехинацея е популярна билка заради имуностимулиращия й ефект за организма при простудни заболявания, но тя е полезна и за щитовидната жлеза, независимо дали страда от понижена или повишена функция. Билката укрепва жлезата при автоимунни заболявания. За целта по-ефективна е тинктурата от корена на билката, твърдят експертите.

Спирулина Спирулината е богата на много минерали, включително на йод, който подсилва общото здравословно състояние и метаболизма. Особено богата е на каротиноиди, като например бета-каротин. Спирулината снабдява организма с много важния за щитовидната жлеза витамин A. Спирулина е и една от най-добрите зелени храни за детокс на черния дроб. Доброто функциониране на черния дроб е важно за щитовидната жлеза, защото превръщането на неактивния хормон T4 на щитовидната жлеза в активен T3 се случва главно в черния дроб, макар това да става из целия организъм. В допълнение към тези отлични хранителни за щитовидната жлеза вещества, спирулина е и добър източник на тирозин – най-важната за тази жлеза аминокиселина.

Годжи бери Плодчетата Годжи бери са важен източник на флавоноиди и са много богати на антиоксиданти. Ендокринната система като цяло, което включва и щитовидната жлеза, е много податлива към увреждания, причинени от окислителните процеси. Тези увреждания се получават в резултат от излагане на токсини в околната среда, излагане на радиация, пестицидите в плодовете и зеленчуците ни, вредните химикали в пластмасата и т.н. храните, които истински „гасят” свободните радикали, са по-важни от всякога. Годжи бери е победителят в тази борба. Антиоксидантите спомагат за намаляване на стреса, причинен от окислението, а той често е главен виновник за проблемите на щитовидната жлеза, включително и хипофункция.

Джинджифил Можете да използвате джинджифил, за да успокоите гадене и стомашно разстройство, но също така е идеален за щитовидната жлеза, твърдят специалистите. Това е така, защото тази билка е богата на цинк, магнезий и калий, които са хранителни вещества, необходими за щитовидната жлеза. Трябва да се използва обаче пресен джинджифил. Той може да се яде под формата на пресен джинджифил или да се приготвя чай от него. Ако към джинджифиловова отвара се добави малко мед, ще помогне на щитовидната жлеза да функционира оптимално.