0

Ч ервена светлина приспива бебето. В стаята му трябва да се сложат и плътни пердета, съветва американската невроложка и специалистка по науката на съня София Акселрод. Тя предлага основан на науката, щадящ за бебето и родителите метод как то да бъде приучено на здравословен и спокоен по-дълъг сън през нощта. Ценни съвети дава  в своята книга „Как спят бебетата“ на издателство „Сиела“, която вече излезе и на български език.

Причината червената светлина да е толкова важна, е че тя имитира естествената вечерна светлина при залез, с която е свикнал човешкият мозък. Светлината е най-значимият сигнал, който влияе на вътрешния човешки часовник – механизма, който казва на тялото кога да е будно и кога е време за сън. Мозъкът знае, че при светлина, която повече наподобява сутрешна и дневна, трябва да е буден, а при вечерна светлина е време да се приготвя за сън и именно тогава се увеличава производството на мелатонин – хормонът на съня. Детските очи са дори по-чувствителни към светлината от тези на възрастните. И тъй като светлината е изградена от вълни с различни дължини, съответстващи на различни цветове, и тези вълни се променят в хода на деня, е възможно с изкуствено осветление с различни цветове да се имитира същия ефект. Дневната светлина съдържа голяма доза вълни с дължина, съответстваща на синьото. Същото важи за екраните на компютри, телефони, телевизорите, както и за електрическите крушки, светещи в бяло или жълто. Установено е, че тази светлина пречи на процеса на заспиване не само при бебетата, но и при възрастните и дългото излагане на такава „синя“ светлина води до разстройване на съня. „

През 2015 г. един метаанализ на шейсет и седем изследвания, имащи за цел да проверят въздействието на екраните върху децата, стигна до заключението, че 90% от изследванията откриват взаимовръзка между времето пред екрана вечер и лошия сън. Крушките с нажежаема жичка, светодиодите, телевизорите и екраните на таблети и смартфони излъчват синя светлина в различна степен, като сигнализират на вътрешния часовник, че е ден, и забавят началото на съня, а също понижават и качеството на съня през нощта.“, пише Акселрод.Затова авторката съветва, когато е станало време за заспиване вечер, в стаята да се спуснат плътни пердета, които да премахнат естествената светлина, и да се пуска само червена светлина, която няма да пречи на съня на бебето. Дори при нощни събуждания за кърмене или преповиване, трябва да се пуска само червена светлина и изобщо да не се пускат телефони или други екрани. Дори слаби светлинни сигнали от лампички на различни уреди като телевизори или компютри, зарядни и будилници също могат да разстроят бебешкия сън.

С пускането на червената светлина и дърпането на пердетата започва така наречения от авторката „нощен модус“. Той е важен елемент от изграждането на стабилен режим в живота на бебето – другият основен фактор за добър сън. Според Акселрод, за да гарантират по-спокойния сън на бебетата си, родителите трябва да се погрижат да има много ярък контраст между условията и поведението им през деня и през нощта. „Нощният модус“ включва дърпане на пердета, червена светлина и говорене само тихо и шепнешком. Нощните дейности трябва да са само хранене, успокояване и смяна на пелените – нищо друго, което би могло да привлече вниманието на бебето.

Според авторката е съществено да правим едни и същи неща по едно и също време, когато сме около бебето, и да правим това всеки ден без пропуски. Не забравяйте, че бебето ви е родено без ясно усещане за ден и нощ. Ваша задача е да му помогнете да разбере разликата, създавайки му здравословни сънни навици за цял живот. Ако искаме бебето да спи достатъчно дълго и сутринта, трябва да оставим плътните пердета спуснати и да не допускаме влизането на дневна светлина, защото тя е много по-силна от каквото и да е изкуствено осветление и веднага рестартира човешкия циркаден часовник. „Ако бебето се събуди посред нощ или в малките часове, преди определеното време за ставане, и не иска да заспи пак, не забравяйте да се придържате към установения ред. Запазете всичко в нощен модус. Не пускайте бяла светлина и останете в детската стая или в спалнята си с включена червена лампа и спуснати плътни щори“, допълва Акселрод.

Малките трябва да спят по-кратко през деня

Съществува мит, че ако бебето спи повече през деня, това ще му помогне да спи и повече през нощта, но този мит не отговаря на научните данни и според София Акселрод е напълно погрешен. Програмата, която предлага авторката, включва постепенното намаляване на времето за сън през деня. Колкото и трудно да е това за родителите, те трябва да започнат да будят бебето през деня, когато преценят, че е спало твърде дълго. За да намалим дневния сън, най-лесният начин е да ограничим помощните средства за сън, като стегнато повиване, бял шум, електрическа люлка и др.

„Ако бебето обича да спи по корем, сложете го отново по гръб. Ако бебето продължава да спи въпреки тези промени, не се бойте да го събудите, като го вземете на ръце. Оставянето на спящото бебе да спи не е добър съвет. Вашето детеще си е съвсем добре, ако го събудите, и вероятно ще спи по-добре вечерта. Ако е раздразнено, когато го събудите, добра стратегия е бързо да го разсеете с хранене или като му покажете нещо интересно, например играчка или нещо през прозореца“, отбелязва неврологът.