0

- Доц. Димитров, в цяла България официално са регистрирани само 467 лечители. Това показват регистрите към РЗИ за практикуващите неконвенционални методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве. В тази връзка доколко е опасно човек да посещава непроверени практики и кабинети?

- Добре е да се посещават само официално регистрирани кабинети. Лицата, които извършват тези процедури, е добре да имат медицинско образование. Внимавайте, когато посещавате кабинети, в които работят китайци. Някои от тях е възможно да нямат медицинско образование или да работят нелегално. Трябва да се проверява внимателно всичко.

- Освен това според Закона за здравето всички неконвенционални методи, с изключение на хомеопатия, за която се изисква магистърска степен по медицина, могат да се практикуват и от хора, завършили само средно образование, ако са посещавали 4 семестъра във висше медицинско училище. Вие като доцент смятате ли, че трябва да има промяна в закона?

- Законът трябва да се спазва, а не да се променя постоянно. Всяка бъдеща промяна трябва да бъде съгласувана с най-добрите европейски и световни практики. Според мен е добре практикуващите този вид медицина да са преминали през някакъв вид медицинско обучение и още по-добре е да имат медицинско образование.

- Разкажете ни за методите, които прилагате във вашата практика. Какво е моксотерапия?

- При нея се използва „мокса”, която представлява пура, съдържаща пелин. Запалва се тази пура и с нея се затоплят някои части от тялото. Въздейства се с топлината от тлееща мокса върху биологично активните точки на тялото. Диворастящият пелин, използван за пури, се обработва по специална технология. Освен пелин някои мокси могат да съдържат салвия, китайска ангелика и други билки. Пурите имат специфична миризма и отделят дим при горене. Този дим прочиства помещенията от насекоми, бактерии и вируси. Съществуват и бездимни пури, при което не се отделя дим. Изключително интересен и любопитен факт е, че моксотерапия са прилагали не само китайците, но и древните българи. По нашите земи древните българи са изработвали пурите за моксотерапия от корени на тръстика, вълна и мас. В Япония са използвали мокса преди всяка битка с цел самураите да повишат издръжливостта си и да не усещат страх при сраженията. Китайците прилагат мокса, преди всичко за да запазят здравето и работоспособността си. Монасите, като правят медитация, също използват мокса, което се явява част от ритуала.

- При кои заболявания и състояния моксата дава добър ефект?

- Моксата, д-р Какарашев, се прилага успешно при хронична умора, при намален имунитет, при ставно-мускулни заболявания, при бронхиална астма, при колит и при гастрит.

- Къде се намира точката Дзу`Сан`Ли и за какво отговаря?

- Древно японско предание разказва за чудесата на точка Дзу`Сан`Ли. Цяла фамилия живяла над 150 години, като въздействала с мокса на точката. Особено ефективно е нагряването със запалена пура рано сутрин, след сутрешната гимнастика. Дзу`Сан`Ли се намира на 3 цуна (4 пръста) под колянното капаче и на един пръст широчина встрани (навън) от предния ръб на голямопищялната кост. Наричат я с много имена – точка на дълголетието, точка на божественото спокойствие, врата към рая, големия лечител на крака и колене. Чрез нея се регулира дейността на стомаха, засилва се общият имунитет и се повишават защитните сили на организма. Това е най-ефективната точка за успокояване на нервно-психическо напрежение. Нагряването на тази точка следва да продължи от 3 до 20 минути, като трябва да усещате приятно и поносимо затопляне.

- Кога обаче не бива да си правим моксотерапия?

- Не си правете моксотерапия при тежки заболявания на сърдечносъдовата система, при бременност, при разширени вени, при интоксикация с алкохол, при употреба на наркотици, при психични заболявания, при възпаление на кожата и при висока телесна температура.

- А какво е вендузотерапията?

- За да си направите вендузотерапия, са ви необходими специални чашки. Първите вендузи вероятно са били изработени от рогата на животни, бамбук, бронз и глина. В днешно време вендузите се правят от пластмаса, стъкло и силикон. При поставяне на вендузи върху тялото се засмукват кожата и подкожието навътре към вендузата. Освен с топлина засмукването може да стане с помощта на ръчни или електрически помпи.

- Какво е научното обяснение на благоприятното въздействие на вендузотерапията?

- В резултат на засмукването на кожата се подобрява периферната циркулация на кръвта, както и дренажът на лимфата. Вендузотерапията въздейства също рефлекторно, като дразни рецепторите, разположени в кожата. Създаденият във вендузата вакуум предизвиква локална хиперемия на кожата и активира биологично активните точки в съответната зона. Има два вида вендузотерапия – със статични и с плъзгащи вендузи. При статичните вендузите се поставят на определени болезнени зони и стоят там в продължение на 3 до 15 минути. При плъзгащите кожата е предварително намазана със свинска маз, зехтин или с масажен крем. Поставяме вендузата и започваме да я плъзгаме леко и плавно, по третирания участък. Двата метода, могат да се прилагат и заедно.

- За всеки ли е подходяща вендузотерапията?

- Не, разбира се. При бременни не е желателно. Също така вендузотерапия не се прави на хора с метастатичен рак, с костни фрактури и с остри мускулни крампи. Забранява се слагането на вендузи върху участъци с разширени вени, върху кожни язви, както и върху магистралните кръвоносни съдове.

- В последно време стана модерно да се ходи на ирисова диагностика. Какво представлява тя и има ли полза от нея?

- Така е. Има цяла наука за диагностика по ириса, която се нарича иридология. Ирисовата диагностика предлага широки възможности за оценка на здравословното състояние и на жизнеността на пациента. Чрез нея се диагностицират заболяванията на организма. Наблюдават се определени зони на ириса и се описват медицинските проблеми на човека. Ирисът може да се изследва и с помощта на лупа и фенерче, но е по-добре да се ползва специална апаратура за заснемане и анализ на ириса – с такава специална апаратура разполагам аз в моя кабинет.

- Вие сте специалист по анатомия и перфектно познавате човешкото тяло. Ще ни кажете ли защо е препоръчително да спим на лявата си страна?

- Според аюрведа, като спите на лявата си страна, лимфната течност се филтрира по-добре, а и от анатомията, д-р Какарашев, знаете, че лимфата в по-голямата си част се движи вляво – там се намира гръдният лимфен проток, ductus thoracicus, който се влива в angulis venosus sinister. Освен това венозната кръв се влива в дясното предсърдие – така спането на лявата страна облекчава и подобрява работата на сърцето. Древните римляни са открили, че позиция наляво по време на сън подобрява храносмилането. При тържествени вечери те са лежали на широки дивани край пищните маси за угощения. Обаче забележете: римляните са лягали на лявата си страна и с дясната си ръка са вземали храна от масата, като отново с дясната си ръка са вдигали тежки наздравици с руйно вино.

- На кои хора препоръчвате да спят на лявата си страна?

- На всички хора, най-вече на страдащите от сънна апнея и на тези, които хъркат. Когато се спи по гръб, езикът се връща назад към гърлото и намалява проходимостта на дихателните пътища - така се редуцира притокът на кислород към мозъка и към тъканите. Множество проучвания са установили, че спането на лявата страна е най-добрата поза за спане при хора, които са прекалили с яденето и с пиенето, както и при страдащите от гастро-интестинална рефлуксна болест.

Това е той:

  • Доц. Николай Димитров завършва висшето си образование с магистърска степен по „Медицина“ през 2003 г.
  • През 2018 г. заема длъжността доцент към катедра „Анатомия“ на Медицински факултет при Тракийски университет, а две години по-късно е избран за ръководител на катедрата
  • Работи в Център по източна и китайска медицина Via Vite - Стара Загора
  • Член е на Българското дружество по традиционна китайска медицина, на Българското анатомично дружество, на Съюза на учените в България и на Българския лекарски съюз
  • В продължение на повече от петнадесет години специализира традиционна китайска медицина