0

А ко искате да се грижите за мозъка си, дъвчете дъвка. Това съветва физиологът проф. Джеймс Гудуин. Британският специалист по стареене и мозъчно здраве обяснява, че дъвченето е действие, което, изненадващо, стимулира мозъчната дейност. „Как би могло това да работи, може да попитате? Истината е, че всъщност не знаем. Но доказателствата са толкова убедителни, че националните правителства ги използват в своите кампании за насърчаване на здравето“, обяснява Гудуин в книгата „Мозъкът – твоята суперсила“ на издателство „Сиела“. Той цитира изследване на докторите Люси Уилкинсън и Андрю Шоули от Университета на Нортумбрия, които проследяват положителните ефекти на дъвката върху умствената дейност.

istock и friipik

За целта те разделят група от седемдесет и пет възрастни на три части: хората в едната дъвчат дъвка без захар, от втората група имитират дъвчене, а третата не прави нищо. Всяка група бива подложена на тестове за внимание и работна памет. Резултатът: при дъвчещите дъвка хора се забелязва подобрение в непосредствената и дълготрайната памет. При тях способността за припомняне на дадени думи е с 35% по-добра от тази на другите две групи. Това е само едно от множество проучвания по темата, като повечето потвърждават ползата на дъвченето на дъвка за различни аспекти на мозъчното здраве. „Преглед на двадесет и три проучвания, проведени в целия свят, установява, че двадесет от тях свързват лошата дъвкателна способност с по-слаба когнитивна функция, а в осем от тях лошото дъвчене е рисков фактор за леко когнитивно увреждане или деменция“, обяснява Гудуин. В същото време има данни, че дъвкателна способност е свързана с по-голям обем на сивото вещество в премоторната кора на мозъка, което помага да се контролира движението на мускулите.

Макар че научните изследвания в тази област все още предстоят, проф. Гудуин си обяснява откритията по следния начин: Изглежда, че дъвченето на дъвка има двойна цел – увеличавайки количеството слюнка, то прави устата по-малко киселинна; намалява патогенните бактерии в устата, а те са рисков фактор за здравето на мозъка. Също така самото дъвчене стимулира области на мозъка, които са важни за мисленето и паметта. Дъвченето на дъвка подтиква и отделянето на инсулин, за който знаем, че има рецептори в мозъка. Друго обяснение е, че дъвченето на дъвка увеличава сърдечната честота, като по този начин осигурява на мозъка повече кислород и хранителни вещества. И в двата случая това действие оказва положителен ефект върху паметта ни.

istock и friipik

Поддържането на добра устна хигиена е особено важно не само за защита от кариеси и други проблеми със зъбите. Оказва се, че патогенните бактерии, които могат да се заселят в устата ни, могат да навредят и на други части на тялото, включително и на мозъка. „Много, много проучвания са установили силни взаимовръзки между възпаление в устата и сърдечносъдови заболявания, респираторни инфекции, диабет, бъбречни заболявания, рак и дори еректилна дисфункция при мъжете“, пише проф. Гудуин. Устата предлага топла, влажна, уютна среда, която микроорганизмите обичат, така че не е изненадващо, че в нея се намират удивителните 6 милиарда бактерии от 700 вида. Много от тях са безвредни за човек с работеща имунна система. Някои обаче се разпространяват не само в устата, но и в кръвния поток и през нервните влакна и достигнат дори до мозъка. Има данни, че при някои пациенти с Алцхаймер се наблюдава болестотворната бактерия P. gingivalis, която отделя токсични ензими, способни да достигнат до мозъка

istock и friipik

Отделяйте по пет секунди на всеки зъб

Проф. Гудуин дава няколко важни съвета за грижата за устната хигиена и борбата с вредните бактерии. „Използвайте умерено вода за уста против образуване на биофилм (съдържаща хлорхексидин глюконат)“, казва той. Според него трябва да се почистват зъбите поне два пъти дневно, като се отделят поне пет секунди на всеки зъб. Веднъж дневно е добре да се чистят зъбите с конец, а след хранене устата да се изплаква винаги с вода. Самият хранителен режим също е от значение. „Опитвайте се да не ядете допълнително между храненията“, съветва физиологът. Според него също трябва да се ограничи консумацията на хладки храни и напитки, а също и на киселинни напитки. Трябва да се пие много вода. Пушенето е вредно за устата, а също и алкохолът, особено твърдият. По отношение на приема на антибиотици – трябва да се прибягва до тях само когато е наистина необходимо за лечение на бактериална инфекция, защото те разстройват микрофлората в цялото тяло, включително в устата.