Й одът се превърна в истински герой на месеца след решението на Министерски съвет да замени дражетата калиев йодит с изтекъл срок на годност в държавния ни резерв с нови. Хиляди българи пък атакуваха аптеките, за да се запасат с таблетки срещу радиация. В медицината обаче йодът се използва във вид на спиртен разтвор за дезинфекциране на кожата преди операция. Има широко приложение също така при повърхностни рани от скорошен инцидент, защото този елемент притежава и противовъзпалителни свойства. Източната медицина препоръчва натриване на сливиците със слаб разтвор на йод, за да се справи детето по-бързо с инфекцията на горните дихателни пътища. Западните лекари пък твърдят, че от този микроелемент могат да се извлекат още много други ползи за човешкото здраве. Но за да се възползваме пълноценно от тях, трябва да сме добре запознати с йода. В противен случай, вместо да си помогнем, ще си навредим.
Йодът е необходим, за да може щитовидната жлеза да функционира нормално. Без наличието на този микроелемент няма как да се образуват хормони, както и да се контролира цялостната обмяна на веществата. Добре би било да се знае, че една малко част от ежедневния прием на йод отива за синтезиране на хормоните, а останалите количества са необходими за извеждането на токсините от организма и за образуването на нови клетки. Учените често го наричат „елемент на мъдростта“, защото при навлизането му в организма на човека те регистрират (с помощта на скенер) засилена мозъчна дейност. И обратното – при йоден дефицит дефицит те констатирали забавено умствено и физическо развитие. А когато напълно липсва, се стига до кретенизъм и рязка загуба на чувствителност при определени органи (като например нарушения в зрението, глухота и липса на обоняние). Йодът също така е един от най-добрите катализатори на окислителните процеси в организма и подпомага изгарянето на мазнините. Ето защо много често хората напълняват при недостиг на този елемент, уточняват специалистите. По думите им не е за пренебрегване и факта, че йодът действа успокояващо на нервната система и връща спокойствието в целия организъм при ежедневен стрес. Освен това той възвръща енергичността и тонуса. И не на последно място – стимулира половите функции.
Йодът постъпва в човешкия организъм чрез храната, водата и въздуха. Основен източник обаче са растителните продукти. През години у нас съществуваше т.нар. йодна профилактика, наред с масовия прием на йодирана сол. Тя обхващаше децата от предучилищна възраст до гимназията, както и бременните и кърмачките, и се извършваше с дражета калиев йодит (антиструмин). От няколко десетилетия обаче тази профилактика е спряна. През 2007 г. България е сертифицирана с официално писмо на четири международни организации като страна, елиминирала йодния дефицит и йоддефицитните заболявания като здравно-социален проблем. Това е постигнато благодарение именно на консумирането на йодирана готварска сол.
Дали това признание е получено заради проведената масова профилактика в миналото или в резултат на някакво конкретно изследване, не става ясно. Факт е обаче, че у нас се наблюдава бум на ендокринните заболявания. И то по-специално на тези, свързани с щитовидната жлеза. Периодично изнасяните в публичното пространство данни показват, че хиляди млади семейства чакат държавата да им заплати опитите за инвитро процедури за зачеване, въпреки че в повечето случаи причината за безплодието е в натрупването на токсини в организма и недоизлекувани вътрешни инфекции. Освен това около 15% от новородените са недоносени или с тегло под нормата.
Има лесен тест чрез който всеки може да провери дали организмът му има нужда от повече йод.
Дефицитът на йод може да се прояви по различен начин – заболявания на щитовидната жлеза, понижаване на умствената и физическата работоспособност, безплодие, сънливост, нарушаване на сърдечната дейност, падане на косата и изтъняване на самия косъм, хроничен запек, чупливи нокти, рязко напълняване или липса на кърма при родилките. Има обаче един сравнително лесен тест, с помощна на който всеки сам би могъл да провери дали организмът му има нужда от повече йод. Той е разработен от руснака Иван Павлович Неумивакин. С помощна на тампонче (може да се използва и клечка за уши) се нанася малко йоден разтвор в областта на пъпа. Ако след 8 часа от него не остане нищо, то това е ясен знак за наличието на дефицит в организма. Добрата новина е, че насищането му може да се постигне чрез промяна в менюто или чрез приема на хранителни добавки. Най-богати на йод са водораслите, морската краставица, рибата и рибеното масло, скаридите, мидите, раците и калмарите. Този микроелемент може да се набави и от орехите, сушените сливи, кивито, аронията, цвеклото, боба и яйчния жълтък. Някои лекари предлагат на хора да си купят разтвор на йод от аптеката и с помощна на тампонче да нанесат от него малко количество в областта на бицепса. Това се прави вечер преди лягане. Ако на сутринта йодът се е абсорбирал от кожата и не е останало дори следа от него, процедурата се повтаря следващата вечер. Йодната тинктура обаче се нанася върху крака. През това време човек трябва да следи дали енергичността и концентрацията му се повишават. При наличието на достатъчно йод в организма тинктурата остава върху кожата до сутринта. Или иначе казано, това е индикация за добро насищане на организма с йод.
Излишъкът на йод е точно толкова опасен, колкото и недостигът му, предупреждават медиците. Сериозното подозиране се характеризира с хиперфункция на щитовидната жлеза и увреждане на клетките в различни части на тялото. Ето защо не е желателно на децата да се дават повече от 50 мг дневно, на хората над 18-годишна възраст – повече от 150 мг, а на бременните и кърмачките – повече от 200 мг. Приемът на хранителни добавки, обогатени с йод, е противопоказно при хора с туберкулоза, някои бъбречни заболявания, при честа поява на циреи, както и при непоносимост към този елемент. Не е добра идея също така да се нанася йод върху кожата, ако телесната температура е над 38 градуса, предупреждават още медиците.
Морската храна и водораслите са естествен източник на този ценен микроелемент.
Вземете под внимание
- При температурна обработка на храната се губят между между 20% и 60% от йода. Многократното замразяване и размразяване на рибата също води до такива загуби.
- Йодираната сол трябва да се съхранява на сухи места в дървени или стъклени съдове, които да са херметически затворени.
- Обикновената готварска сол извлича йода от организма, затова човек не бива да пресолява храната с нея.