0

Л екари излекуваха пациентка от ХИВ с трансплантация на стволови клетки. Това е едва третият такъв случай в света, както и първият на оздравяла от вируса жена. Предишните двама пациенти са били мъже, докато в случая става въпрос за американка, която освен с ХИВ е болна и от левкемия. Другата разлика е, че жената е получила стволови клетки от пъпна връв, докато мъжете – от костен мозък.

Случаят на американката е част от проучване на два университета – Калифорнийския и „Джон Хопкинс“. Той е докладван на конференция по ретровирусите и опортюнистичните инфекции, която се е провела в Денвър. Лечението е осъществено със стволови клетки, взети от донор, който е бил с естествена резистентност към вируса, предаде Ройтерс. Подходът е нов и може да се окаже достъпен за много пациенти.

Излекуването е настъпило, след като на пациентката е била прелята кръв от пъпна връв. Терапията е била насочена към справянето с друга диагноза, от която жената е страдала – остра миелоидна левкемия. Жената е в ремисия и вече 14-и месец у нея не е намерен вирусът. Пациентката не се нуждае и от антиретровирусна терапия за ХИВ. Терапията на американката е част от голямо проучване, ръководено от д-р Ивон Брайсън от Университета на Калифорния в Лос Анджелис, и д-р Дебора Персод от университета „Джон Хопкинс“ в Балтимор. Целта му е да проследи 25 души с ХИВ, които се подлагат на трансплантация на стволови клетки, взети от кръв от пъпна връв за лечение на рак и други сериозни заболявания.

У нас търсят желаещи дарители

Всяка година, стотици възрастни и деца в България също се нуждаят от трансплатация на стволови клетки. Преди повече от 15 години за целта е създаден регистър за донори на костен мозък и периферни стволови клетки. В него се записват желаещите да бъдат дарители. Около 70% от пациентите, които се нуждаят от лечение със стволови клетки нямат подходящ родствен донор и тяхното излекуване зависи от намирането на подходящ донор в българския регистър. В него желаещите могат да се запишат и онлайн, като попълнят кратък формуляр. След това на посочен адрес ще получат тампон за вземане на ДНК от устна лигавица, с който сами да си вземат проба, както и точен адрес, на който да я изпратят обратно. Самото даряване на стволови клетки се случва чрез взимане на кръв от вената. Процедурата е лека и безболезнена. Изискванията към донорите са да бъдат на възраст между 18 и 40 г., в добро здравословно състояние и да отговарят на определени условия.