0

С туд, вятър, облаци, вируси. Мнозина мразят зимата. Оказва се обаче, че с леки промени в менюто, човек може да я преживеем по-лесно. През януари и февруари слънчевите дни са рядкост, а това води до липсата на ценния за организма ни витамин D. Наред с това той изпитва необходимост и от мастноразтворимите А и Е, а също така от минерали, протеини и фибри. Когато ни е студено, със сигурност ни трябва топла и вкусна храна, която да сгрее не само тялото, но и душата ни. Да ни даде достатъчно енергия, но не и да наддадем на килограми. В този смисъл много ефективни за сгряване в студеното време са подправките.

Черният пипер е сред най-употребяваните подправки в българската кухня. Тя е много ценна за хората още от древността, тъй като има специфичен вкус (дължащ се веществото пиперин) и свойства. Има няколко разновидности на подправката – черният е по-лют, а белият се отличава с по-лек и ненатрапчив вкус. И двата мида обаче служат за сгряване в студа. Черният пипер ускорява обмяната на веществата и по този начин се повишава телесната температура. Освен това той има силни антибактериални свойства и е ефективен природен агент за лечение на настинки и кашлица. Но това не е всичко – тази пиперлива подправка е полезна и за храносмилането. А хората, които страдат от вечно запушен нос, със сигурност ще прочистят синусите и ще подобрят дишането си.

Лечебните свойства на чесъна се използват от векове в медицината. Доказано е например, че консумацията на тази подправка на прах подобрява кръвообращението. По този начин не просто тялото се стопля, но и се подобрява работата на всички органи. Народните лечители определят чесъна като природен антибиотик и препоръчват той да е част от менюто през цялата зима, особено по време на епидемия – грипна или коронавирусна. Чесънът действително подсилва имунната система и не просто ни помага да се борим със студа, но и с опасните вируси.

Лютите чушки са популярна подправка в целия свят. Особено използвани са в някои култури заради характерния си пикантен вкус. Най-люти са червените сортове. Но не е задължително човек да хапва точно тях в студа. И по-малко пикантните сортове вършат чудеса, когато става дума за сгряване. Всъщност всички люти храни повишават телесната температура, като стимулират обмяната на веществата. И това е добре известно. Чушките обаче отдавна са се закичили с короната за най-доброто сгряващо средство през зимата. Освен това са богати на капсаицин – силен противовъзпалителен агент. Смята се, че помагат при болки в гърлото, кашлица и хрема.

Канелата също ни помага бързо да се затоплим в студа. Тя е позната още от дълбока древност. Използвана е не просто като подправка, а като лечебно средство. Някои племена в Америка са включвали канелата в различни ритуали за здраве. Смята се, че подправката е била тайно средство за балсамиране в Древен Египет. Днес е призната за идеално средство при настинка и грип, защото е силен противовъзпалителен агент и има способността да се бори с вирусите и бактериите. Затова лекарите препоръчват при първите симптоми на втрисане да се приема билков чай с добавена пръчка канела и лъжичка пчелен мед. Канелата на прах пък може да се прибавя към прясното или киселото мляко. Чаша топло мляко с канела вечер гарантира топлина в леглото и здрав сън.

Има поне 10 подправки, които ускоряват обмяната на веществата и затоплят тялото в студа.

 Има поне 10 подправки, които ускоряват обмяната на веществата и затоплят тялото в студа.
iStock

Като подправка карамфилът е една от най-високо ценените и  има широко приложение в интернационалната кухня. Тези малки изсушените цветни пъпки притежават както аромат и вкус, така и безценни лечебни качества. Подправката повишава телесната температура, а освен това има антисептично действие. Карамфилът ни помага да преодолеем минусовите температури навън и това е научно доказано. Има приложение в лечението на простудни заболявания и овладяване на неприятните симптоми на настинка и грип, особено в комбинация с джинджифил и мед. Под формата на чай е активен срещу възпаления и инфекции на дихателните пътища, кашлица, хрема, остри синузити и висока температура. Не бива да се пренебрегва и факта, че подобрява храносмилането.

Джинджифилът пък е известен с това, че засилва метаболизма. Неслучайно е любим на тези, които искат да отслабнат. Но освен че помага да се стопят натрупаните мазнинки, той е изключително полезен за преодоляването на студа, защото много бързо повишава телесната температура. Този странен по форма корен е силен антивъзпалителен агент и стимулира имунитета, така че не само създава усещане за топлина, а дава и нужните сили на организма да пребори вирусните и бактериални инфекции. Освен това се смята, че джинджифилът поддържа кръвното налягане в норма и понижава нивата на лош холестерол.

Не бива да се пренебрегва и хрянът. Той също сгрява и е изключително полезен по време на рязко застудяване. Освен че кара тялото да произвежда допълнително топлина, този корен е и агент срещу бактериални, гъбични и вирусни инфекции. Има благоприятен ефект при пациенти с хрема и задължително трябва да се включва в менюто при възпален синузит.  Идеален е при настинка и грип, защото облекчава симптомите на болки и слабост в мускулите. Полезен е също така и при отоци и задържане на вода, защото стимулира отделянето на течности. А някои специалисти дори твърдят, че консумацията на хрян е превенция срещу рак на дебелото черво и на белия дроб. В студа трябва да се консумират също така индийско орехче, къри и кардамон. Индийското орехче подсилва обмяната на веществата и помага на тялото да не губи топлина си при минусови температури. Сгряващо е и кърито, което освен това е богато на витамини и минерали, необходими на организма в мразовитите дни. Кардамонът пък е идеално средство не само за сгряване, но и за успокояване на болното гърло. Има противовъзпалителни свойства и помага при инфекции на гърлото и белите дробове. Чаят от кардамон се препоръчва при кашлица, защото стимулира отделянето на секретите, уточняват още специалистите.

iStock

Хапвайте и лъжица мед преди излизането навън

Диетолозите ни съветват, когато навън температурите паднат около и под нулата, да консумираме повече пчелни продукти. Особено полезен е медът. Причината е, че именно когато ни е студено, тялото ни има нужда от допълнителна енергия. А той е бърз и полезен начин да си я набавим. Дори се препоръчва да хапваме по една лъжица мед няколко минути преди да излезем от дома си. Предполага се, че така няма да ни е толкова студено, а и вирусите ще стоят далеч от нас. Всеки тип пчелен мед има различно приложение, уточняват обаче диетолозите. Най-подходящи за зимата са мановият (подсилва организма и предпазва от анемия), липовият (помага при възпаления на дихателните пътища), ментовият (използва се като средство за успокояване на кашлицата) и акациевият (стимулира съпротивителните сили на организма).