0

- Проф.Сиврев, може ли с игли и пръсти да се борим срещу Ковид-19?

- Да, д-р Какарашев, ползването на игли и пръсти в борбата с Ковид е ценен ресурс, които за съжаление не се ползва достатъчно в България, тъй като повечето хора не са запознати с възможностите на Източната медицина. Източните методи са фактор, който допълва традиционното лечение и засилва неговото действие. В сравнение с Делта-варианта, Омикрон заразява по-лесно, но според последните данни заболяването протича по-леко. Досегашните ваксини не покриват изцяло този вариант, но третата доза гарантира по-слаба вероятност от заразяване и по-леко протичане. Ваксинираните и преболедувалите не са застраховани изцяло срещу Омикрон. Според данни от Обединеното кралство, три пъти по-малко ваксинирани  достигат до болницата. Пораженията са предимно в горните дихателни пътища, изразяващи се с  хрема, кашлица, болки в гърлото, отпадналост, запушване на носа и силни нощни изпотявания. Белият дроб е по-слабо засегнат в сравнение с предишните варианти на вируса. Появата на оплаквания в долните дихателните пътища, продължаваща температура и засилваща се кашлица, говорят за настъпили усложнения. Често са налице болки в тялото и лесна уморяемост. Друга особеност на варианта "Омикрон" е, че засяга повече млади хора и деца, а първите симптоми се появяват само три дни след заразяването. Британски учени докладват за нов признак, характерен за Омикрон - сърбеж по кожата на дланите и стъпалата, лактите и коленете, причинен от обрив и образували се мехури. Вирусът навлиза в човешките клетки чрез протеина на "шипчетата" си. Досега са описани повече от 30 мутации на този протеин, което обяснява бързото му и лесно разпространяване, подобно на грипа. В тази връзка, знаете ли, колега, какво наричаме „Флурона”?

- Да, знам, професоре! Флурона е комбинация между COVID и грип. Очаква се Флурона да протича по-тежко, тъй като при нея са налице признаците и на двете заболявания. Нещо повече, проучва се и Делмикрон, което не е нов вирус, а се касае за едновременна инфекция с вариантите Делта и Омикрон на коронавирусите…

- Отлично отговаряте, д-р Какарашев! Нека обясним на читателите как да се пазят от Омикрон. Преди всичко трябва да избягват излишните контакти с други хора, които може да се окажат потенциално заразни. Ако това е неизбежно, трябва да се ползват предпазни маски, които да се сменят на всеки час. Вирусът не може да проникне през здрава кожа, но ръцете може да пренесат вируса върху достъпни повърхности. От там той може проникне в човешкото тяло през видимите лигавици - нос, очи и уста. Поради тази причина ръцете трябва да се измиват след всяко докосване на потенциално заразени предмети. Повърхностите трябва да се дизенфекцират, а видимите лигавици не бива да се докосват със замърсени ръце. Основното средство за борба с варианта "Омикрон" е ваксинацията, а източната медицина може да бъде само допълнително средство, което засилва имунната система и позволява по-леко протичане на заболяването.

- Как трябва да диша един здрав човек за да не заболее от Ковид-19?

- Трябва да диша правилно. Дишането е единствената вегетативна функция, която подлежи на съзнателен контрол от страна на мозъчната кора. В някои йогистки практики дишането се използва за въздействие върху функцията на вътрешните органи, жлезите с вътрешна секреция, работата на сърцето и тонуса на кръвоносните съдове. В китайската медицина се използва Чи (Ки, Ци) дишане за подобряване състояние на тялото и мисълта.

- Какво представлява външното и вътрешното дишане?

- Външното дишане съвпада със западното разбиране на дишането – навлизане на въздух в белия дроб, преминаване на кислород към алвеолите и изхвърляне на въглероден диоксид от белия дроб. Вътрешното дишане е дишане на цялото тяло. То включва свързване на кислорода с червените кръвни клетки, предаването му на тъканите и обратното движение на въглеродния диоксид към белия дроб.

- Как трябва да дишаме в условията на Ковид-пандемия?

- Важно правило за предпазване от вирусно заразяване е бавното и плитко дишане, когато сте в компанията на други хора, някои от които може да са заразоносители. Слабата въздушна струя по-трудно увлича тежкия корона вирус към носоглътката. Така във вашите горни дихателни пътища ще попаднат малко вирусни частици, които ще ви помогнат да изградите по естествен механизъм имунитет срещу Ковид-19.

- Кога да дишаме дълбоко?

- Дълбоко дишаме по време на секс, при спорт, след тежка физическа работа и когато въздуха не ни стига поради болест. Дълбоко дишане с цел обогатяване на организма с кислород трябва да се практикува само насаме, най-добре - вечер, три часа преди лягане. При това дишане трябва да си представяте движението на кислорода от алвеолите към тъканите и обратното движение на въглеродния диоксид до неговото изхвърляне от тялото. Важно условие е спокойното съзнание, подобно на бистра езерна вода, която отразява околната природа, така че тялото и съзнанието да са обединени в единно цяло.

- Как се прави акупресура?

- Преди масажирането ръцете трябва да се разтрият, за да се затоплят. Опипват се определени точки, свързани с дихателната и имунната система, като се търси болезненост. При липса на болка точките се масажират три пъти по една минута всеки ден. Болезнените точки се масажират през три часа по три минути. Масажирането се извършва със средния пръст на ръката, който се подсилва с показалеца, а в някои случаи и с палеца на ръката. Може да се използват и специални накрайници, завършващи с топче. Натискът е умерен, за да не се травматизират тъканите. Загряването на точките става със специална билкова „пура“, наречена мокса.

- Кои точки е безопасно самите ние да масажираме в домашни условия?

- За укрепване на дихателната система и за подсилване на имунната система се въздейства на основните и на допълнителните точки. Добър ефект може да се получи и от масаж на една единствена точка.

- Добре ли е сами да масажираме точката "Дзу сан ли"?

- Да, разбира се. "Дзу сан ли", наричана още „точка на дълголетието“, „точка на божественото спокойствие“ и "точка на стоте болести" е универсална точка при всички заболявания. Тя е разположена предностранично в горната част на подбедрицата, на четири пръста под долния ръб на капачето на коляното и един пръст встрани от предния ръб на големия пищял. Точката се масажира по посока на часовниковата стрелка, при което се усеща локална болка, топлина и изтръпване. То може да се излъчи към глезена. Освен, че се регулира дейността на стомаха, въздействието в тази точка засилва имунитета.

- Кога сами да масажираме точката Хъ гу?

- Точката "Хъ гу" е наричана още „свързване в долината“ или „кръстовище в долината“. Тази биологично активна точка е свързана със заболявания на горните дихателни пътища. Тя е разположена между първа и втора дланна кост, на гърба на ръката, върху мускула-привеждач на палеца. Точката се самомасажира с умерен натиск на палеца на ръката по посока на часовниковата стрелка на лявата ръка и в обратна посока – на дясната ръка. Останалите пръсти са поставени като опора на дланта на ръката.

- Какво да правим, ако носът ни се запуши?

- При запушен нос можете да си вземете капки за нос, както и да си правите масаж на външния нос. С гърба на палеца на лявата и дясната ръка, в продължение на три минути, се разтрива външния нос нагоре - надолу. Останалите пръсти са свити. Масажът се прави сутрин и вечер. Натискът трябва да е умерен, за да не се травмира кожата, но достатъчно силен, за да се постигне терапевтичен ефект.

- Как да си помогнем, ако получим главоболие?

- Можете да изпиете някое обезболяващо хапче и да си направите един хубав масаж на врата. Той се прави с две ръце. Пръстите се преплитат и с двете длани се обхваща задната част на врата. Повдигат се и се отпускат кожата и мускулите в продължение на една минута. Тази манипулация помага при всякакво главоболие, включително и при главоболието, причинено от Ковид-19.

- Какво е аурикулотерапия и кога я прилагаме?

- Аурикулотерапията, д-р Какарашев, представлява въздействие върху ушната мида. Можете да си правите самомасаж върху меката висулка на ухото. Там често се опипват малки, болезнени възелчета. С този масаж не бива да се прекалява. При необходимост посетете специалист по Източна медицина, който върху точките на ухото ще закрепи семена от лечебни растения и така ще ви излекува!

Кой е той: Роден е в Стара Загора. Завършва висше образование в Медицински университет – Пловдив и "Здравен мениджмънт" в Стопански факултет на Великотърновския университет "Кирил и Методий". Придобива втора магистратура - Стопанско управление с насоченост в здравния мениджмънт, както и "Мениджмънт в рекреацията" във ВИНС - Варна. През 2016 г. е избран за редовен професор към Катедрата по анатомия. Получава квалификация по традиционна китайска медицина в Национална спортна академия "Васил Левски" в курса на проф. Зоя Горанова, след което се дипломира в „Джангши университет по традиционна китайска медицина“ в Китай. Отговаря за Анатомичния музей на Медицински факултет при Тракийски университет, който е единственият в Източна Европа, представящ пластинирани анатомични препарати. Публикувал е над 200 научни статии на теми, свързани с морфологията и китайската медицина.