0

Н ад 20 000 българчета не са били ваксинирани според задължителния имунизационен календар на страната. Това показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи за първите шест месеца на изминалата година. Спад има в обхвата на всички задължителни ваксини. Така например срещу туберколоза са имунизирани 89,3% от новороденитедо 48-ия час от раждането им. За същия период на 2020 г. процентът е бил 90.4%, а през първата половина на 2019 г. – 95.2%. Това означава, че само за първите шест месеца на миналата година около 2800 новородени не са получили защита срещу туберколоза, като това е най-високият регистриран обхват.

Още по-ниски са данните за получилите трети прием от комбинираната шесткомпонентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б и хепатит Б. В календара е заложено тя да се поставя на втория, третия и четвъртия месец от раждането. След това има периодични реимунизации, но с 4- и 5-валентни ваксини. Ето защо имунизацията се счита за завършена след поставянето на третата доза, която се прилага на четиримесечни бебета. Отново според данните на НЦОЗА през първата половина на 2021 г. най-малко 26 000 деца са подлежали на тази ваксина. Обхванати са били 69% от тях, което означава, че над 8000 за останали без имунизация. За сравнение преди пандемията процентът на ваксинирани в тази група е бил между 80 и 90%. От 2020 г. спад има и в други важни задължителни имунизации. Това са тази срещу пневмококови инфекции и тази срещу морбили, паротит и рубеола.

През първите шест месеца на 2019 г., преди коронавируса, обхватът при двете ваксини е бил съответно 87.9 и 92.4, докато през първите шест месеца на 2021 г. имунизации са направени на 63.1 и 68.8 % от подлежащите. Това означава, че поне по 8-9 хиляди деца не са били ваксинирани. Възможно е това да се е случило през втората половина на годината и да става въпрос само за забавяне, а не за отказ. Въпреки това тенденцията за спад в процентът обхванати от задължителните имунизации се запазва по време на пандемията. А според изчисленията на експертите още преди коронавируса в страната са се натрупали най-малко около 300 000 неваксинирани срещу опасни заболявания. Малко преди COVID да дойде у нас, имаше взрив на морбили. През изминалата година е регистриран и случай на рубеола. Ако процентите се запазят толкова ниски, е възможно да се стигне до епидемични огнища, каквито периодично са възниквали в страната.

Ръст на болните с ротавирусен гастроентерит

Данните на Националния център по заразни и паразитни болести показват, че от началото на годината има ръст на случаите на ротавирусен гастроентерит. Това съвпада със забавената доставка на една от двете ваксини. Както „Телеграф“ писа общопрактикуващи лекари алармираха за проблем с ваксината „Ротарикс“. Дистрибуторът е преустановил доставките за България поради неподписан договор. В същото време този препарат не може да бъде комбиниран с другия и така не могат да бъдат завършени имунизациите на бебетата получили първа доза от него. На този фон от началото на годината в страната са регистрирани 64 случая на ротавирусен гастроентерит. За сравнение през същия период на миналата година случаите са били 12.

Над 30 000 се боцкат по желание

Освен задължителните, съществуват и т.нар. препоръчителни имунизации. Те се извършват по преценка на пациента и срещу заплащане. Всяка година над 30 000 души се боцкат по желание, като това често е свързано с пътуване в друга страна. В препоръчителните ваксини се включват ваксини срещу хепатит, коремен тиф, бяс, жълта треска, менингококови, пневмококови, ротавирусни инфекции и др.  За първите шест месеца на 2021 г. са направени 293 имунизации срещу хепатит А и други 38 срещу хепатит Б. Това също е значително по-малко, в сравнение с първата половина на 2020 и 2019 г. Тогава са направени съответно 402 и 780 ваксинации срещу хепатит А, както и 59 и 189 ваксинации срещу хепатит Б. Имунизациите срещу варицела също попадат в препиръчителните, но за тях статистика не се води. В този списък е и ваксината срещу грип.

Модерна изпитва върху хора нов иРНК препарат

Модерна стартира Фаза 3 от основното клинично проучване на иРНК ваксина срещу респираторно-синцитиалния вирус (RSV) при възрастни над 60 години. Разрешението е дадено след независим преглед на предварителни данни от Фаза 2, които предполагат, че препарата има приемлив профил на безопасност при по-възрастни хора при избраната доза. Очакванията са в изпитването да бъдат включени около 34 000 доброволци. Засега в света няма одобрена ваксина срещу респираторно-синцитиалният вирус, който е един от най-разпространените респираторни вируси, причиняващи тежки заболявания и значителен брой хоспитализация при възрастни хора. „Вярваме, че нашият кандидат за ваксина срещу RSV има потенциала да предпази от над милион инфекции в световен мащаб всяка година, като подобри качеството на живот на хората, изложени на висок риск от зараза. Също така смятаме, че въвеждането й може да намали тежестта върху системите за здравеопазване“, коментира изпълнителният директор на Модерна Стефан Бансел. По думите му, крайната цел на компанията е да създаде комбинирана иРНК ваксина срещу RSV, COVID и грип в една доза. Неотдавна компанията обяви, че разработва и еднодозова ваксина, която комбинира бустер срещу COVID-19 и бустер срещу грип.