0

У пражнения за дишане от 30 до 40 минути след изкаран COVID препоръчва руският физиотерапевт д-р Анна Шумейко. Заедно с психоложката и специалист по източни системи на лечения Наталия Борисова в книгата „Дихателни упражнения при COVID-19“  на издателство „Сиела“ предлагат цялостна програма за подобряване на дишането както за профилактика, така и по време и след прекарване на ковид и други респираторни заболявания.

Предложените упражнения целят да подобрят дишането и по този начин да подобрят и газообмена, обмяната на веществата, кръвообращението, лимфния дренаж и разпределението на енергията в тялото си. Те могат да се прилагат както профилактично, като част от един здравословен начин на живот заедно с правилно хранене, здрав сън и повече физическа активност, така и по време на самата болест, когато обаче човек трябва доста повече да внимава да не се натоварва. Комплексите от упражнения са с различна трудност, описани са стъпка по стъпка и са подходящи за изпълнение самостоятелно и в домашни условия.

freepik.com

Д-р Анна Шумейко е специалист по физиотерапия и спортна медицина и сертифициран специалист по възстановителна медицина. В началото на пандемията е доброволец в най-голямата московска болница за пациенти с коронавирус, където помага за възстановяването им, използвайки класически и източни дихателни упражнения. „В началните етапи на заболяването е най-добре да се правят упражнения по 10 минути на всеки 2 – 3 часа. Във фазата на възстановяване – по 30 – 40 минути 1 – 2 пъти дневно. Профилактичните комплекси също трябва да се правят 1 – 2 пъти дневно в продължение на 40 – 60 минути в зависимост от натоварения ви график и всекидневната ви активност“, пише авторката. Тя още съветва, ако работите седнали, да правите в средата на деня поне една-две почивки по 15 минути за дихателни упражнения. Дори да не се били болни от ковид, тези упражнения могат да помогнат за цялостното ви здраве.

В острата фаза на заболяването е важно да пестите силите си и дълги комплекси от упражнения не са препоръчителни. Все пак е добре да упражнявате белите си добре, като упражненията в тази фаза имат за цел да повишат използваемата площ на белите дробове, което помага за насищането на кръвта и тъканите с кислород.  Това от своя страна ще подобри максимално функциите на ор­ганите (дихателна, сърдечно-белодробна, отделителна, имунна и нервна система). „Дишането бързо увеличава съдържанието на кислород в кръвната плазма. Този ефект е проверен при пациенти с ковид и работи. Помага на белите дробове да се разгънат и укрепва дихателните мускули“, пишат авторите.

Ако някога сте имали пневмония или бронхит, познавате чувството на тежест и непълноценно дишане след болестта, което постепенно изчезва, докато се възстановявате. Д-р Шумейко препоръчва на пациентите да започнат да се занимават с по-сериозните упражнения от нейния план за възстановяване поне 10-14 дни, след като изчезнат симптомите на острото респира-торно заболяване. При изпълнението на упражненията трябва да се обърне внимание на фазите на вдишване и издишване.

freepik.com

Упражнения по време на болестта: Плавно и дълбоко вдишване през носа и продължително издишване през стиснати зъби със звук „ссссссссс“ (почти сви­рейки). Отпуснете лицето си и особено долната челюст, докато издишвате. Никакво напрежение. Страничен ефект от това дишане е намаляването на болка­та. Защото част от болката се дължи на липсата на кислород. Пример за това е ангина пекторис. 5 – 6 такива вдишвания/издишвания 3 – 4 пъти дневно вече е добре. В зависимост от състоянието си можете да променя­те броя им, но не са нужни повече от 10 – 12 повторения на­веднъж.

Лесно упражнение, което се препоръчва по време на острата фаза на болестта е и „Корабчето“.  Направете корабче от хартия. Разбира се, можете да замените хартиеното корабче с какъвто и да е друг предмет. Легнали по гръб, краката са свити в коленете. Поставете корабчето на корема си. Ръцете са отпус­нати.При вдишването коремът издига корабчето нагоре. При из­дишването корабчето се спуска надолу. По този начин с диша­нето люлеем корабчето „по вълните“. Дишането е бавно, спо­койно. Вдишване – през носа. Издишване – през стиснати зъби със звука „сссссссс...“.

freepik.com

Д-р Шумейко предлага и цял комплекс от упражнения в легнало положение, но съветва да не се опитваме да изпълним всички наведнъж, ако силите не ни достигат. Може да се ограничим и само до половината. Едно от упражненията, които препоръчва като част от този комплекс е „Дишане със стъпала“: Легнете по гръб. Ръцете трябва да са отпуснати свободно покрай тялото или на корема.Докато вдишвате, извийте стъпалата си към себе си. Издишване – стъпалата се изпъват напред.Дишането е спокойно, движенията са в ритъм с дишането. Повторете 5 – 7.

Друго важно дихателно умение, което може да помогне на пациентите с ковид, е дишането с диафрагмата. Пациентът лежи по гръб, с изпънати или свити в коленете крака. Дясната ръка е върху корема, лявата – върху гърдите. Вдишване: коремната стена се изпъва, дясната ръка се вдига, лявата ръка е неподвижна. Вдишвайте през носа и издишвайте през устата (устните като тръбичка). С овладяването на този тип дишане издишва­нето постепенно се засилва и завършва с изключително напре­жение на мускулите на предната коремна стена. Темпото е бавно, а дишането – спокойно. Изпълнява се три пъти.

Упражнения след болестта: Протягане към Луната Това е първото упражнения от комплекса с упражнения в легнало положение, предложен в книгата. С негова помощ се разтяга задната част на горния дял на белите дробове. Начална позиция- легнали по гръб. Ръцете ви лежат свободно покрай тялото. При вдишване вдигнете едната си ръка нагоре към тавана, изпънете дланта си към тавана, сякаш го натискате, и издишай­те, като продължавате да държите изпъната ръката. При следващото вдишване се върнете в начална позиция. Спокойно издишване. При следващото вдишване вдигнете другата ръка. И повторете – задръжте ръката си и издишайте, при вдиш­ването се върнете в начална позиция. Направете 10 – 12 повторения с всяка ръка. Дишането е спокойно, движенията са в ритъм с дишането.

Прегръдка Това упражнение се засилва разтягането на белите дробове. Легнете по гръб.   Ръцете са изпънати, разтворени встрани.При вдишване вдигнете ръцете си нагоре (към тавана), в края на вдишването се прегърнете и бавно и дълбоко издишай­те, като усещате как лопатките ви се спускат надолу. Като вдишвате, върнете ръцете в начална позиция. Издишайте спокойно и бавно. На следващото вдишване повторете упражнението. Дишането е спокойно и дълбоко, а движенията са в ритъма на дишането. Повторете 10 – 12 пъти.