0
Пи ите носят щастие и удоволствия само до определен момент. Доста от известните хора в IT индустрията никога не са се стремели към многомилиардното си богатство или са се отказали от по-нататъшно трупане на пари, за да се отдадат на благотворителност. Тук ви представяме няколко от най-ярките примери.
Първи, разбира се, е Бил Гейтс. Той напусна IT бизнеса и заедно със съпругата си Мелинда, създаде благотворителна фондация и наля десетки милиарди долари в борбата срещу глада и болестите по света.
Семейство Гейтс прие необичайно, но доста мъдро решение за бъдещето на трите си деца: дъщерите Дженифър Кетрин (19 г.) и Фиби Адели (13 г.) и сина Рори (16 г.). Те няма да получат права върху почти 80-те милиарда долара на баща си. На тях са им завещани „само” по $10 милиона. Бил смята, че неговите деца трябва да се учат сами да печелят и да се оправят в живота. Засега бащиният подход, изглежда, има резултат, защото трите му деца не попадат в клюкарските медии, както се случва с отрочетата на други милиардери.
Вероятно най-известният безсребърник в Силициевата долина е съоснователят на Apple Стив Возняк. Този гениален инженер и програмист с остро чувство за справедливост никога не се е интересувал от пари. Той създава схемата Apple I, за да се похвали пред членовете на клуба на компютърните любители в Пало Алто. И щял да я преотстъпи напълно безплатно, ако не бил Стив Джобс.
Именно Возняк предлага по $10 млн. на „гаражния” отбор разработчици
на Apple II, когато Джобс отказва да им плати обещаните пари. По-късно той напуска Apple, защото представа да му бъде интересна дейността на корпорацията. Возняк решава да се занимава с пултове за дистанционно управление, а после и с GPS технологии. Затова неговото състояние сега се оценява само на $100 млн.
Между другото, съпругата на Стив Джобс – Лорън Пауъл Джобс, е една от най-богатите жени в света с $19,5 млрд. Тя управлява 130 млн. акции на Disney, които струват значително повече от дела й в Apple. Лорън се занимава с насърчаване на социални реформи и помощ за деца от бедни семейства да получат качествено образование.
Още една легендарна личност от Силициевата долина – съоснователят на Intel Гордън Мур, се самоопределя за „предприемач по случайност”. Той никога не се е стремял към богатството си от $6,8 млрд., а е влагал енергията си в развитието на науката.
Разминаване във възгледите с нобеловия лауреат Уилям Шокли кара Мур да напусне лабораторията му и да основе с колеги фирмата Fairchild. Нея също я напуска заради корпоративна инерция и заедно Боб Нойс създава Intel. Сега с жена си Бети има благотворителна фондация, която
дава пари за здравеопазване и подобряване на живота
на хората в района на Мексиканския залив.
Основателят на Oracle Лари Елисън никога не е мечтал за кариера на бизнесмен и милиардер със състояние $54,3 млрд. Докато работи в компанията Ampex, която прави софтуер за ЦРУ, той се запалва по релационния модел на данни. В резултат на това се ражда прочутата Система за управление на бази от данни, а заедно с нея и корпорацията Oracle. Сега Лари Елисън смята да напусне шефското място на създадената от него бизнес империя и да се занимава с любимото си хоби, ветроходството.
Сергей Брин притежава състояние от $29,2 млрд. и за разлика от своя приятел – съоснователя на Google Лари Пейдж, не се отличава с бизнес нюх и организаторски способности. Въпреки руските си корени той се изказва остро за Русия, както и за компаниите Apple и Facebook, които според него застрашават свободата в интернет. Брин е твърдо против държавното регулиране на мрежата и антипиратските закони, защото неговото мнение е, че те могат да доведат до цензура в мрежата.
От гледна точка на бизнеса личните проекти на Брин, например очилата за виртуална реалност Google Glass, често са неуспешни. Заради това наскоро беше взето решение изследователското подразделение Google X да бъде отделено от Google в рамките на холдинговата структура Alphabet и Брин да стане негов ръководител.
Една от новите IT звезди е шведът Маркус Персон, известен с прякора Notch. Според официалната версия му омръзнало да се занимава със създадената от него свръхизвестна игра Minecraft и през 2014-а той продаде своите акции на Microsoft за $2,5 млрд. Notch често е критикувал големите компании за отношението им към пиратството. Сега той харчи милиардното си състояние за разкошен живот и все още не е решил с какво да се занимава в бъдеще.