0

С 200 хил. дка ще се увеличат поливните площи до април 2025 г. Тогава се очаква да приключат проектите на „Напоителни системи“ ЕАД за рехабилитация на съществуващите напоителни канали. За сравнение през 2023 г. сме напоявали общо 319 хил. дка в цялата страна. Това съобщи Снежина Динева, управител на едноличното дружество по време на символичната първа копка в Ихтиман миналата седмица. Тогава министърът на земеделието Кирил Вътев и ресорният зам.-министър Георги Тошев дадоха старт на грандиозното за последните 35 г. за страната начинание. Такъв ремонт на хидромелиоративните съоръжения не е правен от промените насам, припомни Кирил Вътев. Той добави, че в момента се правят промени в нормативната уредба, така че цените на водата за напояване да бъде или нулева, или ставката да е минимална.

Даденост

Първоначалният замисъл беше стопаните да не плащат водата за напояване, но се появиха мнения, че това води до незаинтересованост и е по-добре да има някаква ставка, колкото и да е малка. Темата се обсъжда на Консултативния съвет по хидромелиорации, допълни Вътев. По време на събитието стана ясно, че досега в Министерство на земеделието не е имало отдел по хидромелиорации и вече ще има такъв. Намерихме компетентен специалист, увери министърът. Понеже темата за напояване е била ниглежирана до този момент се оказва, че вече има огромен проблем с кадрите. В тази връзка са започнали активни контакти с университета по архитектура, строителство и геодезия.

Арендатори

Други важни промени в законодателството, които предстоят, са свързани със сдруженията на земеделски производители. Целта е промяната да уреди отдаването на концесия на вътрешноканалната мрежа за 30 г., каза Кирил Вътев. Снежина Динева обясни, че така водата за напояване да стигне до нивите, а тази мрежа също трябва да се ремонтира. Затова искаме концесията да е за такъв дълъг период, за да имат стопаните интерес да кандидатстват по съответни програми и да ремонтират тези канали. Динева потвърди, че тези промени касаят както собствениците на съответните земеделски земи, така и арендаторите. Трябва обаче да се промени законодателството, защото сега ние (“Напоителни системи“ ЕАД, б.а.) можем да отдаваме нашите съоръжения до 5 години, а трябва да е възможно за по-голям период, за да могат ползвателите да избият инвестициите, които ще направят, допълни тя.

Съкращават с 80 процента загубите

Предстоящата облицовка и ремонт на каналите за напояване ще доведе до над 50% икономия на вода, а с 80% ще се съкратят загубите на вода по каналната мрежа, ефектът на полезно действие се предвижда да е 82% за страната, каза Динева.

До средата на януари тази година започва работа по всички договори, сключени по Програма за развитие на селските райони от напоителното дружество.

Потенциалната икономия на вода е 50% за цялата страна, включително и в Северозападна България в клон Мизия, Видин, Бяла Слатина, Видин, Северна България - Долен Дунав, Русе, района на Попово, където са всички малинопроизводители и др.