0

С 8 по-малко са депозитите на земеделски производители на стойност над 1 млн. лева към края на декември 2022 година. Това сочат данни на Българската народна банка (БНБ). Според тях през декември влоговете са общо 229, а общата сума възлиза на 546 млн. лева. За сравнение през март те са били 237 броя или с 8 повече, а средствата в тях са с 80 млн. лева повече или 626 млн. лева.

Освен че милионните депозити са намалели, влоговете на земеделските производители в банковите трезори намаляват, сочат още данните на БНБ. За девет месеца, тоест от края на март до декември 2022 година, парите, които държат фермерите в банките, са се стопили със 135 млн. лева, а броят им се увеличава с 525.

Кредити

Кредитите в земеделието пък растат, както тези за суми под 1 млн. лева, така и големите заеми, става ясно от статистиката на централната банка. Общо 13 714 е броят на взетите заеми от земеделския бизнес. За сравнение през март миналата година те са били с близо 500 броя по-малко или 13 237 броя. Освен като брой се увеличават и като сума. През март задълженията на фермери към банките възлизат на 2,386 млрд. лева, а в края на декември дълговете набъбват на 2,814 млрд. лева.

Броят на кредите за суми над 1 млн. лева пък стига 445 броя и са на стойност 1,330 млрд. лева, което е близо половината от сумите, дължими от фермери към банките. За сравнение към края на март кредитите за над 1 млн. лева са били 381 броя, а сумата възлиза на 1,070 млрд. лева.

Ренти

Ръстът на задълженията на фермери към банките се дължи на това, че зърнопроизводители масово теглят кредити от банки, за да изплащат ренти. Арендаторите обработват около 2 милиона декара, като собствениците на земята получават средно 107 лв. за декар. Причината за искането на банкови заеми е в липсата на пазар и залежаването на българското зърно по складовете. Разходите за производство на единица площ за земеделците са нараснали през настоящата стопанска година почти двойно, а очакваната цена на семената за 2023 година е с 40% по-висока.