0

К огато хората мислят за бъдещето, те често си представят свят с развити технологии и намаляващи природни ресурси. Мнозина си мечтаят хората да пътуват до Марс, където дори да отглеждат растения на тази скалиста планета.

Тези идея изглеждат като далечно бъдеще, но за Туся Гарибашвили бъдещето е вече тук. През 2018 г. земеделският предприемач основава „Космическа ферма“, иновативен проект, базиран в грузинската столица Тбилиси.

Космическите ферми са вертикални ферми на закрито. В нашето съоръжение отглеждаме зеленчуци на приблизително 150 квадратни метра. Но самата площ, върху която се отглеждат зеленчуците, е само 60 кавдрата, тъй като те са разположени вертикално, казва Гарибашвили, съобщи euronews.com.

Грузия е малка страна, където се прилагат основно конвенционални земеделски практики. Страната има само 788 000 хектара обработваема земя. 659 000 души работят в сферата на земеделието, основно в малки частни ферми.

Вертикално

Вертикалното фермерство ни помага да отглеждаме повече зеленчуци на по-малка площ, с по-малко вода и нула пестициди, казва Туся. Водата се пести чрез рециклиране. След нейното филтриране, тя се връща отново в системата. Така че Космическата ферма използва 80% по-малко вода от традиционните ферми.

Космическата ферма се намира в помещения на ресторанта Café Stamba. Фермата доставя свежи продукти за ресторанта целогодишно. Те се отглеждат в огромни оранжерии.

„Произвеждаме 15 вида зеленчуци. Реколтата се променя на база менюто на ресторанта. Така че, когато шеф готвачът промени менюто и поиска различни зеленчуци, ние отглеждаме това, според неговите желания“, разяснява Туся.

Проект

Тя и колегите й са изградили фермата от нищото. Проектът е изграден на принципа проба-грешка, като грешките са изчиствани по пътя. Цялото оборудване е сглобено на ръка. През първите години експериментирах и изградих структура, която работи като часовников механизъм. Нашите зеленцуци се отглеждат в много чиста среда, казва Туся.

Вертикалните ферми използват напреднали технологии за контрол на фактори като светлина, влажност и температура, за да се получат висококачествени зеленчуци. Например, автоматично се мерят неща като почвена киселинност, алкалност на водата, броят макроелементи и др.

Ние доставяме на нашите растения всички необходими елементи през цялата година. Винаги се стремим да прилагаме иновации и да доставяме на потребителите нови здрави зеленчуци, пълни с макро и микроелементи.

Първи

Космическата ферма е първата вертикална ферма в страната и има амбиция за отглеждане на зеленчуци в космоса. В Грузия има 500 вида лози и проект на Космическата ферма предвижда да се култивират тези растения на Марс.

„Експериментирахме, взехме два от най-популярните в Грузия сорта и се опитахме да ги отглеждаме в нашата ферма. Искахме да видим дали те ще растат в затворени помещения, без естествена почва и слънчева светлина“, казва Туся.

Идеални

Според Марика, анализатор в Грузинската агенция за космически изследвания, казва, че лозите са идеални за отглеждане в среда като на Марс. Това е така, защото те съдържат много пигменти, които издържат на високите нива на ултравиолетова радиация в космоса. Също така, те имат високи нива на фотосинтеза и са много ефективни в абсорбирането на въглероден двуокис и производството на кислород.

Може би някой ден хората ще се радват на грузинско грозде на Международната космическа станция или на Луната, казва Марика. И добавя: „Космическата ферма може да ни покаже пътя как да оцелеем при климатичните промени на Земята. Нека не забравяме, че един ден може да се наложи да заживеем в космоса, особено на Марс или на Луната“.