0

В Аубари - оазисен град на 1000 километра южно от Триполи в Либия, лятната жега може да бъде смъртоносна.

Температурите се покачват до 50 градуса по Целзий - толкова е горещо, че училищата и офисите се затварят с оглед обществената безопасност, пише „Евронюз“.

За 35-годишния фермер Калифа Мухамад екстремната жега е въпрос на живот и смърт за нещо друго - неговите плодове и зеленчуци. „През последните пет години високите температури се отразиха зле на нашата реколта“, казва Мухамад.

Либия е една от най-уязвимите страни в света за климатичните промени. Северноафриканската държава е страдала за дълги периоди от суша, силни пясъчни бури, високи нива на изпаряване и влошаващо се упостиняване. Заедно тези екстремни явления причиняват безпрецедентно пропадане на реколтата, застрашаващо продоволствената сигурност на Либия.

За да отглеждат храна при тези сурови условия, либийските фермери като Мухамад се обръщат към хидропониката - метод, при който растенията се отглеждат директно във вода вместо в почва, в оранжерии с контрол на температурата.

Ползи

„Това ни помага да отглеждаме здрави зеленчуци. Те растат по-бързо, имат по-ярък цвят и по-добър вкус спрямо тези, отглеждани по традиционни методи. Хидропониката ни е пратена от господ след години на провалени реколти“, казва Мухамад, докато проверява около 900 разсада, които отглежда в оранжерия с хидропоника.

На стотици километри разстояние, в йорданската столица Аман, 48-годишният Наджва ал-Кади се хвали с доматите и марулите, които отглежда на покрива на своята къща.

„Реколтата, която отглеждам в моята хидропонна оранжерия, ми помага да покривам разходите за висшето образование на моите деца“, казва ал-Кади, която е майка на пет деца и баба на две. От растенията тя изкарва около 130 евро всеки месец.

Както Либия, така и Йордания са сред 15-те страни от Близкия изток, които са в класацията на 25-те най-безводни места в света. Населението в тези държави използва цялото налично водоснабдяване, а селското стопанство е сектор, силно пострадал от недостига на вода.

В подобна пустинна среда хидропониката има голямо значение. Според йордански консултанти таргетираното напояване е метод, при който се използва от 20 до 60 пъти по-малко вода спрямо традиционното фермерство, тъй като водата се захваща и използва отново.

Земя

Хидропонното фермерство няма нужда от обработваеми земи, обяснява Абдула Тауфик, съосновател на базираната в Кайро компания Urban Greens Egypt. „Растенията са повдигнати над земята и се отглеждат в специални субстрати, като получават хранителните вещества в течна форма“, обяснява той.

Това прави този метод идеален за Либия, където около 95% от страната е пустиня и по-малко от 2% получава достатъчно дъжд за подкрепа на традиционното земеделие. Без естествени реки, почти цялата прясна вода за напояване се извлича от подземни водоносни хоризонти.

През 2020 и 2021 г. Либия пострада от по-дълготрайни от обичайното горещи вълни и по-оскъдни от нормалното дъждове. Това напълно пресуши язовира „Уади Каам“, събиращ 30 милиона кубика вода и един от големите в страната, както и други няколко язовира в Южна и Западна Либия. За да помогнат на фермерите в тази неблагоприятна обстановка, през 2020 г. неправителствената организация Green Paradise започва да ги обучава в техниките на хидропониката и ги снабдява с икономисващи вода системи. Неправителствена организация обучава 120 фермери като Мухамад в някои от най-горещите точки на Либия.

Доходи

В Йордания за много бежанци, които съставляват до една трета от населението на страната от около 11 милиона души, земеделието е единственият източник на доходи. Палестинецът Мохамад Сиам живее в бежански лагер в Йордания и не може да намери работа заради визовите проблеми. Той обаче изучава хидропониката от друг бежанец в лагера. Образова се и от видеа в Ютюб и основава през 2020 г. „Сенара“ - компания, която обучава бежанци как да развиват фермерство чрез хидропоника.