0

В сички знаем, че извън курника кокошките много обичат да щъкат по двора, да ровят в калта и да си вадят разни лакомства.

Да се опитате да привикате пернатите по команда изглежда като мисия невъзможна. Все пак това не са кучета! Но дори да не ви се вярва има начин и той е основан на принципа на условния рефлекс – точно като при кучето на Павлов.

Важно е да обучите стадото да идва при вас под команда. Но не защото така можете да впечатлите гостите и роднините си, които са дошли да ви навестят. Става въпрос за удобство, а в някои случаи е въпрос на живот и смърт за пернатите.

Удобства

Първо, така ще ви е много по-удобно да хванете някоя кокошка. Понякога може да ви се наложи да излезете бързо и да трябва да приберете стадото в кокошарника. Не са за подценяване и ситуациите, когато наблизо има хищник – например куче, граблива птица и т.н. Или пък, когато стадото се е отдалечило твърде много от мястото, където трябва да бъде.

Скитащите нагоре-надолу кокошки могат да причинят и неприятности на съседите, което може да ви навлече кавги.

За да подчините кокошките на командите си, първо трябва да знаете какво ги мотивира. Просто е – това е храната. Най-голямото лакомство за пернатите са ларвите на черната муха войник. Освен вкусни ларвите са и много полезни за кокошките. Богати са на калций и поради тази причина напълно могат да заменят натрошените мидени или яйчени черупки в менюто на кокошките.

Как

Освен лакомство за привличане на внимание на стадото ви трябва тенекиена кутия с капак. В кутията трябва да сложите няколко стотинки.

Вероятно сте забелязали, че те застават нащрек, когато минете покрай мястото, където държите любимата им закуска или разпознават шума при отваряне на плика. Трябва обаче да направите така, че да привлечете вниманието им дори тогава, когато не ви виждат или са твърде далеч, за да чуят шумоленето на торбичката.

Тук на помощ идва тенекиената кутия с няколко монети вътре. Този звук е добре различим от останалите в стопанството ви. И стъпка по стъпка може да стане любим на вашите кокошки.

За целта трябва да направите това, което Павлов е направил със своите кучета – да приучите животните да отговарят на определен дразнител, в случая звука от тенекиената кутия. Целият процес отнема грубо около седмица.

Стъпки

Първата стъпка е да накарате пернатите да асоциират звука от дрънчащите в тенекиената кутия монети с тяхната любима закуска. Изберете момент, когато кокошките са наблизо, най-добре, когато са в кокошарника.

Извадете няколко ларви и докато пернатите си похапват, разклатете тенекиената кутия, пълна със стотинки. Най-добре е да направите това, държейки кутията зад гърба, което ще заглуши малко звука, така че кокошките да не се стреснат. Продължавайте да клатите кутията в продължение на половин-една минута, докато пернатите ядат.

Правете това сутрин, а после следобед в продължение на два дни. На третия ден започнете да „натискате звънеца за вечеря“, така да се каже. Раздрусайте тенекиената кутия с шепа ларви под ръка в момента, когато стадото е далеч. Кокошките трябва да пристигнат тичайки. Продължавайте със стъпка 1 за още ден-два и после отново минете към стъпка 2.

Това работи най-добре, когато вадите лакомството, без кокошките да разберат.

Затвърждавайте наученото

С изненада ще установите, че пернатите вече правят връзка между дрънченето на тенекиената кутия и тяхната любима храна. Когато това стане, трябва да затвърдите тази връзка. Затова давайте на кокошките от лакомството им веднъж-два пъти на ден, докато тенекиената кутия дрънчи. След като започнат да изпълняват командите ви, можете да си поставите за цел да разклащате кутията само когато искате да ги вкарате в кокошарника.

Важно е да не допускате птиците да забравят това, на което са обучени. Затова изпълнявайте номера с кутията поне веднъж седмично.