0

Д евина Деси-Владовска, която има само на една от страниците си във Фейсбук близо 30 хил. последователи, публикува поредната рецепта за здрав разсад. Девина е керамик, но има и собствена градина в района на Велико Търново, където отглежда многолюдното си семейство. Тя е

една от най-авторитетните фигури в социалните мрежи за хората, които искат да отглеждат зеленчуци по природен начин. Нейни клиенти са и хората, които искат да се хранят със зеленчуци, в които няма никаква химия. Девина Деси неведнъж е казвала пред „Телеграф“, че за всяка буболечка има място в градината си и след като тя е там, следователно има причина. Който е опитвал пиперките и доматите на Деси, никога няма да забрави. Те са здрави, лъскави и пълни с живот.

Микориза

Според нея, за да има здрави растения, почвата трябва да е силна, а за да могат растенията да получат необходимите им хранителни вещества, в нея трябва да има микроорганизми и гъби, които пускат биокиселина, с която разграждат елементите, които се съдържат в нея, и по този начин те стават достъпна храна за растенията. Тя обаче не ползва готови микроорганизми, които преди няколко години бяха рекламирани като панацея за отлична градина, а си ги прави сама.

Ето и нейната рецепта.

Бидон

В 200-литров бидон Девина Деси сипва една кофа с 15 кг кравешки тор. Добавя два или три буркана старо сладко, но според нея може да се замести със захар. Много важна съставка е пшениченото брашно, като тя слага за това количество между 2 и 3 кг. Накрая пълни бидона с вода. Ако не желаете или нямате време да разбърквате сместа периодично, можете да сложите най-обикновена помпичка за аквариум. Другият вариант е да бъркате периодично обратно на часовниковата стрелка сместа. Според нея тази посока съвпада с въртенето на Вселената. А защо това е посоката, никой не знае. За най-много три дни сместа е ферментирала и е готова за употреба. Но колкото повече време минава, толкова по-богата е тя.

Разреждане

С тази смес, или компостен чай, градинарката полива и пръска и разсадите си, като я разрежда с вода в съотношение 5:1. Според Девина Деси може и самата леха, където ще се сее, да се полее, или засадените луковици на лук, чесън, грах или каквото имате наум да отглеждате. Можете да полеете и картофите си, или тези, които ги отглеждате под мулч, да полеят самия мулч. Чаят е универсален, защото съдържа благодарение на ферментацията необходимите бактерии за почвата, тези, които стоят полепени около корена на растението и синтезират храната за растението, обяснява тя. Тези бактерии или гъби отделят биокиселината, която разгражда елементите, които не са водоразтворими. А единственият начин да се доставят на растението става чрез бактериите и гъбни фунги.

Коприва

Към тази смес може да се добавят и различни билки. Тя слага коприва, а понякога и полски хвощ. Според нея не са толкова важни пропорциите, а да се спази количеството на кравешкия оборски тор.

С този чай тя си пикира и разсадите с чушки и домати също. Започнала е да го прави, защото е установила, че от закупените бактерии в туби много от тогавашните й разсади са загинали и това е така, според нея няма как в туба дълго време да оцелеят живи микроорганизми.

Тогава попада на шербетуването с кокоши тор, но той съдържа голямо количество азот, който през дъждовните месеци май и юни прави лоша услуга на растенията. Причината е, че дъждът отмива тора в почвата и растението страда от глад. Когато се вкарва азот и ако се прекали, вероятно е възможно да се предизвика кафявата мана по това време.

А когато се прекалява с определени хранителни вещества, се нарушава симбиозата в природата според градинарката.

Тънкости при поливането

Една от най-големите тънкости за здрав разсад е поливането, споделя Девина Деси. Тя никога не бърза да полива сутрин. Ако листенцата са завити, означава, че имат нужда от вода. Преди това опитва почвата и ако е влажна, това означава, че не е необходимо да се налива вода в саксиите, а да се засили въздушната влага. Тогава тя пръска само листата с лейка, за да не преполее нежния разсад. Много е важно растението да не се преполее, защото тогава няма как да бъде здраво. Целта е да се развие здрав корен, който да търси влага и храна в почвата, а не да очаква някой да го стори вместо него, образно се изразява тя. Тя започва да пикира разсада, когато коренът е хубав.