0

К омпостният чай е перфектният подобрител на почвата – богат е на хранителни вещества и е пълен с полезни микроорганизми.

Освен това можем да си го направим сами напълно безплатно.

Ако искате да подхраните растенията с течен тор, най-добре е да имате подръка именно компостен чай.

Компостният чай е есенцията на компоста в течна форма – инфузия на вода с полезни микроби, хранителни вещества хуминови киселини, които подхранват растенията, подобряват здравето на почвата и осигуряват жизнена и разнообразна екосистема.


Традиционният начин за подготвяне на компостен чай е чрез накисване на компост, оборски тор или тор от калифорнийски червеи във вода. Разтворът се остава да престои няколко дни или седмици. Това е пасивен метод, неаерираният компостен чай се използва от векове за подхранване на реколтата.

По-новият метод е да превърнем компостния чай в енергийна напитка за градината.

Това е аерираният компостен чай.

Неаерираният се използва още от древността. Но с развитието на науката, подобряването на технологиите и използването на микроскопите вече имаме по-добро познание за това какви миниатюрни организми населяват отварата.

Вредни

Водата в неаерирания компостен чай е застояла, защото разтворът се разбърква само от време на време. Без кислород, който да бълбука в течността, полезните бактерии, които в началото се намират в компостния чай, умират. Чаят започва да мирише ужасно и в него превес вземат анаеробните бактерии. Има дори притеснения, че подобна смес може да е потенциално опасна заради развитието на вредни патогени като е.коли и салмонела.

Но с вкарването на кислород ние можем да си направим по-добър и по-безопасен компостен чай, който при това можем да използваме веднага.

Активно аерираният компостен чай се прави чрез аериране на водата с аерираща помпа. По този начин се запазват полезните бактерии, плевени и гъбички от компоста. Ако добавим и хранителни вещества при приготвянето, ще стимулираме тези микроорганизми да се размножават.

Вместо да чакаме седмици компостът да кисне във водата, чрез този метод може да използваме чая още на следващия ден. Аерираният компостен чай освен това не мирише лошо.

Начин

Ето как да си направим аериран компостен чай.

Ще са ви необходими:

Висококачествен компост

Източник на хранителни вещества за полезните микроорганизми – органично люцерново брашно, несулфурирана меласа, рибен хидролизат, брашно от водорасли, екстракт от морски водорасли или овесено брашно
Голяма кофа или кофи, направена от пластмаса, подходяща за храни
Аерираща помпа
Аериращи камъни
Кислородна тръба за аквариум с диаметър 4 мм
Стара калъфка за възглавница или тензух
Канап.

Преди всеки цикъл на аериране трябва да се уверите, че всеки уред, който влиза в досег с компостния чай, е дезинфекциран. За целта измивайте кофите, аериращите камъни, кислородната тръба с 3% кислородна вода.

Стъпка 1

 Поставете всички необходими неща под навес, далеч от директна слънчева светлина. Времето трябва да е топло, но не прекалено горещо -  микроорганизмите се развиват най-бързо при температури от 13 до 29 градуса по Целзий.
Напълнете кофите до около 5 сантиметра от ръба с чиста вода, която не съдържа хлор. Като дезинфектант хлорът е смъртоносен за микроорганизмите, които искате да има в компостния чай. Най-подходяща е дъждовната вода. Чешмяната вода трябва обаче да се третира, така че да се неутрализира хлорът. Това може да стане най-лесно, като добавите няколко капки от кондиционер за аквариуми.

Стъпка 2

В пасивния компостен чай компостът директно се накисва във водата. При аерирания трябва да използвате някаква торба, която да държи компоста. Най-лесно е да използвате стари калъфки от възглавници. Сложете една пълна с две чаши компост калъфка на една кофа от 20 л.

Стъпка 3

Преди да потопите торбата във водата, прибавете към компоста две супени лъжици от избрания източник на хранителни вещества за полезните микроби – люцерново, овесено брашно и т.н. Ако хранителният източник е течен, добавете го направо към водата. Завържете добре торбата с компоста и я прикрепете за дръжките на кофата с канап, така че да не опира дъното.

Стъпка 4

Сглобете аератора.

Свържете единия край на въздушната тръба към дюзата на въздушния камък. Поставете другия край в изхода за въздух от въздушната помпа.

Стъпка 5

Сега идва забавната част. Потопете торбата с компоста във водата. Ще видите как водата става все по-тъмна. Накрая тя трябва да добие цвят на шоколад.

Стъпка 6

Потопете един аериращ камък на дъното на кофата в центъра, под окачената за дръжките на кофата торба. След това включете помпата. Това, което искате да видите, е оживено движение на водата. Потокът на кислород през водата трябва да бъде достатъчно мощен, за да създаде кипене. Водната повърхност трябва да е активна и развълнувана, с много мехурчета. Ако настройката на вашия аератор произвежда леко кипене или бавно бълбукане, може да се наложи да инвестирате в по-мощна въздушна помпа и комбинация от въздушни камъни. Като алтернатива опитайте да поставите два въздушни камъка в една кофа, за да ускорите въздушния поток. Ако забележите, че въздушният поток се е забавил след няколко часа, вдигнете въздушния камък и го изтъркайте добре, преди да го поставите обратно в кофата. Не се изкушавайте да оставите компостния чай да продължи да се вари повече от 36 часа. В този момент чаят е достигнал своя връх. Всички хранителни вещества, които добавихме в началото, са погълнати и само един вид бактерии ще доминират в разтвора. Вместо оживен микробиом компостният чай ще се превърне в монокултура и ще загубим целия смисъл на това упражнение – микробното разнообразие! Когато вашият чай е готов, изключете въздушната помпа и отстранете въздушните камъни от кофите.

Стъпка 7

Извадете торбите с компост от отварата и ги изстискайте добре. Не изхвърляйте използвания компост, а го използвайте в градината.

Имайте предвид, че животът на компостния чай е кратък. Около 4 часа са достатъчни, за да се загуби кислородът, с който е обогатена течността. Оставен за по-дълго, компостният чай ще бъде превзет от анаеробни микроорганизми. Добре е да използвате течността наведнъж. Най-добре е това да се случи сутрин или вечер. Избягвайте да използвате компостния чай при жарко слънце, защото UV лъчите ще убият микроорганизмите.
Най-лесният начин е да напълните лейката и да полеете цялата градина.