0

П ородата „Маран“ е известна с червените си яйца. Тази основна характеристика е допринесла за популярността й през годините. Яйцата са големи и с червено-кафяв цвят. Макар породата да е смесена и да позволява отглеждането на кокошки за месо, птицевъдите я предпочитат предимно за яйца. Трябва да знаете обаче, че продуктивността за месо е добра, препоръчват от Agrointel.

Носливи и месодайни

Сред основните преимущества на кокошките от породата „Маран“ са яйценосността, добрата месодайност и невзискателността им към отглеждане. Недостатъци като цяло няма, ако се изключи фактът, че черупката на яйцата е по-твърда, което може да създаде проблеми при излюпването на пиленцата. Освен това носачките не са от най-продуктивните спрямо другите породи.

Франция

Породата „Маран“ произхожда от Франция. Получена е в резултат на кръстосване на местни френски породи с бойни петли, донесени от Индонезия и Индия. Породата е официално призната през 1914 г. на изложението “Ла Рошел”. През 30-те години добива популярност във Великобритания. В момента пилета „Маран“ може да видите в цял свят.

Петли

Една от причините породата да е популярна сред птицевъдите е рентабилността им. Пилетата са тежки и дават достатъчно месо. Петлите достигат до 4 кг, а кокошките - до 3,2 кг. Към първата година мъжките тежат до 3-3,5 кг, а женските - 2,2-2,6 кг. Качеството на месото им е високо.

Колкото до производството на яйца, то започва от 150-180 и достига 200-220 годишно.

Едно яйце на кокошка „Маран“ тежи между 65 и 85 грама, дори 100 грама. Освен това теглото от 65 грама за едно яйце е минимално допустимото за инкубация.

Защита

Благоприятните условия са ключови при отглеждането на породата „Маран“. Те имат нужда от добра защита срещу студ. Чувстват се добре при температури до 5 градуса по Целзий, но по-топлата среда спомага за производството на яйца през цялата година.

Породата „Маран“ предпочита добре осветените помещения. Пилетата трябва да имат достъп до всекидневни разходки на чист въздух. Оптималната температура е в диапазона 20-25 градуса по Целзий, а процентът на влажност - 70-80%. Ако отглеждате птиците навън, осигурете им убежище, където да се прибират, когато времето е лошо.

През зимата пернатите трябва да се държат в навес, отопляван с инфрачервени лампи или електрически нагревател. С внезапното понижаване на температурата се наблюдава спад в производството на яйца.

Пиленцата обичат просо и коприва

По отношение на храненето пилетата не са взискателни. Менюто обаче се променя през различните периоди от живота им. През първите месеци пилетата се хранят отделно от възрастните птици. Храната за тях включва: соя, просо, коприва, люцерна и др.

Възрастните птици се хранят с храна, закупена от магазините или приготвена във фермата. Съставът й включва пшеничени зърна, царевица, ечемик, зелен грах, дрожди, натрошени миди, сол и др. Добре е да се добавят още коприва, люцерна, зелеви листа, детелина, окосена трева.

За да развъждате породата „Маран“, имате нужда от един млад петел на 5-6 кокошки. Птиците се оставят да се чифтосват и за люпене се избират най-ярко оцветените яйца. Инкубацията им отнема 21 дни.