0

К аква музика може да произведе докосването до друг човек? Какво трябва да се чуе от умиращия коралов риф, за да започне той да се възстановява, пише Алена Миклашевская от kommersant.ru.

Симфония

Музиката на природата може не само да направи контакта между роднините по-топъл, но и да „излекува“ умиращия коралов риф. Въпреки че рифовете заемат по-малко от 0,1% от морското и океанското дъно, те поддържат повече от 25% от цялото морско биоразнообразие и служат като местообитание и източник на храна за повече от 1 милион вида животни и растения. А смъртта на рифовете се отразява негативно на живота на моретата и океаните. Учените изчисляват, че общата площ на кораловите рифове през 1980-те години е била около 600 000 кв. км, а до 2000 г. е намаляла до 250 000 кв. км. От 1950-те години разнообразието от животински и растителни видове, живеещи в рифовете, е намаляло с повече от 60%.

Учени от Института по океанография в Уудс Хоул (САЩ), работещи върху задачата за спасяването на кораловите рифове, са открили ключа към решаването на този проблем. Според тях, ако на разлагащ се риф се излъчват звуците, които съпътстват живота на здравия риф, обитаван от много същества, тогава „болните“ ще започнат да се възстановяват. Изследвания край Американските Вирджински острови показват, че кораловите полипи са имали седем пъти по-голяма вероятност да се установят върху умиращите рифове, които са били изложени на живите звуци от рифове. Учените наричат тези звуци „симфония на здравата екосистема“.

Здрави

Според учените, ако високоговорители с тези звуци се оставят близо до рифа за дълго време, не само кораловите полипи се втурват към рифа, но и рибите се завръщат.

И тази „симфония“ има благоприятен ефект върху рифовете дори на разстояние от 30 м. Коментирайки резултатите от изследването, морският биолог от университета в Бристол Стив Симпсън отбелязва, че „кораловите рифове са първата морска екосистема, която светът може да загуби поради изменението на климата. Това означава, че това е и първата екосистема, която можем да спасим. Ако можем да спасим рифовете, можем да спасим всичко".

Светлина

Специалисти от британския стартъп Vollebak, специализиран в разработването на иновативни спортни облекла, създадоха ветроупорното яке Solar Charged. Името му говори само за себе си. Ветроупорното яке наистина се зарежда от слънцето и за това е достатъчно да прекарате поне няколко минути на слънце, дори и не много ярко като в облачен ден. И тогава в тъмното якето става фосфоресциращо. Тази функция се осигурява от ултратънка мембрана вътре в материала, от който е изработено якето. Самата материя е водоустойчива, ветроустойчива и много лека, а готовият продукт тежи 230 грама.

Материалът реагира не само на слънцето. Той събира енергия от всеки източник на светлина, било то от ръчно фенерче или дори от екрана на смартфон.

Картини

С помощта на източник на светлината можете да рисувате картини или да пишете думи върху вашето яке. Всичко това ще свети в тъмното. Създателите на якето отбелязват, че неговите характеристики могат не само да изненадат другите или да разграничат собственика от другите, но дори могат да спасят човека. Например ако човек, носещ такива дрехи, се изгуби в гората или претърпи инцидент някъде в планината, тогава спасителите лесно ще го намерят дори и в тъмното. При пране или почистване на якето неговите свойства не изчезват.

Царевица

През последните години дизайнерите все повече се опитват да използват биоразградими материали и възобновяеми ресурси, за да гарантират, че крайният продукт няма да вреди на околната среда по време на производството, употребата или изхвърлянето. Холандският дизайнер Кристияна Мейндертсма създаде стола Flax. Той е изработен от биоразградими ленени влакна, комбинирани с полиактид, също биоразградим, който е термопластичен материал, произведен от царевица или захарна тръстика.

Композитният материал е оформен в панели, всеки от които прави един стол с един плавно извит елемент за облегалката и седалката, а лентите, останали отстрани на панела, отиват към краката на стола. По този начин не остават никакви отпадъци.

Екологичността и качеството на стола Flax бяха оценени от журито за най-добър дизайн на Dutch Design Awards.

Ядливата батерия

В днешния свят батерии с всякакви форми и размери се използват навсякъде. Не са редки случаите, когато децата ги поглъщат и щом се озоват в стомаха, последва химическа реакция, която разяжда тъканта и може да доведе до дълбоки язви. Но науката не стои неподвижна и учени от Италианския технологичен институт са разработили батерия, която няма да причини никаква вреда на здравето, дори ако човек я погълне. Батерията е годна за консумация, защото е направена от материали, които обикновено биха били изядени.

Както казват разработчиците, идеята им е подсказана от химическата окислително-редукционна реакция, която се случва във всички живи организми.

На докосването отговарят красиви звуци

Човечеството е измислило много музикални инструменти, които са способни да издават различни звуци и да създават музика. Но може би досега не е имало такъв, който да ражда музика в отговор на докосването на човек до друг човек. И сега той съществува благодарение на холандските дизайнери Джак Чен и Денис Шивенс, които измислиха Crdl, който изглежда като нещо, което определено искате да докоснете или да вземете. Инструментът е изработен от твърда дървесина, като запазва структурата на материала, а вътре е скрито електронно устройство. Идеята на създателите на Crdl е възникнала от желанието да се осмислят моментите на общуването с хора, страдащи от соматични или когнитивни увреждания, включително слепите, хората с аутизъм, с деменция и др., и има терапевтичен ефект.

Превод Павел Павлов