0

С къпите съдове за разсад дадоха хляб на предприемчиви българи, които започнаха да въртят търговия с кофички от кисело мляко.

Масови продажби на употребявани и измити пластмасови чашки вървят в момента, показа проучване на „Телеграф“.

Цени

Обикновено употребяваните кофички от кисело мляко се пласират по 10 стотинки бройката. Находчивите търговци ги измиват хубаво и след това ги продават на пакети. Ако искате 450 броя общо, трябва да платите 35 лв. Най-скъпите са по 13 стотинки бройката, а най-евтините – по 6 стотинки. Някои предлагат 280 броя за 20 лв., а други дават цена от 7 ст. за брой, ако купите над 10 кофички. В обявите предприемачите рекламират, че това е най-подходящият съд за разсад и излиза 200 пъти по-евтино, отколкото ако си купите специална кофичка за целта от агромагазин.

Разлика

В момента в специализираните търговски обекти за фермери и градинари съдовете за разсад вървят между 1,20 лв. и 1,40 лв. бройката. „Сметнете колко трябва да платите за 50 броя. И изчислете разликата, ако си купите кофички от кисело мляко“, разказаха продавачи на нетрадиционната употребявана стока.

Отглеждане

Почитателите на нетрадиционните чашки за разсад изтъкват, че разлика със съдовете от агромагазините няма, освен цената. Методът е един и същ. Първо трябва да се прободат дъната на кофичките, най-долу да се насипе дренажен слой от малки камъчета, частици от мидички или черупки от яйца и след това догоре се изсипва почва. Трябва хубаво да се полее с топла вода и да се направят вдлъбнатини от 1-2 сантиметра в почвата. В дупчиците се слагат и семенцата. След това трябва да напръскате посева с пулверизатор. Чашката се закрива с фолио и се поставя на топло.

Oт пocявaнeтo нa ceмeнaтa дo мoмeнтa, в ĸoйтo пoниĸнaлитe cтъблa нe yĸpeпнaт, трябва да поливате разсада само с пулверизатор. Ако сипвате вода директно, това може да натисне семенцата надолу и те няма да могат да покълнат.

Тънкости

Някои предпочитат да си купят съдове за разсад от агромагазина, защото дренажите им са с точно определена големина, която е и ключов фактор за успеха на начинанието. Тънкост е дренажните отвори да не са нито прекалено големи, нито прекалено малки. По-опитните градинари знаят как да направят разсада и без дупчиците, като сипват точно определено количество вода, без да е необходимо тя да се оттича. Друга тънкост е съдът да не бъде нито прекалено тесен, нито прекалено широк. Според градинарите именно кофичките от кисело мляко са с идеалните размери за разсад и са сред най-употребяваните съдинки за целта.