0

Д обре известно е, че кафявият ориз е по-здравословен от белия. Това се обяснява с кафявата му обвивка, която съдържа много витамини, минерали и антиоксиданти. При смилането на зърната от кафяв ориз тази обвивка се губи и заедно с нея отиват на вятъра всички полезни вещества. Белият ориз съдържа предимно само нишесте, пише aif.ru.

Военен лекар

Това не е първият път в историята, когато откриването на нови биологичноактивни вещества са свързани с кафявия ориз. Първото откритие е било още най-силно. Именно с този ориз се свързва откриването на витамините от холандския военен лекар Кристиан Ейкман. Работейки в холандска Източна Индия, днес Индонезия, той се занимава с проблема с бери-бери, сериозно заболяване, което масово засяга местното население. За него са характерни болките в нервите при ходене, а след това и развитието на парализа.

Ейкман забелязва, че кокошките в неговата лаборатория също страдат от подобно заболяване и след това го свързва с факта, че са хранени предимно с полиран бял ориз. Когато прехвърлят птиците на обикновен кафяв ориз, те се възстановяват много бързо.

Бери-бери

Диетата на пациентите с бери-бери също била еднообразна и с изключение на бял ориз те не са се хранели практически с нищо друго, а когато го заменят с кафяв, това им помогнало.

Ейкман предположил, че кафявата люспа съдържа някакъв много важен компонент, който предотвратява развитието на болестта. Това е било през 1890 г. и тогава ученият не е можел да знае какво е това. Затова той дал абстрактно, но красноречиво име - "факторът против бери-бери".

Така Ейкман полага основите на доктрината за витамините и жизненоважните компоненти, съдържащи се в храните. Първият витамин, наречен В1, е изолиран от люспите на ориз от полския учен Казимир Функ още през 1911 г.

Китайско-японски съюз

Учени от Училището по хранителни науки и технологии към Далианския политехнически университет в Китай и Висшето училище по екология и науки за живота в университета Окаяма в Япония се фокусирали върху изследването на антиоксидантите в кафявата обвивка на оризовите зърна.

Токофероли

В кафявия ориз има много компоненти на витамин Е. Не всеки знае, че той се състои от осем молекули, които са подобни по структура. Учените са открили четири от тях - алфа и гама токофероли и алфа и гама токотриеноли. Това са силни антиоксиданти и много полезни вещества, но един компонент с много трудно за произнасяне име е циклоартенилферулат (CAF) се оказа много по-мощен от тях. Освен това той е в много прилична доза.

Оксидантен стрес

Фокусирайки се върху неговото изследване, изследователите установяват, че той сам по себе си има по-силен антиоксидантен ефект от другите няколко компонента на витамин Е заедно. В проведения експеримент се оказва, че той по-добре защитава клетките от оксидантен стрес. Но това не е всичко, CAF също така стимулира допълнително производство на антиоксиданти от самите клетки.

Професор Йошимаса Накамура от университета Окаяма казва, че CAF е уникален: „Това е хибридно съединение на полифенол и фитостерол и очакваме да бъде мощно биоактивно вещество с различни фармакологични ефекти, като антиоксидантна активност или способността да понижава липидите в кръвта“. Тоест на негова основа ще могат да се създават лекарства за лечение на сърдечносъдовите и другите, свързани с възрастта хронични заболявания.

Превод Павел Павлов