0

П оставянето на дебела постеля в кокошарника е метод за отглеждане на птици, който ще ви спести усилия, а същевременно ще благоприятства развитието на пернатите.

Този метод ще ви спести постоянното чистене в курника. А освен това ще ви осигури добър компост за градината.

Системата с дебел слой постеля подобрява здравето на кокошките, тъй като стимулира развитието на полезни бактерии в курника. По този начин се помага в борбата с паразитите и заболяванията в стадото.

Комфорт

Дебелият слой постеля осигурява комфорт на птиците и спомага и за това кокошарникът да бъде по-топъл през зимата. Освен че изолира студения под, при разграждането на екскрементите от птиците се отделя топлина и така температурата в курника се увеличава.

Ето как се прилага методът стъпка по стъпка.

В самото начало трябва да почистите кокошарника добре. Премахнете старата постеля. Изтъркайте добре пода и гнездата със сапунена вода, в която е разтворен и оцет. Оставете ги добре да изсъхнат. Можете да посипете пода и гасена вар - около половин килограм на квадратен метър.

След като подът е напълно сух, разстелете новата постеля на слой с дебелина от 15 до 30 сантиметра. Може би най-подходящият материал са стърготините. Но имайте предвид, че малките пилета ги кълват, така че за тях най-подходяща е нарязаната слама.

Най-горният слой на постелята в крайна сметка ще се замърси от птичите екскременти. Това става в рамките на няколко дни или седмица, а може и повече, като всичко зависи от големината на стадото и размера на курника.

Работа

Когато горният слой е вече замърсен, идва време за обръщане на постелята. Използвайте за тази цел вила. Горният слой трябва да се обърне и да отиде на дъното, а чистата постеля да дойде отгоре. Можете да добавите още постеля, за да поддържате дебелината от поне 15 сантиметра.

Когато и новият горен слой се замърси, обърнете отново постелята и добавете още материал. Постелята никога не трябва да е мръсна, влажна или да мирише лошо. Следвайки тези съвети, курникът винаги ще бъде чист. А същевременно долният слой бавно ще се превръща в компост.

Два или три пъти годишно ще е нужно да смените постелята и да започнете всичко наново. Това се прави обикновено през пролетта, в средата на лятото или късната есен. Когато обаче чистите курника, оставете тънък слой от старата постеля на пода. Този слой съдържа полезни бактерии.

Вентилация

Много важно при използването на този метод е да се осигури добра вентилация на кокошарника. Ако няма добра циркулация, въздухът бързо се замърсява с амоняк и прах или става прекалено влажен. Можете да подобрите вентилацията, като пробиете няколко малки дупки на стената в близост до покрива или поставите вентилатор.

Най-подходящата постеля са боровите стърготини. Те се разграждат бързо и абсорбират добре влага и мръсотия. Никога не използвайте кедрови стърготини. Те са много ароматни и могат да наранят деликатната дихателна система на птиците. Сламата също е подходяща, но тя трябва да се обръща по-често, тъй като няма тази способност за абсорбиране като стърготините.

Макар този метод да ви спестява доста труд, това не означава, че не трябва никога повече да не чистите. Птиците не трябва да стоят в собствените си екскременти. Кокошарникът не трябва да мирише лошо и не трябва да привлича насекоми като мухи. Ако курникът замирише на амоняк или на пилешки екскременти, тогава трябва да обърнете постелята и да добавите още материал.

Превръща се за месеци в компост

Важен въпрос е за колко време постелята се превръща в компост. Това зависи от климатичните условия, от това колко често я обръщате, както и от броя птици. Най-често компостът ще е готов за няколко месеца.

Ако живеете в регион с висока влажност на въздуха, трябва да добавяте нов материал по-често. Ако живеете при сух климат, е възможно да се наложи леко да овлажните постелята при нужда. Това се прави, ако материалът е сух и прашен и не се разгражда. Навлажнете с вода от маркуча.