0

К ойто има възможност да посети Долината на рози по време на кампания, може сам да си набере цвят и да си приготви у дома розова вода, но и уникален крем за лице и тяло. А това никак не е сложно.

По принцип водата от роза действа антисептично, освежава кожата и я хидратира. С нея може да се почиства редовно гребенът, а също така да се впръсква и самата коса, особено по време на път, защото създава усещане за чистота и свежест.

Тя също така може да се добавя към козметични продукти като маски, балсами, кремове.

Тъмни кръгове

Розовата вода помага за премахване на подпухналостта под очите. Тя облекчава подуването и напрежението, но може и да премахне тъмните кръгове.

Просто върху памучен тампон се сипва от розова вода, която е стояла в хладилника, и се поставя върху очите за петнадесет минути, вечер преди лягане.

Дестилирана

Ето как можем да си направим розова вода в домашни условия. Нужни са няколко шепи листенца от роза дамасцена или бяла роза алба. Нужни са също дестилирана вода, стъклен съд и тенджера. Листенцата се слагат в тенджерата и се заливат с дестилираната вода. Варят се, докато започне да излиза пара. Оставят се да престоят едно денонощие. Прецежда се и се държи в стъклен съд в хладилника.

Кокосово масло

Домашен крем за лице и тяло можем да си приготвим с розови листенца и кокосово масло. Той действа хидратиращо, но е много подходящ и за суха кожа. Ухае много приятно и успокояващо, защото мирисът на кокос и роза се смесват. Действа отлично и през зимата, и през пролетта. Добър е за сухи ръце, но и за кожата на цялото тяло. Ето как се приготвя.

Загряваме на водна баня в съд, подходящ за задушаване, съдържанието на бурканче с кокосово масло около 250 г. След като се разтопи, изсипваме около десет пълни шепи с пресни розови листенца. Изключваме котлона и задушаваме няколко минути, като добре разбъркваме. Отстраняваме от огъня. Оставяме да престои около 24 ч. След това отново загряваме, така че субстанцията да може да се прецеди през марля. В сухи бурканчета или добре измити и подсушени опаковки от крем наливаме. Затваряме добре и оставяме да се охлади. След това прибираме в хладилник.

Парфюм

Японците обожават българското розово масло и особено това от нежната бяла алба. Тя е с по-слаб аромат и много от българските производители я отглеждат точно заради голямото търсене в Страната на изгряващото слънце. От нея се правят бонбони във вид на перлички, които японките изяждат и след това кожата им излъчва аромата вместо парфюм.

От предния ден или рано сутринта, когато ще се пече месото, в купа се смесват, черният и червеният пипер, кориандърът, кимионът, джинджифилът, канелата и индийското орехче. С тези подправки се обтрива от всички страни измитото и добре подсушено агнешко бутче. Поставя се в тава, покрива се със стреч фолио и се оставя в хладилника да се маринова.

Агнешко бутче с дамасцена

Една невероятна рецепта за приложение на розовата вода в кулинарията е печено агнешко бутче с подправки, предложена от Gotvach.bg. Нужни са около 50 мл розова вода, шафран, кардамон, кориандър, лют червен пипер, но може и обикновен.

Бутчето се изважда от хладилника 30 минути преди печенето. Предната вечер се натрива

с червения пипер, черен пипер и счукан кориандър и престоява в хладилник.

Фурната се нагрява на 170ºC. Към розовата вода се добавя шафранът и се накисва за 10 минути. Кардамоновите шушулки се счукват в хаванче, за да отделят повече аромат.

В голям тиган се загряват 2 супени лъжици зехтин или шарлан. Агнешкото бутче се запържва от всички страни. Прехвърля се в тава заедно с мазнината от пърженето. В тавата се добавят розовата вода с шафрана, кардамонът и водата. Бутчето се покрива с алуминиево фолио.

Пече се около час и половина. Може да се поднесе с пресни картофки, задушен зелен фасул или пюре от грах.