0

И зминалата зима в Европа е втората най-топла до момента, а за голяма част от нашата страна е най-топлата, пише в анализа си Симеон Матев в Климатека.

Февруари 2023 г. е поредният месец с по-високи средни температури от нормалното в съвременната метеорологична история. Месецът беше наглед спокоен в метеорологично отношение, без масови екстремни прояви, засягащи големи площи, но зад него се крият нови „върхове“ в климатологията. Големи части от Европа и Азия регистрираха положителни аномалии. Антарктида отчита най-малко количество морски лед, Индия регистрира най-топлия февруари, а в голяма част от Алпите безснежието достигна нови измерения.

Глобален план

Средната температура на въздуха през февруари 2023 г. в глобален план е била с 0,29°C по-висока спрямо новия климатологичен период (1991-2020 г.) и месецът е бил с 0,49°C по-топъл от предишния климатологичен период 1981-2010 г. според обобщената информация от Европейската служба за изменение на климата „Коперник“ (C3S). Тази аномалия нарежда тазгодишния февруари в глобален мащаб на 5-о място в класацията за най-топъл февруари. Водач за последните 44 години, откакто се водят записи по този начин, е 2016 г., следвана от 2020 г. и 2017 г. Най-студено е било през 1979 и 1985 г. За последните 10 години глобалната температура се е повишила с 0,2°C.

Северно полукълбо

В регионален план в Северното полукълбо са наблюдавани по-големи по стойност температурни промени, както положителни, като в Западен Сибир, така и отрицателни – в Северна Канада. В голяма част от Азия също е отчетено значително повишение от нормалните температури, а в Индия месецът се откроява като най-топлия февруари в метеорологичната история, започваща през 1901 г. Това се дължи на горещата вълна, която обхвана страната още в началото на месеца

Европа

Февруари в Европа е по-топъл от обичайното.

Средните температури за месеца са с 1,22°C по-високи от нормалните за периода 1991-2020 г. Тази аномалия не е сред първите 10 най-топли месеца. Нещо повече – тази стойност е далеч от близо 4-градусовата положителна аномалия на най-топлия

февруари, който се случва през 1990 г. Това е прецедент спрямо останалите месеци от годината, които имат рекордьори само през новото хилядолетие, а повечето от тях дори

са се случили през последните 10 години.

През последното десетилетие средната февруарска температура в Европа се е повишила с 0,56°C.

Скандинавие

В регионален план се наблюдава увеличение на положителната аномалия с увеличение на географската ширина. Т.е. колкото по на север се отива, толкова по-голяма е положителната аномалия. Разбира се, през февруари трудно можем да кажем, че по на север става по-топло, защото дори и с по-високи температури спрямо нормите, действителните температури по Скандинавието и в Северна Русия са отрицателни.

България

На Пиренейския полуостров, в Южна Италия и в Южна Гърция средните температури са по-ниски от нормата за периода. Най-голяма отрицателна аномалия е отчетена в Турция, където през дълъг период от време след земетресенията температурите бяха с 5 до 10°C под нормалните, което затрудни допълнително спасителните операции.

Температурите в по-голямата част от България бяха по-високи от нормалното. И у нас, както и в Европа, се наблюдава нарастване на температурните разлики от юг-югозапад на север-североизток. В по-голямата част от равнинната и низинната част на страната месечната аномалия е между 1 и 3°C спрямо периода 1991-2020 г. според

данни от някои станции на НИМХ, както и от стандартно разположени автоматични станции. В югозападните райони средните месечни температури бяха около нормата, а по високите части на планините са дори леко поднормени.

Аномалията на февруари не е драстична

Аномалията на февруари 2023 г. е около средната за последните 23 години.

Разбира се, трябва да споменем, че за 10-те години от 2003 до 2012 се случват седем на брой студени месеца, което също е впечатляващо. Според предварителните данни за страната може да се каже с голяма вероятност, че тазгодишната зима е най-топлата у нас за последните 135 г.

Автор: Симеон Матев, доктор по климатология