0

З асаждането на ягодите може да се прави от късно лято до началото и средата на есента или през пролетта. Колкото по-рано се извърши къснолятното или ранноесенното засаждане, толкова по-добре се вкореняват растенията и успяват да натрупат повече запасни хранителни вещества, благодарение на което успешно презимуват и дават задоволителни добиви още през първата година. Например от рано засадените ягоди още на следващата година се получава по 0,2-0,3 кг/м2 добив, а понякога и до 0,5-0,6 кг/м2. Освен това при липса на снежна покривка много от растенията, засадени късно, поради недостатъчното си вкореняване през зимата се изтеглят и измръзват.

Едноредово

През късното лято и началото на есента се сади разсад, който е произведен през текущата година, а през втория както свеж, така и съхраняван в хладилник разсад ягоди.
Когато не се използва черно полиетиленово фолио, най-добре е ягодите да се садят едноредово. При определянето на посоката на редовете трябва да се имат предвид наклонът на мястото и източникът за напояване. На местата с наклон от 3-4 до 6-7° редовете се разполагат почти напречно на склона, за да се намали ерозията. Редовете са на разстояние 65-70 см един от друг, а на по-плодородни почви и при поливни условия и до 80 см.


Вътре в редовете растенията се садят на разстояние от 20 до 25-30 см. По-дълбокото заравяне на корените е за предпочитане, особено при по-късно садене, защото растенията залагат по-дълбоко основната коренова система, а впоследствие придатъчните им корени не израстват твърде високо. Така посадените растения по-успешно презимуват. Не трябва обаче да се допуска заравяне на пъпките с пръст, защото растенията може да загинат.

Поливане

Всяко растение трябва да бъде полято с 0,5-1 л вода, но не наведнъж, за да не се уплътни почвата прекомерно и да не се затлачи пъпката. Десетина дни след засаждането на ягодите се налага да се подсадят неприхванатите растения. Ако няма възможност наскоро след второто-третото ръчно поливане да се полее с течаща вода или чрез дъждуване, желателно е да се мулчира, т.е. да се покрият посадъчните ямички и мястото около тях със суха пръст или още по-добре с разложен оборски тор, които запазва по-добре почвената влага. За успешно презимуване на късно посадените през есента растения добре е почвената повърхност около тях да се покрие с по 2-3 шепи оборски тор в кръг с радиус 15-20 см, като пъпката не трябва да се засипва.

Лехи с фолио правим напролет

При използване на полиетиленово фолио най-добре е да се сади през април-май, а в краен случай и през юни със съхраняван в хладилник разсад. Фолиото се разстила преди саденето. Предимствата на този начин за отглеждане на ягодата е, че отпада необходимостта от постилане на слама или други материали, под платното не се развиват плевели, създава се по-благоприятен хранителен режим, поради което добивът често се увеличава с 30-40% в сравнение със застланите със слама площи. Вследствие на по-ранното затопляне на почвата напролет плодовете от мулчираните с черно фолио площи узряват от 2-3 дни до 1 седмица по-рано, получава се по-висок доход.