0

О ктомври е най-доброто време за засаждане на декоративни храсти, чиито листа опадват.

Ако засадите растенията до средата на октомври, те ще развият известен брой влакнести корени до настъпването на студовете и през пролетта ще израстат буйно, съветват от Zeleno.bg. Това важи за устойчивите увивни и катерливи растения като бръшлян, дива лоза и орлов нокът (Lonicera).

Покритие

Можете да засадите и рози през октомври, ако вземете необходими защитни мерки. Това означава, че трябва да затрупате пръст около растението, за да го пази от студовете. В основата правите пръстен, където да се събира водата от дъждовете или топящия се сняг, който пък ще подхранва коренчетата.

Към края на октомври трябва да сложите зимно покритие и на старите розови насаждения.

Към средата на октомври тревата се окосява за последен път, за да прекара добре зимата.

При този случай се изчистват и всички досадни плевели. Окосената трева се прочиства с греблото. Така подготвената морава изглежда добре и през зимата.

Гладиоли

Ако към края на октомври се очакват силни студове, от земята се изваждат и късноцъфтящите гладиоли.

Луковиците на минзухари и кокичета се засаждат в началото на октомври в саксии, за да разцъфтят в стаята.

За поливане на растенията в топлите стаи използвайте вода със стайна температура.

Студена вода направо от чешмата вреди на корените. Внимавайте водата да не е по-топла от въздуха в стаята.

Подхранване

Ако искате още през есента да подхраните почвата с неорганични торове, ограничете се с калий и фосфорна киселина. Така е, защото през зимата азотът отива в дълбочина, понеже почвата не го задържа. Най-добрият тор с фосфорна киселина е известното томасово брашно (30 до 50 г на кв.м) С него почвата получава ефективен варовик. От калиевите торове използвайте само калимагнезия (патентен калий) и калиев сулфат (20 до 25 г на кв.м), защото всички други съдържат малко или повече хлор, който не се отразява добре на много растения.

Костно брашно

Ако разполагате с предлаганите на пазара торове от рода на костно брашно, рогов талаш, рибено брашно и др. под., можете спокойно да ги разпръснете през есента ( 60 до 80 г на кв.м).

За подобряване на почвата използвайте само дървесна пепел.

Пепелта от кафяви въглища (брикети) не е добра, защото замърсява почвата и затруднява ферментацията.

Дъждовните червеи са много полезни за почвената структура. Затова, когато копаете, не бива да ги събирате и унищожавате.

В края на октомври всички купчини с пръст се обръщат още веднъж, преди да е настъпил силен студ.

Естествено можете да свършите тази работа и през зимата, но когато купчините замръзнат, тя става много трудна.

Освободени площи

Всички освободени през октомври площи, които не се садят през есента, трябва колкото се може по-скоро да се прекопаят основно.

Прекопаването има за цел да улесни проникването в почвата на зимния студ и зимните валежи.

С помощта на замръзналата дъждовна и снежна вода мразът разбива отделните почвени частици и прави земята пръхкава.

С дълбоки корени

Ако на следващата година възнамерявате да засадите растения с дълбоки корени, трябва да прекопаете на дълбочина поне две лопати.

Ако при ригловането искате да снабдите почвата с органични вещества за увеличаване на хумуса, не ги заравяйте много дълбоко.

Органичните вещества трябва да отидат в повърхностния почвен слой, иначе ще станат безполезни. Варовик не се добавя заедно с оборски тор, защото ще се изгуби азотът.

Много растения не понасят пресен оборски тор в почвата. Затова го употребявайте само там, където ще засадите други видове растения.

Лалета и кремове са чувствителния към пресния тор

Чувствителни към пресен оборски тор са повечето коренови, грудкови и луковични растения. Такива например са гладиоли, лалета, кремове.

Площите, снабдени предишната година с пресен оборски тор, се обогатяват само с разтворен варовик или калциев карбонат - варовита глина.

Можете да използвате варовита глина за всички видове почва, но на тежките по-добре прибавете разтворен варовик. Достатъчни са по 150 г на кв. м. Количеството на варовитата глина е 200 до 250 г на кв. м. Ако разпръснете варовика, без да го заровите, трябва поне повърхностно да го закопаете.