0

П одобните на червей ларви на брашнения бръмбар и щурците бяха разрешени за влагане на храни в Европейския съюз.

Те стават третите и четвъртите съставки с произход от насекоми, които ще могат да се консумират от гражданите на съюза. Първите такива бяха мигриращите скакалци и жълтите брашнени червеи. Още осем вида чакат одобрение.

Европейският съюз даде зелена светлина за продажба на ларвите под формата на прах, замразени, на паста или сушени.

Неприятно

За много европейски мисълта да консумират подскачащи или пълзящи същества не е много приятна, отбелязва „Дойче Веле“. Но насекомите, превърнали се в деликатес в луксозните ресторанти по света, са нормална и здравословна съставка в менютата от Мексико до Тайланд. Те приковаха вниманието на учените и на бизнеса, които обсъждат възможности за устойчиво фермерство и за изхранване на нарастващото население на планетата.

Фермите за мляко и месо допринасят за около една четвърт от глобалното затопляне. Кравите, овцете и козите изпускат метан, когато преработват грубите фибри. Метанът пък е силен, макар и с кратък живот, парников газ, свързан с климатичните промени. Но влиянието на фермите не свършва дотук. Фермерите изсичат гори, за да осигурят място за отглеждане на култури като соя за фураж на добитъка.

Ако щурците и червеите заменят в чинията на европейците поне част от пържолите и хамбургерите, те могат да изиграят малка роля срещу изчезването на видовете и климатичните промени.

Предизвикателство

„Голямо предизвикателство е да посрещнеш увеличаващото се търсене на продукти от добитък“, коментира Тим Сърчинджър, технически директор на програмата за храни на Световния институт по ресурсите – американска анализаторска организация в областта на околната среда. По думите му, трябва да се преследва всеки път за решение на този проблем.

Решението на Европейската комисия да одобри два нови вида насекоми за храна не изглежда да е натиск европейците да променят диетата си, въпреки че то се мотивира с това, че консумацията на насекоми играе положителна роля за опазване на околната среда и за здравето и препитанието на хората.

Новите правила разясняват, че ларвите и щурците са безопасни за консумация от хора без алергии. На етикета на храната, която съдържа съставки с произход от насекоми, това ясно трябва да бъде обозначено.

Без принуда

„Никой няма да бъде принуждаван да яде насекоми“, подчерта Европейската комисия.

Между 35 и 60% от сухото тегло на насекомите представлява протеин. Насекомите се справят по-добре от добитъка в превръщането на калории от храната си в калории в тяхното тяло. Те също така се отглеждат по-бързо и по-бърдо увеличават теглото си.

Независимо от изследванията, които показват, че консумацията на насекоми се отразява добре на околната среда, да убедиш европейците да заменят пържолите със скакалци не е лесно.

Проучвания

Една трета от потребителите в ЕС не искат да заменят месото с насекоми, а 13% се колебаят в отговора си, става ясно от проучване на Европейската потребителска организация. От друго проучване, направено в Германия през миналата година, става ясно, че 80% от запитаните са отвратени от идеята да ядат насекоми. Именно отвращението е основният проблем насекомите да пробият на западния пазар на храни, посочват авторите на анализа.

Влагат ги и в шоколади

Щурци на прах може да бъде влаган в хляба, в миксове за сладкиши, в сосове и супи, както и в заместители на месото и млякото. Те могат да станат съставка дори в шоколада. В тези случаи продуктите, които съдържат брашно от насекомите, няма да могат да бъдат отбелязвани като вегански. Към момента в Германия могат да се намерят определени продукти, които съдържат насекоми – в десерти и макарони. Но използването на прах от щурци за направата на бисквити или за брашно няма да се случи скоро.