0

Т ова, че активният земеделски сезон е приключив и навън вече вали сняг, не означава, че не може да се радвате на пресни зеленчуци дори през зимата.

В крайна сметка затова са парниците.

Когато говорим за парник обаче е много важно как ще го отоплявате. Ако сте хоби градинар и нямате възможности да инвестирате в отоплителни системи, има няколко дребни трика, които ще са ви от полза и няма да ви струват почти нищо.

Място

Всичко започва от избора на най-подходящото място за парника. Той трябва да е разположен под такъв ъгъл, така че да може да се възползвате на максимум от зимното слънце. Затова парникът трябва изцяло да е обърнат с лице на юг, а покривът и прозорците, ако има такива, не трябва да бъдат засенчвани от високи дървета или сгради.

Един от най-лесните начини да затоплите парника през зимата е като направите повдигнати лехи с почва. Трябва да ги напълните с пластове гниеща слама или компост, който при разграждането си отделя топлина. Може да се добавят и конски тор.

Лехи

Повдигнатите лехи осигуряват отопление отвътре навън. Топлината се освобождава при разграждането на органичните материали. По този начин повдигнатите лехи могат да са евтина алтернатива за отопление на парника през зимата.

Ако покриете повдигнатите лехи с покривало или със старо стъкло от прозорец ще увеличите още повече температурата.

Ако имате малка оранжерия можете да използвате и един много лесен и евтин трик. Поставете чаена свещ под керамична саксия и по този начин ще създадете малко отоплително тяло, което може да затопли ограничено пространство. Разбира се, трябва пламъкът да е под надзор във всеки един момент с оглед на противопожарната безопасност.

Животни

Един нестандартен начин за отопление на малка оранжерия е като пуснете вътре кокошките. Топлината на птиците и на тора, който те оставят, може наистина на вдигнат температурите. Курешките освен това ще подхранят растенията. Кокошките също имат изгода да стоят в парника, защото вътре през деня е топло заради слънцето, което го огрява през зимата.

Можете да вдигнете температурата в парника и като поставите вътре тухли, които поемат през деня топлината от слънчето, а през нощта я изпускат. Същата работа вършат и кофи с вода.

Бутилки

Друга добра идея е да изолирате парника отвън с фолио с въздушни мехурчета. Същевременно можете да използвате употребявани пластмасови бутилки от минерална вода, за да изолирате от студа всяка растение индивидуално. Ще помогнете на растенията и ако сложите мулч в основата им. По този начин ще поддържате почвата затоплена. Мулчът ще предпази корените от студа. Като мулч можете да използвате слама и дори вълна, ако гледате животни.