0

Н е е тайна, че през пролетта някои болести напомнят за себе си. Причината е, че сезонът обостря хроничните заболявания. Това се отнася особено за гастрита, който представлява възпаление на стомашната лигавица. Според експерти поводът за изостряне на симптомите сега е промяната в модела на хранене. През този сезон започваме да консумираме повече зеленолистни храни, които дразнят стомаха. Богатите на фибри, пикантните храни могат да обострят гастритите. Но все пак всичко е строго индивидуално. Важното е всеки да знае кои продукти го карат да не се чувства комфортно. Например някои хора получават киселини от домати, на други пък те им действат добре. Просто всеки човек трябва да избягва храните, които провокират симптоми.

Характерно за гастрита е появата на болка след храна, а не на гладно. При язва също е след хранене, докато на дванадесетопръстника има и ранна болка. Когато се събере повече киселина в стомаха и попада в дванадесетопръстника, тогава има болка и на гладно. Понякога дори хората се събуждат от болка. Тогава се успокояват с парченце хляб, за да се абсорбира киселината. Болката винаги е в горната част на корема. Другият симптом е дискомфортът, усещане за тежест.

Гадене пък може да има много често, като може да е както на гладно, така и след храна. Някои хора се събуждат дори с такъв симптом. Обикновено те страдат от рефлукс.


Повръщането вече е сигнал, защото е по-сериозен симптом. Най-често показва по-остро възпаление или е характерно за хората с язва на стомаха. Ако това състояние продължава във времето и не се повлиява за седмица, трябва да се потърси лекарска помощ. 

Лечение

Лечението на гастрита зависи от мястото на възпалението и от типа. Ако няма атрофия, най-често се появява болка с киселини. Но ако има атрофичен гастрит на стомаха, тогава киселинността не е висока и симптомите са по-различни - горчив вкус, оригване, тежест. В зависимост от това се провежда конкретното лечение. Ако няма данни за атрофичен гастрит, трябва да се търси инфекция с хеликобактер пилори. Ако се установи такава, е необходимо лечение, което включва антибактериални медикаменти. 

Ако инфекцията се изкорени след месец от терапията, но човекът продължава да има симптоми, първата стъпка е прилагане на инхибитор на протонната помпа. Те се приемат еднократно дневно, сутрин преди храна. В този случай лечението не трябва да е продължително и трябва да доведе до ефект след около седмица. Освен тези инхибитори има и други медикаменти в зависимост от симптомите. Те ускоряват изпразването на стомаха, потискат повишената чувствителност на лигавицата. Могат да се включат дори различни биопрепарати.

Диети

През пролетта е важно да се премахнат неоправданите диети и да се вкарат плавно в менюто полезни зеленчуци. Много хора се подлагат на режими за отслабване - взети от интернет или от познати. Изборът на небалансирани диети и лишаването на организма от необходимите му основни хранителни вещества може да доведе до различни болестни състояния. Хранителният режим трябва да се изготвя от специалист по индивидуален хранителен план, който е съобразен със здравословното състояние на пациента и неговата калорийна необходимост.
Домати с картофи - лоша комбинация

Ако се спазват основните принципи на разделно хранене, няма как храната да се връща към хранопровода и да причини киселини. Главният принцип е да не събираме по едно и също време в стомаха храни, които ще предизвикат ферментация. Белтъчната храна изисква повече стомашен сок и солна киселина, а за усвояването на въглехидратната е нужна алкална среда. Затова храните, които са кисели - оцет, лимон, туршии и домати, в съчетание с ориз, картофи, качамак и тестени не се усвояват. В стомаха започва процес на ферментация с „набухване”.
Задължително е прясното мляко да се консумира отделно от други храни, защото в стомаха се превръща на извара и започват процеси на гниене и ферментация. Кисело мляко, домати и плодове се консумират половин час преди храна или половин до два часа след нея. Примери за лоши комбинации: баница с кисело мляко, пица, спагети с доматени заливки и кетчуп, сарми с кисело зеле, домати и хляб, домати и картофи.