0

Б ългарският граничар Петър Бъчваров е застрелян с един изстрел в главата. Това стана ясно, след като съдът в Одрин прие заключенията на балистичната експертиза. Според нея граничният полицай е убит с един изстрел в главата с ловна пушка 12-и калибър. На база на експертното заключение бе произнесената и присъдата срещу братята Енгин и Мустафа Ергуван във вторник.

36-годишният Енгин изцяло пое вината за случая. Още в хода на процеса той изрази съжаление и се оправда, че е взел българския пограничен служител за животно, най-вероятно куче или глиган. За брат му, 30-годишния Мустафа, няма данни да е стрелял и затова той беше освободен още в началото на съдебния процес, който продължи година и 4 месеца.

Овчари

Стана ясно, че Енгин и Мустафа, които си изкарвали прехраната като овчари, обикаляли около границата, където са чакали бежанци, за да ги обират. Братята взимали парите и мобилните им телефони. И двамата имат богато криминално досие за кражби. Заподозрени са и за изтребването на 5 овчарски кучета дни преди престъплението. Във фаталната вечер на 7 ноември, понеделник, братята били забелязани от българските граничари. Енгин и Мустафа обикаляли около оградата – на около 10 м от нея от турската страна. Когато Петър Бъчваров и колегата му – командирован военнослужещ Рашко Рашков, включили фаровете на джипа, Енгин е открил огън с ловната пушка по посока на светлините и избягал навътре в турска територия. От показанията на Рашков става ясно, че с Бъчваров са видели дупка в преградното съоръжение, популярно сред широката общественост като „оградата“, и са насочили светлина към нея. Военният е попитал граничния дали според него дупката е нова, но в този миг е проехтял изстрел и Бъчваров паднал на земята. След това са последвали още много изстрели от турската страна на оградата. Голяма част от куршумите са попаднали и по служебната кола. За присъдата си във вторник съдът в Одрин получи описа на щетите по автомобила на МВР лично от заместник-директора на Гранична полиция Петър Джигов, който дойде на заседанието.

Бързо

Турската правосъдна система за разлика от българската работи много бързо. Това показват и фактите по делото, което бе решено за отрицателно време. Първото заседание бе през октомври 2023 г., а присъдата - произнесена на третото, 6 февруари 2024 г. Съдът в Одрин постанови доживотна присъда за Енгин Ергуван за умишлено убийство. Той получи още 12 години за опита за убийство на военнослужещия Рашков. Брат му Мустафа получи условна присъда и ще бъде под съдебен контрол, както и пробация, тъй като неговата съпричастност към престъплението не може да бъде доказана изцяло. Решението е на първа инстанция и може да бъде обжалвано в Апелативния и Върховния съд, което означава, че все още не всичко е решено окончателно. Енгин е казал, че оставя на съда да прецени какво наказание да получи, а брат му не се е възползвал от правото на последна дума. Родителите на Петър Бъчваров – майката Керанка Николова Бъчварова и баща му Димитър Георгиев Бъчваров, тепърва ще решават дали да обжалват решението за условна присъда на Мустафа Ергуван. А на Рашко Рашков му предстои и гражданско дело. Военнослужещият вече е внесъл съдебен иск за нематериални вреди и обезщетение за сумата от 100 000 лв. „Нека това решение бъде за урок на всички, които отсега нататък мислят да атакуват полицията. В резултат на това, колкото и да говорим, никое решение няма да върне сина ми. Ние ще обсъдим с нашия адвокат дали ще възразим срещу освобождаването на брат му или не", коментира след заседанието Димитър Бъчваров. Адвокатът на семейство Бъчварови - Джошкун Мола, заяви, че е удовлетворен от присъдата, защото справедливостта е въздадена.

Потрес

Жителите на граничното село Кючюнлю, Лалапаша област Одрин, което е с население от 230 души, продължават да са в потрес от станалото и са гневни на двамата братя Ергуван. Местните са категорични, че братята са умъртвили 5 овчарски кучета, собственост на животновъда Али Демир. Причината е, че кошарите на Демир са непосредствено по пътя, водещ към границата с България, която отстои на не повече от 3 км от селото. Срещуположното населено място е тъкмо Малък Дервент, в чието землище бе убит българският граничен полицай. Според публикации в местния печат през есента на 2022 г. в селото е хвърлено месо с отрова, в резултат на което са изтребени 5 кучета, 3 котки и 11 кокошки. Смъртта на кучетата, които пазят стадата от вълци и кражби в селото, където се отглеждат овце и кози, разтревожи сериозно местните.

Голям Дервент любим на каналджиите

Село Голям Дервент, което се намира на около 2 км от границата с Турция, е любимо място на каналджиите. През района денонощно преминават нарушители. Още през 60-те години на миналия век заради каналджийство кльонът е минавал на 5 м от заставата, която е в края на селото. Старите селски гробища дори са в граничната зона извън него. След 2000 г. заставата, последно водена с позивна „Жупел“, е закрита. Постепенно е разграбена, днес е без врати и прозорци, с продънен покрив и се руши. Изграденото през 2016 г. т.нар. гранично защитно съоръжение, което представлява просто една триметрова телена ограда, постоянно е обект на взломяване от страна на трафикантите. Бежанци дори преминават и самостоятелно, използвайки стълби.

Бежанци с жалби срещу братята

Срещу братята Енгин и Мустафа Ергуван има множество жалби от страна на мигранти, които са били ограбвани. Двамата са заподозрени и за други престъпления. Имат регистрация в полицията в Одрин за кражби. По тези сигнали срещу братя Ергуван има други разследвания. Част от тях са приключили, тъй като жалбоподателите са успели да напуснат територията на Турция и се водят в неизвестност.