0

Н а 25 март Църквата отбелязва Благовещение - един от най-големите християнски празници. Той е утвърден през VII век и се почита от всички основни деноминации – православие, католицизъм, протестантство.

Писанието

На този ден Архангел Гавриил възвестил на Девата, че тя ще роди по плът очаквания Спасител на човечеството Сина Божий Исус Христос. Ето какво гласи Писанието: „Ангелът влезе при нея и рече: Радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените.” (Лука, 1:28).

Гласът на Божия пратеник откликвал на мислите й: „Не бой се, Марийо, понеже ти намери благодат у Бога. И ето ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син и ще Го наречеш с името Исус.” (Лука, 1:30-33).

Но как би станало това, като Мария не познавала мъж. Получила незабавен отговор: „Дух Светий ще слезе върху ти и силата на Всевишния ще те осени; затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий” (Лука, 1:35).

Според светите книги още докато са били живи нейните родители, които били на преклонна възраст, Дева Мария била прочела почти всички еврейски книги. Ето защо тя вероятно е знаела много добре и за думите на свети пророк Исая: "Девица ще зачене и ще роди син и ще му дадат името Емануил“ (което значи „Бог е с нас“), без да знае, че се отнасяли за нея. Счита се, че Светият дух изпълва нейната утроба. Но дори и днес наблюдаваме множество подобни свръхестествени събития със застъпничеството на Божията майка. В резултат на молитви пред нейните икони много бездетни семейства по света и у нас са се сдобили с рожби. Такива икони в България са „Богородица Златна ябълка“ от Асеновград, „Богородица Троеручица“ от Троянския манастир, Роженската Дева и много други.

Ето защо се счита, че света Богородица е закрилница на майките и въобще на родителството.

Девет месеца

Благовещение се отбелязва точно девет месеца преди Рождеството. В народния фолклор денят е по-популярен като Благовец, или "половин Великден", и е свързан с много обичаи. В църквата например се носи стрък босилек, който се освещава и се засажда в саксия, за да пази дома. 25-и се посреща с чисти домове и дворове, а боклукът се пали, за да се изгорят и болестите.

Децата прескачат огньовете за здраве.

 Децата прескачат огньовете за здраве.
blog.etar.bg

Не се върши никаква домакинска работа. Домакините не трябва да плетат и шият. Според поверията на този ден по-леко и бързо зарастват всички рани. Затова от миналото върви традицията тогава да се дупчат ушите на малките момиченца за поставяне на обички. Вярва се, че сега няма да ги боли заради кръжащия над тях архангел Гавраил.

Трапеза

Празникът винаги се пада в дните на Великия пост, но каноните разрешават на трапезата да има вино и риба (виж 14 стр.). Приготвя се и лучник, както и каша от прясна коприва, лучена салата с джоджен и магданоз. Пече се пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки.

Първото парче от нея се отчупва от домакинята и се оставя пред прага на дома. На празничната трапеза трябва да се събере целият род.

Гадания

Покрай този свят момент хората в миналото са правили и много гадания. Ако мома или момък видели най-напред лястовица, три пъти завързвали празна кърпа, поставяли я на покрива и след три дни по нея гадаели какъв/каква ще вземе. В този ден се сеят зеленчуци и присаждат плодните дръвчета, за да са “благи”, плашат с брадва овошките, които не дават плод, дамгосват агнета и ярета, защото се вярва, че по-малко ще ги боли. Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите, за да започнат да събират мед.

Мюсюлманите го наричат Джебраил

На следващия ден след Благовещение - 26 март, се чества Събор на Архангел Гавриил) (евр., "Сила Божия"). Той е един от седемте архангели, т.е. ангелоначалници, които възнасят молитвите на хората към Бога и разкриват смисъла на пророческите видения и хода на събитията, особено на пророчествата за идването на Месията - Христос.

Освен че известил на Пресветата Дева благата вест за това, че тя ще роди Спасителя, архангел Гавриил съобщава на свети пророк Захарий раждането на Йоан Кръстител и неговото бъдещо служение като Предтеча на Христос (Лук. 1:11-19). Този Божи пратеник също така изяснил на свети пророк Данаил видението за овена и козела (Дан. 8:16), както и тайната за седемдесетте седмици (Дан. 9:21). В християнската традиция архангел Гавраил се свързва най-вече с Благовещението. Затова той се изобразява с раззеленена клонка или цъфнала лилия в ръце – символ на непорочността на Светата Дева.

Архангел Гавриил се изобразява с лилия в ръка.

 Архангел Гавриил се изобразява с лилия в ръка.
pronewsdobrich.bg

Мюсюлманите също въздават особена почит и прославят Гавриил под името Джебраил като ангел, който продиктувал на Мохамед "предвечно съществуващото по небесен оригинал слово на Аллах" - Корана.

В апокрифната "Книга на Енох" архангел Гавриил е поставен за началник на Рая и духовните същества, които го охраняват.