0

А ко се вгледаме в имената на православните храмове и манастири в България, неизбежно ще направи впечатление, че липсват такива, посветени на някои от 12-те апостоли или на древнопросиялите праведници. Много светии пък си имат само по един храм или обител в цяла България, което до днес е известно на малцина.

Ракетата на Исус

Идният петък, 17 февруари, се чества вмч Св. Теодор Тирон. Църквата в разложкото село Добърско се счита, че е единствената в България в чест на двамата светии -„Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“. Построена е през 1614 г. и е уникална не само с името си като единствено. Тя доби световна известност благодарение на своите стенопипси, за които се предполага, че са дело на Свети Пимен Зографски или негови ученици. Един от тях изобразява Христос в нещо като космически кораб, което продължава да разпалва въображението на уфолозите от цял свят.

Кривата църква

Безспорно в класацията на църквите с уникални имена попада и черквата „Свети Антоний Велики“ в Мелник. Тя е единствената в цяла Европа, посветена на човека, основал монашеството. На Стария континент има още само един храм на Св. Антоний в Падуа, но той е друг светия, живял много по-късно от III-IV век. Мелнишкият храм е известен и заради уникалната си архитектура. Сред местните той е известен като „Кривата църква“. Особеностите на терена са принудили строителите да подходят крайно нетрадиционно. Градежът е асиметричен и поради това олтарът му е единствен по рода си в целия православен свят – иконите около входа не са равни по брой, като вдясно от него са само две, а вляво - четири.

Другата слава на храма е, че в него изцеление намират душевноболни хора. Местните разказват, че в миналото те трябвало да преспят вътре, вързани с железни окови. Щом те щракнели, погледът на хората с болна психика (душа) се впивал във всевиждащото око на Бога, изобразено в триъгълник, символ на Светата троица. То се намира над главата на завързания, малко встрани от колоната. Над него са двата дракона - символ на бесовете - които са съсечени от мечове Господни, за да не изкушават миряните. Неимоверни писъци и страшни звуци се чували в нощите, когато това се случвало. Хиляди са се освободили от демони и черни магии, от психически и нервни разстройства, твърдят по-възрастни мелничани. Но само силно вярващи могат да бъдат излекувани.

Силна позитивна енергия излъчва и разположения на пода в центъра на храма герб на Вселенската патриаршия – двуглав орел, който според преданието е пренесен от Цариград. Чудотворна е и старинната икона на Свети Антоний Велики.

Паметник

За разлика тези два храма столичният „Свети Апостол Андрей Първозвани“, който също е единствен с това име в България, не се слави с подобни чудеса и загадки. Но за сметка на това той е с важно патриотично значение. На първо място той носи името на Христовия апостол, донесъл Божието слово по българските земи.

През 1925 г. Софийският митрополит Стефан и бъдещ екзарх, благословил на най-високото място в тогавашна София – кв. „Банишора“, да се вдигне църква, която да бъде посветена на българските войници, загинали в Руско-турската освободителна война, в Сръбско-българската война и онези били в редовете на Македоно-одринското опълчение.

Но поради започването на Втората световна война идеята за подобен храм-паметник, величествен като "Св. Александър Невски", не се осъществява. Бил е изграден временен параклис, който

през януари 1944 г. при бомбардировките над София е сринат до основи. Възстановяването се случва около 1948 г. в най-тежките за българската Църква години, след промяната на властта, което се смята за истинско чудо във времето на бездуховния атеистичен режим.

През 60-те години на миналия век с благословията на патриарх Кирил започва строежът на храма, а в днешния му вид тържествено е осветен на 2 юни 1972 г.

През 1976 г. Левкийски епископ Партений, викарий на Софийска митрополия, говори за храма, като за "четвъртата софийска катедрала" след "Света София" (по старшинство), "Свети Александър Невски" (като патриаршеска катедрала) и "Света Неделя" (като митрополитска).

Чирпанският

В раздела на манастирите почти не се срещат такива в чест на Свети Атанасий. Безспорно най-популярен в нашата страна е Чирпанският, който е и най-старата действаща обител в цяла Европа. Основан е от самия светител. Според житието на светеца на път за Вселенския събор в Сердика (343-344 г.) той преспал в близка пещера. Там получил Божие внушение в района да се съгради манастир.

Мария Магдалена

Буховският манастир край София е посветен на най-известната след Богородица жена в Евангелието - Света Мария Магдалена. За него се предполага, че е бил част от някогашната Софийска Мала Света гора. Построен е през XVI век, но сведенията за него са много оскъдни. В резултат на проведени археологически проучвания става ясно, че той е построен върху раннохристиянска базилика още по времето на император Константин Велики. А при проучванията през 1942 г. са изровени голямо количество човешки кости. Предполага се, че това са хора, избити по време на кърджалийските нашествия през XVIII век и положени в общ гроб.

Комитско гнездо

Единственият манастир, носещ името на Свети архидякон и първомъченик Стефан се намира в подножието на Рила планина, на около 3 км от град Сапарева баня. Основан е по време на Втората българска държава. За святото място се съобщава в турски съдебен акт от 26 юни 1750 г. Посещаван е от множество чети на хайдути, както и от Апостола на свободата Васил Левски. Обителта е била не само център на хайдутство, но и на книжовна дейност, ръководена от Рилския манастир. Постройките са възобновени през 1924 година от отец Теодоси Младжов. За строителството помага дупнишко семейство в памет на сина си, загинал през Първата световна война. В близост до манастира е разположено аязмото, под самата речна тераса с вода, която лекува очебол.

Апостолите слизат на Кръстова гора

Религиозният комплекс на Кръстова гора е единственото място у нас, където човек може да потърси застъпничеството пред Христос, споменавайки името на 11 от апостолите Му без Свети Йоан. Техните параклиси само тук са разположени на едно място – от двете страни на стъпалата, водещи към Животворящия Кръст Господен. По време на традиционното бдение на 14 септември много от поклонниците прекарват там цялата нощ в молитви и размисъл. Вярва се, че апостолите слизат сред хората и ги лекуват.

Младоженците се молят в село Стоб

„Св. Прокопий” в село Стоб е единствената черква с името на този светец. Местните хора разказват, че той е закрилник на младоженците. По думите им нямало желание, което млади хора да са дошли да изложат тука заедно с попа, и да не са получили от светията помощ било за рожба, било за дом или работа.

Храмът уникат се намира на около 1 км източно от селото върху тераса в местността Църквището. Според преданието още през Средновековието (1393 г.) тук е имало голяма църква, построена на високото, за да може да я виждат от цялото Рилско корито, както и от самата църква да се вижда цялата котловина.

След нахлуването на турците на тази територия те се засилили в махала Буковец. Пришълците започнали да се жалват защо християнският храм се намира над къщите им и защо когато в него се женят, правят кръщенета или играят хора стобчани били надничали в дворовете им. Вследствие на жалбите църквата е съборена, но хората продължили да тачат мястото. През 1860 г. с разрешение от султана изградили новата църква "Св. Прокопий", като пренесли камъните от старото й място. На северната външна стена вградили каменен кръст с вписани годината на построяване на новата черква и на старата. Селяните разказват, че храмът е свещен, защото първото дете, кръстено в него, е доживяло 100 г.