0

В света чудотворни икони на света Варвара са истинска рядкост. Една такава се намира в дома на семейство православни християни в Лондон (открийте иконата на 26 стр.). Тя е давала сила и изцеление и помощ на мнозина не само в града, а по цял свят, които са се обръщали към нея с вяра и благоговение, разказват миряни. Родни гастарбайтери, живеещи в Обединеното кралство, споделят, че много хора се стичат към един семеен параклис в квартал Хароу, където реликвата се съхранява. На празника на светицата (идната неделя - 4 декември) отново там ще се стекат вярващи. Тогава пристига и свещеник, който извършва празнична служба пред реликвата. В края й той помазва вярващите с елей от кандилото, което винаги гори пред чудотворната икона, за здраве, защита и успех.

Свидетелства

Поклонници от общността в района разказват, че иконата е извършила множество чудеса, включително е излекувала болна жена от онкологично заболяване. В сребърния обков на малката икона личат отливки на онази част от тялото на човека, която светица е помогнала да бъде изцелена.

Иконата е била векове наред в пристанищния град Александрия, Египет, където е извършила множество необясними изцеления. Сред по-известните случаи е, че по молитвите на родители светицата е спасила болно дете на косъм от смъртта.

Разказва се, че иконата е попадала в това семейство, когато негови предци отишли на поклонение в светите земи. След това иконата започнала да се предава от поколение на поколение в този род. В наши дни мъж и жена, търсещи по-добър живот, емигрират във Великобритания, като взимат и чудотворната икона със себе си. В момента тя се съхранява в Лондон, където била добре известна сред православната общност.

Без граници

Интересно е, че чудеса от Александрия се пренесли и на британска земя, само доказвайки, че за Бога и светиите граници няма. Свидетели споделят, че чудотворната икона е направила така, че ракът да си отиде като с магическа пръчка от болна жена. Доста интересен е случаят, при който изображението на св. Варвара спасява друга онкологично болна пациентка, намираща се оттатък океана в САЩ. Описани са още доста изумителни свидетелства, а едно от тях реди как светицата се явила на момиченце, което също е било изцелено.

Елешница

Доста интересно, но светицата се смята, че произхожда от българските земи. Това свидетелство описва за първи път атонски монах, лекувал се в района на разложкото село Елешница. През 1856 г. в Москва са издадени в няколко тома спомените и записките на монах Партений. В четвъртия том на тези спомени се съдържа сведението, което потвърждава битуващата у нас легенда за света Варвара. Ето какво пише Партений:

"Ще обявя още нещо, което за нас, руснаците, е много важно, но неговата достоверност още не е доказана, не е изследвана и затова предизвиква недоумение у мен. А това нещо е следното: Българите утвърждават, че св. великомъченица Варвара била по род българка, по език славянка, от македонската страна. Това на мен ми го казваха в нашия руски манастир на Атон монаси българи, не един и не двама, но повече от двадесет човека. А те получили това предание от древни времена и от прадедите си.

Те казват така: В Македония има град Неврокоп, от атонските гори на шест дни път; а от град Неврокоп на един ден път има село, по български наричано Лешница (Елешница - б.р.), а по гръцки – бившето Илиопол. В това село има баня, до банята тече силен източник на гореща вода, която има целителна сила, а когато се охлади, тя става сладка и вкусна като мляко. Тази баня се нарича Диоскорова, по името на бащата на св. Варвара; а по-добре ще е да кажем – баня св. Варвара. В деня, в който се чества паметта на светицата, тук се събира голямо множество народ, българи извършва се молебен, става голям празник, пият от водата и се къпят там, в купела. Освен това в същото село има разрушена кула; казват, че в нея живеела св. Варвара и че кулата била построена от нейния баща“.

Житие

Местните жители наистина са убедени, че св. Варвара не е родена в Никомедия през III век, както реди официалното й житие, а в тяхното село в древността, наричано Илиопол. Мъченицата била осъдена на смърт заради това, че приела християнската вяра. „Отрязали й главата срещу баните, а кръвта й се превърнала в лековита минерална вода“, разказват жители на Елешница. Изворът с температура 57-58 градуса е наричан Мирото. Облицован е с камъни, а хора идват от цялата страна и чужбина за лечебни бани.

Закриля миньори, сапьори и артилеристи

Св. Варвара се смята за защитница от внезапна смърт. На 4 декември, когато е празникът на великомъченицата, на нея се молят представителите на най-рисковите професии. Тя се смята за закрилница на миньори, артилеристи, пожарникари, сапьори, пиротехници, оръжейници, металурзи, служители в атомни централи, тецове и всички по-рискови професии.

Светицата е била призовавана да окаже помощ при инциденти в резултат на експлозия на първите образци артилерийски оръдия. Ето защо всяка година на 4 декември артилеристите в армиите на редица християнски държави почитат своя патрон - света великомъченица Варвара.