0

Ц иститът е възпалително заболяване на лигавицата на пикочния ме­хур, което може да засегне и другите слоеве на мехурната стена. То е доста разпространено и е по-често срещано при женските котки.

Навици

Стопаните на котки са добре запознати с тоалетните навици на своите мъркащи любимци поради редовната нужда от почистване на котешката тоалетна. Всяка промяна в честотата на уриниране и големината на образуваната в субстрата топка е обезпокоителна. Най-честите симптоми на инфекции на пикочните пътища при котките включват намалено количество урина, липса на уриниране изобщо, болка или дискомфорт при уриниране, отделяне на урина с примес на кръв и уриниране из домакинството извън котешката тоалетна. За появата на цистит влияят множество фактори. Някои от тях са задържане на урина, стрес от смяна на собственик или ново животно в домакинството и територията, както и такива, породени от друго заболяване, като наличие на камъни в пикочния мехур, неоплазии, наличие на седимент. Циститите могат да са усложнение с бактериална инфекция, а често се набюдава и идиопатичен цистит (без ясна причина). Идиопатичният цистит се развива на базата на прекарана стресова ситуация и е често срещан при котките. Най-често страдат домашно отглеждани кастрирани котки с наднормено тегло.

Диагноза

Поставянето на диагнозата цистит е след преглед при ветеринарен лекар. Образната диагностика дава много информация - ехография и рентгенографско изследване. Извършва се ехография на пикочния мехур за наличие на седимент, камъни и задебеляване на лигавицата на мехура. За да се изключи наличието на бактериална инфекция, се взима стерилна урина за бактериология. Анализът на урината при засегнатите котки може да разкрие хематурия, протеинурия, кристалурия. При изолиране на бактерии от урокултура се извършва антибиограма и се включва подходящ антибиотик. Една от основните стъпки при лечението на цистит е приемането на повече течности. При котките това може да стане чрез даване на повече течна храна, паучове, консерви и барф. Поддържането на добри нива на хидратация в организма ще помогне за разреждане на урината и по-лесно изхвърляне на бактериите, причиняващи проблема. Друг подход в лечението е елиминиране на стресовите фактори, стимулиране на приема на вода, включване на добавки като червена боровинка. Листата и плодовете на червената боровинка се използват при възпаление и камъни в пикочните пътища като пикочогонно и противовъзпалително средство. Танините имат антиадхезивни свойства срещу бактериите (възпрепятстват полепването и задържането им за стената на пикочния мехур и уретрата), с което предпазват от инфекции на уринарния тракт.

*Източник: Д-р Йоан Славчев