0

З имата е сезонът на студовете и снеговете, поне в нашите представи. Това правило обаче съвсем не е валидно за всички. Заможните българи имат своите любими топли дестинации. Едно от най-приятните неща на този свят е да посрещнеш новогодишните празници по бански, с коктейл в ръка. През тази зима има леки размествания по отношение на предпочитаните дестинации. В първата тройка се завръща Куба, която изпреварва Бали, Тайланд и набиращите скорост Сейшели.

Карибите

Островът отново е предпочитан от богатите българи, но туроператорите отчитат промяна в отношението на потребителите. В малко по-далечното минало Куба бе приемана единствено като последния бастион на комунизма. Туристите можеха да се снимат на воля с портретите на Фидел Кастро, да си купят кутия контрабандни пури, които се изнасяха пред фабриките от работниците, малко не дотам качествен ром и разходки със соцлимузини от 70-те години на миналия век. 

Постепенно носталгичният интерес намаля. Но тенденцията се обърна след пандемията от коронавирус. Куба успя да се справи с относително малко жертви, а туристическата индустрия понесе малко щети. С днешна дата островът отново е силно желан и вече е конкурент на Пуерто Рико и Република Доминикана с висококачествени и скъпи туристически комплекси. Заведенията за хранене предлагат качествена кухня и първокласно обслужване. Тук вече искат да почиват по-млади хора, които нямат общо с времето на соца, но могат да си позволят екзотична и скъпа ваканция.

Цени

Едноседмична ваканция за един човек в началото на 2024 г. ще струва около 3000 долара без включен самолетен билет според сметките на travellersworldwide.com. Може да очаквате да похарчите около 100 долара на вечер на човек за легло в приличен хотел. Това няма нищо общо с нощувките за жълти стотинки в пренаселените квартири от близкото минало. Добре е да си предвидите по 75 долара на човек за храна, напитки и дребни разходи. Цената на транспорта в рамките на острова варира в широки граници, но във всички случаи ще трябват по минимум 150 долара на човек за целия период.

Американският президент Барак Обама отмени забраната за пътуване на американците от времето на Студената война. Доналд Тръмп върна пълната блокада, но пък Джо Байдън отмени в голяма степен декрета на Тръмп. С две думи с днешна дата американците имат забрана да пътуват до Куба, но има цели 12 обширни мотиви, които могат да декларират и да отидат безпрепятствено. Островът е буквално превзет от американски туристи. Почти навсякъде може да се разберете на английски. Цените навсякъде са в щатски долари, като безпроблемно може да платите в щатската валута. 

В рамките на столицата Хавана може да договорите нощувка в многобройните къщи за гости срещу 40-50 долара на човек, като в тази цена обикновено е включена закуската. Легло в чаровен бутиков хотел струва от 60 до 150 долара на човек на нощ. Ако добавите още 50 долара на човек, ще получите стая с балкон. Това сигурно не звучи като значителна екстра, но повярвайте, стая с балкон в Хавана е нещо особено и изключително ценно. Ако можете да си го позволите, не го пропускайте. От 60 долара на нощ на легло започват и цените на многобройните вили в предградията на столицата. Общественият транспорт е много редовен. Обществените плажове са безплатни, а парковете и изложбите има входна такса в рамките на един-два долара. 

Изкуство

Центърът за съвременно изкуство „Вилфредо Лам“ е на катедралния площад, разположен в дворец от XVIII век, някога резиденция на графовете Пенялвер. Там се провежда Хаванското биенале с участието на стотици художници от цял свят. Музеят на колониалното изкуство, Наполеоновият музей, музеите на парфюмерията, музиката и филателията безспорно си заслужава да се видят, но гвоздеят в туристическите обиколки е Музеят на революцията. Той се помещава във внушителния бивш президентски дворец, откъдето е избягал диктаторът Батиста заедно с държавната хазна в навечерието на победата на Кастро в далечната 1959 г. Декорациите в някогашния интериор са запазени – те са на легендарната американска бижутерска компания „Тифани“. 

В стъклен павилион зад сградата, наречен „Мемориал Гранма“, е увековечен десантът на Фидел, Че Гевара и още 80 революционери, които на 2 декември 1956 г. пристигат от Мексико и започват партизанска война в планината Сиера Маестра. Няма как да бъде подминат и Площадът на революцията със статуята на Хосе Марти в центъра, която указва най-високата точка на града – 138 м над морското равнище. 

За съжаление има и лоши неща. Много силно се препоръчва на туристите да носят малко ценности със себе си и да оставят паспортите си в сейфовете на хотелите. Днешната Куба няма общо с тази от миналото и улиците на Хавана са рай за ловки джебчии.

Емирството

Друга предпочитана дестинация за платежоспособните родни туристи е Дубай. Редовните самолетни линии го правят лесно достъпен. За да отседнете в приличен хотел, трябва да планирате по около 340 долара на човек на нощ. При разумно ниво на разходите може да организирате едноседмична ваканция за около 3500 долара на човек без включени самолетни билети. Цената изключително много варира в зависимост от това дали пътувате в група, семейно или индивидуално. По правило децата ползват огромни отстъпки, като в най-лошия случай леглото в хотела ще струва наполовина в сравнение с това на възрастен. 

Купонът за ЧНГ на цената на ваканция през януари

За изхранване в емирството е добре да предвидите поне по 56 долара на ден за възрастен. Тази цена е, ако се храните в непретенциозни заведения или на улицата. Има една особеност – цените на храната сутрин е много по-ниска в сравнение с обед или вечер. За посещения на изложби и други културни мероприятия трябва да разполагате с поне 20-ина долара джобни. Изключително важно е да не забравяте за бакшишите. Суми от един до три долара се смятат за нормално поощряване на местните. Стойността на бакшиша не трябва да е по-малко от 5 на сто от сметката, но не и повече от 15 процента. Общественият транспорт е добре уреден, но има и много таксита, които отново не са евтини. В рамките на вашия престой е добре да предвидите по 13 долара на човек на ден, ако пътувате по четирима в кола. Най-добре е да се посети емирството от средата на ноември до края на февруари, когато температурите са най-поносими. Може да се насладите на всякакви приключения, като се започне от разкошни плажове и сафари в пустинята и се стигне до ски спускане и кънки на лед в Mall of the Emirates.

Африка

В тройката на предпочитаните дестинации на богатите българи е и Занзибар, който през годините си спечели прозвището Новия Слънчев бряг. Цените са много по-ниски в сравнение с Дубай. Нощувка в приличен хотел ще ви струва около 50 долара на човек. При разумно ниво на екстрите едноседмична почивка за двама може да се случи за 750 долара, като в тази цена не влизат самолетните билети. За изхранване на възрастен на ден е добре да предвидите между 17 и 20 долара.
Разположен е на Занзибарския архипелаг в западната част на Индийския океан. Занзибар е полуавтономна област в рамките на Танзания. Включва два големи острова: Занзибар (или Унгуджа) и Пемба, както и по-малки острови от архипелага. Общата площ на двата острова е 2654 км², а населението е 1,3 млн. души. Денонощието в Занзибар е разделено на 12 часа ден и 12 часа нощ заради близостта му до екватора. С няколко минути разлика изгревът и залезът са по едно и също време през цялата година. Температурата през деня е около 28 и 32 градуса, а през нощта – между 20 и 25 градуса. 

Столицата не е Стоун Таун, a град Занзибар. Стоун Таун е историческият център, който се намира в старата част на града. Известен е с архитектурата си от XIX в., която е смесица от местната култура суахили и елементи от мавританската, арабската, персийската, индийската и европейската култура. Включен е в списъка на Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Една от атракциите там е и къщата на Фреди Меркюри, който е роден в Занзибар. Суахили е официалният език на Занзибар, но голяма част от местните говорят арабски и английски.