0

Н якога са ги наричали „храната на бедните“, но по цената им на килограм не влизат много в тази категория. Засищащи и вкусни, независимо как ги консумирате. Днес ще ви предложим различни варианти с тях, а вие ще споделите как ви допадат най-много.

За да се настроите подходящо, малко факти за тях. През Средновековието кестените се разпространяват в цяла Европа. Иначе идват от широколистен вид, който може да срещнем в умерените райони на Северното полукълбо, Европа, Азия и Северна Америка. Масивните кестенови дървета могат да достигнат височина от 30 до 35 метра. Кестенът има богата древна история, която може да проследим векове назад. Смята се, че ядката произхожда от Мала Азия (днешна Турция) и след това се разпространява и другите части на света. Древни цивилизации като гръцките и римските почитали кестена заради гъвкавостта, изобилието и хранителната му стойност.

В Древна Гърция ядките били свързвани със Зевс и се считали за символ на плодородието. Дървесината от дървото бил ценен строителен материал, а ядката – основна част от храненето на древните гърци. А ето и отбрани рецепти с кестени от любими кулинари.

Яхния от патица

Продукти:

Патица - 1 кг

кестени - 600 г

масло - 60 г

доматено пюре - 140 г

лук - 3 глави

моркови - 1 бр.

чушки - 1 бр.

брашно - 1 с.л.

червен пипер - 1 ч.л.

сол на вкус

черен пипер на вкус

Продукти:

Измийте кестените, разцепете ги под формата на кръст в острата част, сложете ги в касерола, налейте студена вода, посолете и ги сварете за около 20 минути, съветват от matekitchen.com. След като са готови, дръпнете от огъня и оставете да се охладят. През това време загрейте маслото в тенджера и в него задушете лука, морковите и чушките, нарязани на дребно. След като поомекнат, добавете доматеното пюре и разбъркайте добре. Подправете със сол, черен и червен пипер, добавете брашното и разбъркайте. Налейте около 2 л гореща вода, разбъркайте добре и прибавете нарязаната на порционни парчета патица. Захлупете и оставете да ври на умерена температура. През това време обелете кестените, почистете ги добре от вътрешната ципа и след като сте готови, в купа с бульон от яхнията пасирайте на пюре.

Върнете пюрето в тенджерата с врящата яхния, разбъркайте добре и варете още 4-5 минути. Сервирайте яхнията поръсена с пресен магданоз.

Заек с тиква

Продукти:

1 заек

сол и черен пипер на вкус

20 г масло

2 с.л. зехтин

300 мл зеленчуков бульон

300 мл бяло сухо вино

1 с.л. мед

2-3 ч.л. нишесте

8 шалота или дребни лукчета

2 цели глави необелен чесън

8 малки резена тиква

2 корена пащърнак, нарязани на едро

2 моркова, нарязани на едро

16 обелени кестена

3-4 клончета прясна или сушена мащерка

1 клонче пресен или сушен розмарин

40 г стопено масло

Приготвяне:

Нарежете заека на едри парчета. Посолете ги, поръсете с черен пипер и запържете в маслото и зехтина до златисто на умерен огън. Извадете месото в съд за печене. В мазнината от пърженето налейте бульона и виното. Оставете да покъкри без капак, за да се изпари алкохолът. Добавете нишестето, размито в малко студена вода и разбъркайте. Подправете с мед и сол на вкус. Между парчетата заешко наредете всички зеленчуци и кестените. Помежду им сложете мащерката и розмарина. Поръсете с малко сол. Залейте ястието с бульона и виното и печете под капак около час в загрята на 200* фурна. Отхлупете, намалете фурната на 170*, полейте с маслото и печете още 30 минути, докато сосът се редуцира, а гозбата добие приятен загар.

Сервирайте с добре изстудено бяло вино, препоръчва Йоли.

Терин от пилешко

Продукти:

500 г пилешки пържоли без кожа

500 г пилешки дробчета

300 г тънко нарязан пушен бекон

200 г белени кестени (замразени)

1 яйце

4 скилидки чесън

1 малка глава лук

2 стръка мащерка

2 с.л. краве масло

2 с.л. бренди

сол и черен пипер на вкус

селски хляб за сервиране

за пюрето:

2 круши

50 мл сметана

50 мл бренди (по желание)

30 г краве масло

1 с.л. сок от лимон

1/2 с.л. захар

Приготвяне:

Пържолите и дробчетата се смилат в блендер, но не бива да стават на пюре, съветват Лора и Стоян от „Бон Апети“ (още техни рецепти на стр. 18). Сместа се овкусява със сол, черен пипер, наситнената мащерка и брендито. Разбърква се и се прибира в хладилник за 1 нощ. Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в маслото, докато лукът стане стъклен. Охлаждат се. Месото се изважда от хладилника, добавят се яйцето, кестените, лукът и чесънът, и се разбърква. Дъното и стените на форма за печене терин се покриват с бекон, като парчетата се оставят да висят навън, за да може после месото да се покрие и отгоре. Месната смес се прехвърля във формата и се завива с бекона.

Покрива се с хартия за печене и целият терин се завива с алуминиево фолио. Пече се 2-3 часа на водна баня в загрята на 140 градуса фурна с вентилатор. Оставя се да се охлади, изважда се от формата и се реже на филии.

Крушите се обелват, нарязват се на кубчета и се слагат в касерола. Добавят се маслото, захарта и лимоновият сок. Готви се на слаб огън, докато крушите омекнат. Охлажда се, пюрира се и се слага сметаната. Порциите се оформят, като във всяка се слага парче терин, малко пюре от круша и филии хляб.

Съвет: И теринът, и мусът могат да се сервират леко затоплени.

Сладкиш с грис

Продукти

Кестени – 500 г
орехи – цели орехови ядки
яйца – 4 броя
прясно мляко – 1 ч.ч.
бакпулвер – 1 пакетче
брашно – 1 ч.ч.
грис – 1 ч.ч.
захар – 1 ч.ч.
масло – 125 г меко
коняк – 50 мл или ликьор
ванилия – 1 пакетче
мед – за глазиране

Приготвяне:

Сварете кестените и ги обелете. Отделете няколко кестена за украса, а останалите пасирайте заедно с прясното мляко и мекото масло. Разбийте яйцата със захарта и коняка на пяна. Добавете брашното, бакпулвера, ванилията, гриса и разбъркайте добре. Смесете заедно тестото и пасираното кестеново пюре и изсипете сместа в намазнена форма за кекс с пръстен в средата. Заравнете отгоре и наредете варените кестени по периферията. По средата подредете целите орехови ядки.

Сложете сладкиша с кестени да се опече в предварително загрята умерена фурна до готовност. Докато е още топъл, го извадете от формата и го намажете с меда.