0

Е вропа представлява особен интерес за учените, тъй като под дебелата й ледена обвивка се крие огромен соленоводен океан, който може да съдържа необходимите съставки за живота: вода, химични елементи и източници на енергия.

Учените смятат, че хидротермалните отвори на океанското дъно могат да осигурят енергия, която да поддържа живота, подобно на тези, открити в дълбоките океани на Земята.

Мисия

Трите основни научни цели на мисията са да се разбере природата на ледената кора и океана под нея, заедно със състава и геологията на луната. Подробното изследване на Европа от мисията ще помогне на учените да разберат по-добре астробиологичния потенциал за обитаемите светове извън нашата планета. Космическият кораб Europa Clipper на НАСА ще извърши десетки прелитания близо до луната на Юпитер Европа, събирайки подробни измервания, за да изследва луната. Космическият кораб, който е в орбита около Юпитер, ще направи почти 50 облитания на Европа на височини до 25 километра над повърхността, издигайки се над различно място по време на всяко прелитане, за да сканира почти цялата луна.

Огромен

Europa Clipper е най-големият космически кораб, създаван някога от НАСА за планетарна мисия.  Със своите масивни слънчеви панели и радарни антени Europa Clipper е най-големият космически кораб, който НАСА някога е разработвала за планетарна мисия. Космическият кораб разполага с големи слънчеви масиви, за да събира достатъчно светлина за енергийните си нужди, тъй като работи в системата на Юпитер, която е повече от пет пъти по-далеч от Слънцето, отколкото Земята. Космическият кораб ще бъде висок около 16 фута (5 метра). С разгънатите си масиви космическият кораб се простира на повече от 100 фута (30,5 метра) и има суха маса (без гориво в резервоарите) от 7145 паунда (3241 кг).

Europa Clipper на НАСА ще изучава отблизо спътника на Юпитер Европа. Европа обикаля около газовия гигант в лента от мощна радиация, генерирана от силното магнитно поле на планетата.

Проектиран за тежката радиационна среда на Юпитер. Тъй като Европа се къпе в радиация, уловена в магнитното поле на Юпитер, полезният товар на Europa Clipper и друга електроника ще бъдат затворени в дебелостенен трезор. Тази стратегия за брониране, за да отиде до Юпитер с радиационен трезор, е разработена и успешно използвана за първи път от космическия кораб Juno на НАСА. Стените на трезора – изработени от титан и алуминий – ще действат като радиационен щит срещу повечето от високоенергийните атомни частици, предпазвайки електрониката на космическия кораб.

Признаци

Европа показва сериозни признаци за океан от течна вода под ледената си кора. С изключение на Земята Европа се счита за едно от най-обещаващите места, където можем да намерим в момента обитаеми среди в нашата слънчева система. Europa Clipper ще определи дали има места под повърхността на Европа, където може да съществува живот. Полезният товар на космическия кораб ще включва камери и спектрометри за създаване на изображения с висока разделителна способност и композиционни карти на повърхността и тънката атмосфера на Европа, проникващ в леда радар за търсене на подповърхностни води и магнитометър и гравитационни измервания за отключване на улики за нейния океан и дълбоката вътрешност. Космическият кораб също ще носи термичен инструмент за определяне на места с по-топъл лед и вероятно скорошни изригвания на вода, както и инструменти за измерване на състава на малки частици в тънката атмосфера на луната и заобикалящата космическа среда.

Europa Clipper е планирано да се изстреля върху тежка ракета SpaceX Falcon Heavy от космическия център Кенеди на НАСА във Флорида не по-рано от 10 октомври. Сондата ще носи табела с водна тематика с визуални изображения на думата „вода“ на 103 езика.