0

П рез седмицата ексклузивно пред „Телеграф“ собственикът на Локомотив (Пловдив) Христо Крушарски обяви цената, срещу която ще предаде контролния пакет акции от клуба, и обяви, че спира финансирането след призивите на привържениците за неговото оттегляне.

Това се случи, след като целият борд на директорите и спортният директор Илко Пиргов депозираха оставки. След като научиха позицията на своя работодател, в знак на солидарност молби за напускане депозираха и всички треньори в детско-юношеската школа (ДЮШ).

По всичко изглежда, че идва краят на една епоха в историята на „черно-белия“ футболен клуб, в която Господина от село, както пловдивчани определяха Христо Крушарски, успя да изведе футболния Локомотив от града под тепетата до три трофея (две купи и Суперкупа) и сребърни медали в първенството. Все пак в периода от 2016-а насам имаше и черни петна във функционирането на клуба, доста скандали и взаимни обиди, призиви за оставки, а след това и молби за оставане.

Христо Крушарски след спечелването на историческата купа на България след финала с Ботев Пд през 2019 година

 Христо Крушарски след спечелването на историческата купа на България след финала с Ботев Пд през 2019 година
Телеграф

Период на радост и тъга, който е възможно съвсем скоро да приключи. Интересно е ще се намери ли някой готов да поеме издръжката, плащайки и исканите 5 милиона лева от Крушарски. Кой и как ще убеди човек с подобни възможности да вдъхне нова надежда на твърде претенциозните фенове от „Лаута“.

Грешка

„Нека мисионерите като Константин Думанов, който също има бизнес, да извади пари, а не само да обикаля и да търси кой друг да ги даде и да ги налее в клуба. Аз спирам да плащам заплати на футболистите, парите бяха приготвени, но спирам, защото в крайна сметка е време да спра да повтарям една и съща грешка и действително ще сложа точка на този проект, в който вложих много пари, сили и нерви“, каза специално за „Телеграф“ бизнесменът, който в момента е в Южна Америка.

Справката от счетоводните отчети показва, че за седем години от 2016 насам (без 2022 година, когато е вън от управлението) Крушарски е предоставил на клуба до 24 септември тази година общо 19 791 354 лева. Като отделно от това са още няколко милиона инвестиции в спортната инфраструктура.

„Това съм аз. Нека да видим и тези, които са насреща, какво точно искат, какво предлагат и как ще го реализират. Но да, категоричен съм, че аз няма да си тръгна от Локомотив, без да получа сумата, която поисках. Човек съм и не мога да искам пълна възвращаемост на това, което съм дал. Освен това, каквото съм дал, ще си остане там, на стадиона, няма къде да го отнеса“, каза още Крушарски, който за периода си в Локомотив стана един от медийните любимци с бисерите и неподправените си коментари.

Освен това след скандалите около Боби Mихайлов и разразилата се битка за президентския пост в БФC производителят на противоградни ракети и разработващия иновационни способи за борба с климатичните промени и засушаването на няколко пъти заявяваше, че и самият той ще се кандидатира, но в крайна сметка се отказа, за да подкрепи Михаил Касабов на последния конгрес.

Идеи

Една от идеите, които бизнесменът лансира, срещна широка принципна подкрепа. Президентът на Локо (Пд) предложи БФC да създаде фонд за подпомагане на клубовете, от който в хода на сезона да се подпомагат със заеми клубовете, които изпитват временни затруднения с финансирането. Освен това той искаше през него или по други линии да се осигури целево финансиране на стойността на един тренировъчен терен за всички професионални отбори.

В общата рамка на програмата за управление на БФC, която Крушарски предложи, присъстваше и идеята за подпомагане с общински средства на инфраструктурата на аматьорските клубове, както и въвеждането на бонус система, с които тимовете от долните дивизии да получават конкретни финансови стимули за изграждането на футболисти, които подписват договори с отбори в Първа или Втора лига. Крушарски също настояваше администрирането на първенството да се поеме от Професионалната лига, а в нейното управление да участват всички клубове на ротационен принцип.

Добрина

Както и да се развие ситуацията в Локомотив Пловдив след завръщането на бизнесмена от Аржентина през следващата седмица, едно е сигурно. Мнозинството от познатите и приятелите, които той завърза около футбола, не могат да отрекат, че Крушарски е най-вече добър човек, земен, а понякога и твърде наивно-романтичен. Но успехът често спохожда именно такива хора, които не цепят стотинката на две и когато имат, дават от цялото си сърце, а когато са поели ангажимент, който им е трудно да изпълнят, работят денонощно, за да намерят изход.

До паметник на Васил Левски в далечна Аржентина

 До паметник на Васил Левски в далечна Аржентина
Телеграф

Изход винаги има и колелото на живота се върти. Сигурно е, че ще има Локо и без Крушарски, но и Крушарски ще се почувства доста облекчен, ако тази голяма грижа и тежест падне от гърба му. Трябва да се намери начин, при който всички да са доволни и да излязат от тази заплетена ситуация със запазено достойнство и открити лица, без подмолни игри и задкулисни машинации.

Колоритният футболен бос подписа договора за привличането на един от бъдещите герои в състава на Локо Лукас Масоеро в закусвалня в Аржентина

 Колоритният футболен бос подписа договора за привличането на един от бъдещите герои в състава на Локо Лукас Масоеро в закусвалня в Аржентина
Личен архив

Батето му подарил хрътка

За приятелството между покойния Иван Славков-Батето и Христо Крушарски се знае от години, но малцина знаят една любопитна история, свързана с двамата, която бившият член на МОК и президент на БФC разказва и в своите мемоари.

„Съпругата на Бойчо Щирянов (б. р. - секретар на ЦК на ДКМС) – Наташа, лека й пръст, ми донесе една афганска хрътка от известния руски Птичи пазар. Но него го измъчих – в апартамент да гледаш такова прелестно куче! Дадох го на един приятел в Говедарци, на един рибарник, та се беше научило да лови пъстърва“, разказва Батето в биографията си, а пред Христо Крушарски потвърждава, че именно той е приятелят от планинското село.

Готви гювеч за българската колония в Комодоро Ривадавия

 Готви гювеч за българската колония в Комодоро Ривадавия
Личен архив

„То си и отиде заради рибата. Беше му хоби и една студена зима влязло да лови, никой не го видял и като излезе, направо замръзнало кучето. Иначе прескачаше ограда 2,5 м висока, но така свърши. Иначе той ми го даде, защото майка му, като го разхождала, то я дръпнало и жената си беше счупила капачката. Въпреки случката тя изобщо не искаше да се разделя с него, но Иван го даде да го гледам аз“, разказва настоящият шеф на Локо (Пд).

Покрай честите си пътувания до Аржентина Крушарски поддържа много тесни връзки и с българската общност там. Той често гостува на родната колония, а при една от визитите си зарадва нашите сънародници в Комодоро Ривадавия с традиционни фолклорни музикални инструменти – тъпан, кавал, гайда; носии, книги. Потомците на някогашните изселници от България обаче най-много ценят специалното лично отношение, което бизнесменът им демонстрира. В украсена с трибагреника престилка той им приготви гювеч, с който нагости компанията в клуба, където често се събират, за да пазят духа на българщината.

Личен архив

„Има момичета с ангелски гласове, които пеят народни песни и рецитират на български, без никога да са идвали в България. И друг път съм ви разказвал, че тези хора са по патриоти и повече обичат родината на дедите си от нас. Помагам им, защото ме е срам от това, че нашата държава не прави нищо, за да приобщи тези българи към родината. Посланикът казал, че трябва да пита, за да им купи две книги за 120 лева. Представяте ли си? Занесох им гайда, а на нея свирят даже ламбада. Аз опитах да засвиря, но не мога. Не ставам за тази работа. Сред тях обаче има майстори и най-вече желаещи да се учат“, коментира Крушарски.